Jeftina, a moćna tubica: Šta sve PANTENOL može učiniti za lepotu?

pantenol

Pantenol je proizvod za negu kože koji većina nas poseduje u kupatilu – ova moćna tubica čini čuda za sve tipove kože: vrhunski hidrira, stabilizuje barijeru kože, smanjuje gubitak vode. Poboljšava teksturu i elastičnost kože. Pantenol čini čuda za suvu i ispucalu kožu, usne, pa čak i kosu – u nastavku saznajte zašto treba češće da ga koristite!

Šta je pantenol po sastavu?

Hemijski naziv pantenola je provitamin B5, koji je alkoholna forma vitamina B5. Kada se proizvod na bazi pantenola upije u kožu, provitamin B5 se pretvara u vitamin B5 (pantotenska kiselina), koja hidrira, umiruje, repararira i revitalizuje kožu. Pantenol je napoznatiji po svojoj sposobnosti da hidrira kožu – privlači i zadržava vlagu u sebi. Idealan je za tretiranje suve, ljuspaste ili grube kože. Zreloj koži daje glatkoću i punoću. Postoje dve vrste pantenola koji se mogu naći u brojnim kozmetičkim proizvodima:

  • D-pantenol (dekspantenol) je biološki aktivan oblik pantenola
  • L-pantenol je inertan oblik pantenola, koji može da se “sudari” sa efektivnosti D-pantenola

pantenol

Dejstvo pantenola na kožu

Osim svojstva hidratacije i omekšavanja, pantenol pomaže koži da se odbrani od uticaja spoljašnjeg stresa. Kada se nanese, pantenol smanjuje svrab, crvenilo i smiruje upalu. Zahvaljujući umirujućim svojstvima, pantenol umiruje upaljene akne, kao i kožu posle hemjskih tretmana. Čak i koža koja boluje od ekcema ili koža opečena od sunca ima mnogo benefita od pantenola, jer ovaj moćan sastojak ubrzava zaceljivanje kože.

D-pantenol popravlja površinska oštećenja kože: suva, ogrubela, ispucala koža, tako što pomaže regeneraciju epiderimsa i spoljašnjeg sloja kože.

Povezano: 7 veoma korisnih beauty proizvoda iz apoteke

Dejstvo pantenola na kosu

Dlaka u svom sastavu sadrži i pantenol, koji dozvoljava sastojcima iz maski i balzama da prodru dublje, u deo dlake koji se zove korteks. Na ovaj način se dešava da dlaka nabubri, i tako dobijamo volumen u kosi. Pantenol formira vlažni omotač oko dlake, pružajući joj dodatnu zaštitu. Ovaj sastojak kontroliše nivo vlage unutar dlake, i pojačava otpornost ka oštećenju i dehidrataciji. Pantenol takođe čini kosu sjajnijom i bori se protiv “frizzy” efekta i naelektrisanja kose.

pantenol

Dejstvo pantenola na nokte

Studije su pokazale da pantenol radi u simbiozi sa keratinom, glavnim gradivnim elementom kože i noktiju. Pantenol ima sposobnost da prodre kroz nokatnu ploču kako bi noktima pružio vlagu, omekšavanje i zaštitu, što je idealno za suve, oštećene i krhke nokte.

Za negu lica predlažemo Skinology Umirujuću kremu, sa visokim sadržajem D-pantenola.

Upotreba i koncentracija pantenola

Kako bi pantenol ostvario svoje dejstvo, studije su pokazale da treba da se koristi najmanje 3-4 nedelje. D-pantenol je efikasan u koncentracijama između 0.5 – 5% . Na koži se pantenol koristi u vidu kreme ili gela, tako da jednostavnim utrljavanjem, dobijate sve njegove benefite.

Vrste pantenola u proizvodima:

  • pantenol krema – za normalnu i suvu kožu, posebno za suva mesta
  • pantenol gel – za kombinovanu i masnu kožu i upotrebu na licu
  • pantenol rastvor – za upotrebu kao tonik na licu ili na kosi

Za upotrebu na kosi, nabavite pantenol rastvor, koji ćete utrljati na teme i na dužinu kose, i ostaviti da deluje preko noći. Više o uptorebi pantenola za negu kose pročitajte OVDE.

Pročitajte još i: Suva vs. dehidrirana koža – Da li znate razliku?

error: Content is protected !!