Masaža vrata i glave

By  |  0 Comments

U sve većem broju kozmetičkih salona kako u svetu, tako i kod nas, sve je popularnija i traženija masaža vrata i glave. Ova vrsta masaže korisna je iz više razloga.

Zašto je masaža vrata i glave korisna?

Složićete se da je napetost koju usled višesatnog sedenja ili drugog oblika statičnog položaja tela osetite u vratu, često uzročnik ukočenosti celog tela i osećaja neprijatnosti. Zbog bola i napetosti u vratnom delu, mogu vas zaboleti i ramena i ruke, a najčešće će vas zaboleti glava.

Do takve pojave, dolazi uglavnom zbog intezivnog angažovanja vratnih mišića, usled kojih se mišići grče i podležu upali ili usled uklještenja vratnih nerava. Takva stanja, mogu dovesti do smanjenja inteziteta protoka krvi u vratnom delu. A upravo taj faktor može uticati da pojavu čestih glavobolja, smanjene prokrvljenosti tkiva, pojave vrtoglavica i drugih ponekad i ozbiljnijih oblika zdravstvenih problema. Zato, masaža vrata i glave je i više nego korisna i neophodna.

Tokom sprovođenja masaže vrata i glave, mišići vrata se oslobađaju od pritiska i tereta i postaju opušteni. Samim tim, napetost i zgrčenost iz njih nestaje, a samim tim nestaje i bol, kako u vratu i glavi, tako i u ostalim delovima tela.

Neizostavno je napomenuti, da se pozitivni efekti masaže vrata i glave na tome ne završavaju. Naprotiv, ova masaža utiče u velikoj meri i na oslobađanje od stresa, na vraćanje pozitivnih misli i na podizanje raspoloženja. Usled takvog rezultata, dolazi i do bolje radne produktivnosti, do većeg stepena koncentracije, smanjenja umora i slično.

Kada je konkretno reč o masaži glave i vrata, ona osim što otklanja glavobolju, istovremeno utiče i na bolju prokrvljenost temena, pa kosa zdravije raste i postaje jača. Takođe, ne ostaje zanemarena ni prokrvljenost kože lica, pa tako, koža lica postaje otpornija na pojavu znakova starenja ili problema kao što su akne i bubuljice.

Da li ova masaža zahteva opreznost?

Ne smete zaboraviti da je odgovor na ovo pitanje potvrdan. Dakle, da masaža vrata i glave zahteva opreznost. To znači da pokreti tokom masiranja moraju biti umereno jakog inteziteta i nikako grubi i prejaki. To je posebno važno kada je u pitanju masaža vrata.

Naime, na vratu se nalazi veliki broj limfnih čvorova, nervnih završetaka i tačaka na koje se ne sme uticati jakim pritiskom. Čak je potvrđeno da postoji nekoliko desetina duboko pozicioniranih tačaka unutar vrata, koje ukoliko pretrpe jak pritisak mogu izazvati paralizovanje određenih delova tela, zaustavljanje funkcija.

Zato, budite oprezni. Prepuštajte se isključivo veštim rukama masera ili ukoliko se masirate sami, budite blagi i oprezni. Masirajte se ponavljanjem blagog i naizmeničnog pritiskanja vrhovima palčeva, tako što jagodice palčeva naslonjene na vrat ili glavu pokrećete iz zglobova i neprekidno smenjujete. Više ponavljanja ovakvih blagih pokreta tokom masaže vrata i glave, daće efikasniji rezultat nego manje ili više bilo kakvih grubih pokreta.

Ovakva tehnika masiranja, primenjuje se već oko tri hiljade godina u Japanu, odakle i potiče i naziva se „šijacu“ tehnika masiranja.
Posebno možete pospešiti efekat masaže ukoliko tokom nje upotrebite neko od brojnih dostupnih ulja za opuštanje tkiva. Preporučujemo korišćenje nekog od osvežavajućih i laganih eteričnih ulja pri masaži.

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *