3 minerala u službi zdravlja i lepote – Magnezijum, kalijum i kalcijum

Magnezijum, kalijum i kalcijum su minerali koji su potrebni vašem telu za jake kosti i normalnu funkciju mišića. To su elektroliti, odnosno, minerali koji vode električne impulse kroz telo.

Ovi minerali održavaju normalan balans telesnih tečnosti, nervne impulse i normalan krvni pritisak. Magnezijum učestvuje u prenošenju kalijuma i kalcijuma kroz ćelijske membrane. Određene namirnice vam mogu pomoći da zadovoljite svoje potrebe za ova tri minerala.

Orašasti plodovi i semenke

Neke vrste orašastih plodova imaju visok sadržaj kalijuma, magnezijuma i kalcijuma. Ako jedete osušene semenke bundeve, bademe, indijski orah i pistaći, unosite veće količine ovih minerala.

Seme susama, koje ima najveći sadržaj kalcijuma, se može jesti uz hleb, krekere, jela od morskih plodova, ili uz sos tahini. Brazilski orah, koji potiče iz Amazona u Južnoj Americi, je takođe dobar izvor ovih minerala. Dodavanjem čia semenki (male sivobraon semenke) u ovsenu kašu, cerealije, peciva ili napitke takođe unosite sva tri minerala.

Mahunarke

Neke mahunarke su bogate kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Soja i njeni proizvodi, kao što su tofu, sojino mleko i sojin jogurt, snabdevaju vas ovim mineralima. Pojačane varijante sojinih proizvoda sadrže dodatne količine kalcijuma. Beli pasulj, crveni pasulj, krem pasulj, lima, pinto i crni pasulj takođe sadrže kalcijum. Dodajte pasulj u čili, supe, burito, takose ili u salatu, kako biste uneli dodatne minerale, proteine i vlakna.

Žitarice od celog zrna

Žitarice od celog zrna vas takođe snabdevaju ovim mineralima. Tef, vrsta žitarice malog zrna iz Etiopije i amarant i kinoa, dve vrste žitarica blagog orašastog ukusa iz Južne Amerike, spadaju u žitarice koje imaju najviši sadržaj kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Braon pirinač, ovas, ječam, pšenica i spelta su takođe dobri izvori ovih minerala. Jedite ove žitarice kao prilog uz glavno jelo ili potražite proizvode koji se prave od njih.

Voće i povrće

Pojedine vrste voća i povrća vam takođe mogu zadovoljiti potrebe za ovim mineralima. Rabarbara, smokve, ribizle, avokado i pomorandže su dobar izbor. Pijte češće sok od grejpfruta, sok od pomorandže i sok od ananasa.

Suvo voće poput šljiva, suvog grožđa, bresaka, kajsija i urmi takođe pomaže po ovom pitanju. Paradajz, krompir, šargarepa, rotkvice i beli luk je povrće koje treba uvrstiti u ishranu da bi se uneli ovi minerali, kao i zeleno lisnato povrće poput cvekle, spanaća, repe i blitve.

Mlečni proizvodi i proizvodi životinjskog porekla

Mlečni proizvodi poput mleka, jogurta i sira su takođe dobar izbor ako želite da povećate unos magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Ako ste netolerantni na mlečne proizvode, njihove alternative kao što su sojino i bademovo mleko su takođe bogati ovim mineralima. Magnezijum, kalijum i kalcijum sadrže i neki proizvodi životinjskog porekla poput jaja, ćuretine i piletine. Možete ih naći i u morskim plodovima, lososu, skuši, basu, haringama i sardinama.

Ovo su namirnice koje u sebi imaju najviše minerala magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Za koju god od ove hrane da se odlučite da kroz nju unesete ove zdrave i bitne minerale nećete nikako pogrešiti.

Jako puno korinih informacija o ostalim vrstama zdrave hrane možete pogledati na sajtu koji se bavi najzdravijom hranom.

error: Content is protected !!