Šta je atletsko stopalo?

Atletsko stopalo je gljivična infekcija stopala, koja se javlja između prstiju i česta je kod onih kojima se stopala pojačano znoje, jer joj pogoduje topla i vlažna sredina.

Koji su simptomi ove gljivične infekcije?

Zato je leto naročito opasno za dobijanje ove infekcije, pa posebno treba obratiti pažnju na podove oko bazena, sauna, tuševa, sportskih dvorana, kao i kod kuće, ako je neko od ukućana ima.

Ovu infekciju prate sledeći simptomi: koža stopala, između prstiju, je crvena i ispucala, a pošto se javlja svrab ili peckanje, češanjem se može preneti i na druge delove tela. Zato je neophodno lečenje antigljivičnim kremama, koje se mogu koristiti i preventivno. Ako infekcija uznapreduje postoje i tablete, ali sa nizom potencijalnih neželjenih efekata.

Prevencija je ipak lakša od lečenja

Najmanje jednom dnevno oprati stopala toplom vodom i sapunom i dobro osušiti peškirom, naročito između prstiju. Čarape menjajte, takođe, najmanje jednom dnevno. Ako vam se noge znoje, stavite talk, običan ili za stopala. Cipele i čarape moraju biti od prirodih materijala da bi stopala mogla da “dišu”. U hotelskim sobama ili na bazenima, wellness i SPA centrima ne hodajte bosi. Peškir i papuče ne delite sa drugima. Na kraju ipak treba reći, ako svakodnevno održavate higijenu i negujete svoja stopala rizik od ove infekcije svešćete na minimum.

error: Content is protected !!