Matcha čaj – ultimativni anti-age napitak!

matcha čaj

Možda ste čuli za japanski matcha (mača) čaj: varijantu zelenog čaja u prahu, koji ima toliko benefita za naše zdravlje, ali i za mladolik izgled. Sadrži izuzetno visok nivo antioksidanata, detoksikuje organizam. Bori se protiv raka, demencije, pomaže gubitak kilograma, poboljšava raspoloženje i smanjuje stres. Ali, da li ste znale da je ovaj čaroban napitak savršen za anti-age borbu?

Šta je matcha čaj?

Matcha čaj je vrsta japanskog zelenog čaja u praškastoj formi. Ova japanska vrsta dolazi od iste biljke kao i zeleni čaj, ali se bere od mladih najnežnijih listova koji rastu u hladu, sa gornje trećine grma. Ceo list se tradicionalno ručno ustinjava u kamenom avanu u fini prah, koje se meša sa vodom i pije. Boja mu je jarko svetlo zelena i ima prijatan osvežavajuć ukus.

Japanski matcha čaj - tradicionalno serviranje

Benefiti za kožu: anti-age bomba!

Njegov najvažniji kvalitet koji ga svrstava u top anti-age napitke je visok nivo antioksidanata – flavonola, koji imaju anti-imflamatorna dejstva, deluju protiv nastanka kancera i protiv starenja organizma. Zapravo, matcha čaj sadrži čak 100 puta veću koncentraciju antioksidanata u odnosu na standardni zeleni čaj.

Ukoliko niste ubeđeni u njegova anti-aging svojstva, prenosimo vam rezultate jednog istraživanja: od 60 žena, polovina je dobila da pije matcha čaj u periodu od 12 nedelja svaki dan, a druga polovina je dobila placebo čaj. One koje su svakodnevno konzumirale čarobni zeleni napitak, pokazale su 25% manje crvenila na koži kao reakciju na UV zračenje, u odnosu na grupu koja nije pila matchu.

Anti-aging dejstvo matcha čaja

Ovo sugeriše da aktivne supstance u matcha čaju pružaju zaštitu protiv štetnih efekata sunčevog zračenja. Žene su primetile i poboljšanje u elastičnosti i glatkoći kože. Nije ni čudo što su ga Kinezi oduvek nazivali “eliksirom besmrtnosti”!

Povezano: Prednosti anti-oksidanata za vašu kožu!

Drugi benefiti za zdravlje

Anti-stres napitak

Kada smo pod stresom ili iscrpljeni – posežemo za kafom kako bi nas kofein “podigao”. Ipak, kofein uzrokuje da naše telo proizvodi još više hormona stresa. Zato je matcha čaj mnogo bolje rešenje – sadrži manje kofeine, ali dodatno ima supstancu L-teanin, koja opušta um i telo, smanjuje anksioznost, i pomaže da se skoncentrišemo. Zato zamenite kafu sa matcha čajem ujutru – kako biste se osećali budnije i odmornije.

Za gubitak kilograma

Ako pokušavate da smršate, matcha čaj je vaš najbolji prijatelj: podstiče sagorevanje kalorija, povećava sagorevanje masti za energiju, smanjuje absorpciju masti, a čak smanjuje i apetit.

Povezano: Mršavljenje – kako izgleda idealna porcija?

Topi kilograme

Anti-aging mozga

Antioksidanti iz matcha čaja pozitivno deluju na mozak i štite nerone, utičući na poboljšanje njegove funkcije. Ova vrsta zelenog čaja takođe deluje preventivno na Alchajmerovu bolest i duže očuvanje kognitivne funkcije. Zato ako ste u seniorskim godinama, uvedite svako jutro jednu šolju matcha čaja!

Zdrava usta i svež dah

Ovaj čaroban napitak takođe pruža svežinu usne duplje, desni, zuba i daha. Matcha čaj ima moćno antibakterijsko dejstvo protiv više vrsta bakterija koje podstiču bolest desna i zuba. Koristite ga u formi vodice za ispiranje usta, jer na taj način smanjuje naslage plaka.

Kako se priprema?

Njegova kremasta tekstura je rezultat specijalnog načina pripreme:

  • Uzmite između polovine i cele kašičice matcha praha (odaberite spram jačine koju želite) – za savršeno glatku teksturu, prosejte prah kroz cediljku pre
  • Dodajte oko 50 ml vode koja je pred ključanjem (oko 80 C) – ako je voda pretopla, čaj će biti gorak
  • Mešajte čaj pokretima u oblilku slova W, uz pomoć mutilice ili viljuške. Dobro mešajte kako biste se rešili grudvica i čaja koji je pao na dno. Tradicionalni matcha čaj se muti specijalnom mutilicom od bambusa.

Matcha čaj sa mlekom

  • Kada dobijete tečnu teksturu paste, dopunite šolju sa vrućom vodom od 80C do vrha, mešajući sve vreme (možete dodati mleko (toplo ili hladno) umesto vode, za latte matcha napitak).
  • Tradicionalno, matcha se služi sa malim slatkišem – komadićem čokolade ili slatkim pecivom kako bi izbalansirao ukus čaja.

Ne postoji ograničenje koliko ga možete piti dnevno – možete ga piti svako jutro, čak i nekoliko puta na dan.

Pročitajte još i: Lepota i zdravlje iz crnog čaja

error: Content is protected !!