Bundeva za negu kože i kose

By  |  0 Comments

Na neki način, može se reći da je jesen vreme bundeve. Od zrele bundeve, mogu se napraviti različiti slatki i slani specijaliteti, ali što je još važnije od nje se mogu napraviti i potpuno prirodni preparati za negu kože i kose.

Šta sadrži i na koji način bundeva deluje na kožu i kosu?

Bundeva ima izuzetno raznovrstan sadržaj, zahvaljujući kom lekovito deluje na kožu i kosu. Konkretno, bundeva sadrži izobilje vitamina, kao što su: vitamin A i provitamin vitamina A beta keratin, vitamini B grupe, odnosno vitamin B1, B2, B3, B6 i B9 poznatiji kao folna kiselina, kao i vitamin C. Pored vitamina, bundeva sadrži i izobilje minerala, a to su: gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum i mangan.

Zahvaljujući svim navedenim sastojcima koje sadrži, bundeva aktivno doprinosi usporavanju starenja kože, pospešuje elastičnost i otpornost kože, ujednačuje ten, uklanja fleke od akni i bubuljica i doprinosi obnavljanju oštećene kose. Uz to, bundeva sadrži i visok procenat vode u svom sastavu, pa će vaša koža nakon tretiranja bundevom biti dodatno hidrirana i osvežena.

Kako napraviti i koristiti preparat za negu od bundeve?

Da bi ste napravili preparat za negu kože i kose od bundeve, potrebno vam je samo:

  • 200 grama  jestivog dela bundeve,
  • malo vode i
  • malo slobodnog vremena.

Način pripreme je krajnje jednostavan. Isecite komad bundeve, odvojte ga od kore, iseckajte na sitnije komade i potom skuvajte. Kada se komadi bundeve skuvaju, izvadite ih iz vode, ohladite i ispasirajte što bolje, tako da dobijete kremastu strukturu. Tako ispasirani sadržaj, prepolovite na dva dela i jedan deo ravnomerno u tankom sloju nanesite na lice, a drugi deo takođe ravnomerno nanesite na suvu kosu.

  • Dejstvo bundeve na licu, potrebno je da ne prekidate oko petnaest minuta, a zatim lice obilno isperite umereno toplom vodom.
  • Dejstvo bundeve na kosi, trebalo bi da ne prekidate pola sata, a nakon toga kosu najpre isperite, a zatim je i našamponirajte, ponovo isperite, tretirajte regeneratorom i uobičajeno oblikujte.

Kožu na ovaj način možete tretirati svakodnevno, a kosu dovoljno je jednom do dva puta nedeljno.

Ukoliko pripremate preparat od bundeve samo za kožu, u startu možete upotrebiti, odnosno skuvati duplo manje bundeve. Nakon samo nekoliko ovakvih tretmana, vaša koža i kosa, uzvratiće vam zahvalnost kroz maksimum blistavosti i vitalnosti.

Kada je reč o upotrebi preparata od bundeve za negu kože, on će jednako efikasno delovati i na sve druge regije kože tela, kao i na kožu lica, pa njegovu primenu možete i proširiti. Što se tiče nege kose na ovaj način, u preparat od bundeve, možete dodati i druge hranljive i korisne prirodne sastojke, kao što su maslinovo ulje, žumance i slično. To će samo u još većoj meri pospešiti negu vaše kose i neće imati ni minimalno negativan uticaj.

Važna napomena:

Navedene osobine i opisani način korišćenja bundeve, odnose se na sve vrste ove biljke, ali prednost treba dati narandžastoj bundevi, jer je u njoj najveća koncentracija hranljivih i korisnih elemenata i samim tim njeno delovanje na kožu i kosu je najefikasnije.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!