Negujte svoja stopala

Šta sve trpe! Mnoge žene su u stanju da nose neudobnu obuću, vrtoglavo visoke štikle, da bi im noge izgledale duže a figura vitkija. A sve se to odražava na naša stopala, leđa i kičmu.

Zdravlje ispred svega

Kada dođe leto i nosi se otvorena obuća, stopala moraju biti sređena i negovana (kao i tokom cele godine). To je zapravo vreme kada se pedikir mnogo češće i radi. Osim estetskog momenta, jako je bitan i zdravstveni, a on se odnosi na prevenciju infekcija, gljivica i zadebljanja.

Zato je jako bitno da jednom nedeljno potisnete zanoktice, pri čemu treba biti pažljiv. Najbolje je da to radite nakon tuširanja ili potapanja stopala u kadicu (lavor), jer tada omekšaju. Zanoktice ne treba seći, osim ako nije neohodno. Nokte je najbolje seći makazicama od kvalitetnog čelika, uvek u ravnoj liniji !!!, a ne polukružno, da ne bi urastali. Za ublažavanje ivica i oblikovanje koristite turpiju, kojom takođe možete veoma blagim pokretima izravnati nokatnu ploču.

Veoma je važno da se deo između prstiju dobro opere tokom tuširaja, da bi se uklonile baterije i gljivice, kao i da se stopala osuše jer vlažnost povećava rizik od pojave atletskog stoplala (gljivična infekcija). Sve preparate za noge nanesite samo na dobro osušena stopala, a ukoliko imate problem sa čukljevima ili žuljevima (visoke potpetice), na tržištu postoje flasteri i ulošci za obuću koji vam mogu pomoći.

Pomoć je uvek dobro došla

Danas postoje mnogi preparati i alat, uz čiju pomoć u kućnim uslovima možete uraditi kvalitetan pedikir. Ako se plašite žileta za pete, postoje i turpije različite granulacije, tj.hrapavosti, koje ćete koristiti zavisno od zadebljanja na vašim stopalima. Što se preparata tiče, postoji široka paleta proizvoda za revitalizaciju i hidrataciju stopala, za uklanjanje zadebljanja i sprečavanje ponovnog nastanka, kao i protiv prekomernog znojenja i stvaranja gljivičnih infekcija.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!