Šta od kozmetike NE SMETE koristiti na letovanju?

kozmetika na moru

Leto je u punom jeku, a to znači da se uskoro spremamo za letovanje iz snova! U tom procesu, svaka od nas već pravi spiskove koje kozmetičke proizvode mora poneti sa sobom! Sigurno ne možemo bez omiljene kreme, šampona ili maske za kosu. Ali, u moru naših omiljenih preparata, neki od njih nikako nisu namenjeni letovanju, kada se koža mnogo intenzivnije izlaže opasnim sunčevim zracima. Zato vam u nastavku otkrivamo koje kozmetičke preparate ne smete koristiti na letovanju!

Ove preparate ne smete koistiti tokom letovanja

#1: Sve preparate sa kiselinama

Voćne kiselina (AHA) i salicilna kiselina (BHA) su omiljeni sastojci svake skincare osvešćene žene, jer daju momentalne rezultate u vidu blistave i jedre kože, bez fleka i nesavršenosti. Ovi sastojci su nažalost, fotosenzitivni, što znači da uzrokuju pojačanu osetljivost kože na sunce (a reakcije su: fleke, pegice, crvenilo, suvoća i iritacija). Bez obzira na to koliko redovno mažete SPF zaštitnu kremu, nedelju dana pre letovanja prestanite sa korišćenjem kiselina na licu, kao i tokom letovanja.

kozmetika na moru

#2: Retinol

Retinol je zlatni standard standard anti-aginga, a radi se o vitaminu A, koji promoviše obnavljanje kože i stimuliše proizvodnju kolagena. Ovaj sastojak targetira fine linije, bore, veličinu pora, kao i neujednačen ton i teksturu kože. Retinol stimuliše proizvodnju novih ćelija kože, a ta koža je mnogo delikatnija i tanja nego prethodna, zato nikako ne sme da se izlaže suncu. Zato ovaj preparat nemojte koristiti na letovanju, kada kožu pojačano izlažemo suncu.

#3: Eterična ulja

Ako u nezi lica koristite preparate koji sadrže eterična ulja, poput bergamota, pomorandže, grepfruita, limete ili mandarine, znajte da oni mogu uzrokovati osetljivost kože na sunce. Zat je najbolje da takve proizvode ne koristite na letovanju, a da im se vratite nakon toga.

Povezano: Leto bez fleka – kako da sprečite hiperpigmentacije na koži?

kozmetika na moru

#4: Benzoil-peroksid

Benzoil-peroksid je još jedan čest sastojak za borbu protiv akni, koji može uzrokovati osetljivost kože na sunce. Zato je najbolje da sve preprarate za borbu protiv akni koji ga sadrže, ipak ostavite za posle letovanja.

#5: Agresivni fizički pilinzi

Ukoliko ne možete svoju rutinu nege kože da zamislite bez pilinga za lice, onog mehaničkog, znajte da letovanje nije najbolji trenutak da ga koristite. Površinske odumrle ćelije kože, koje leže na površini čine prvu liniju borbe kože protiv sunca. Ukoliko ih pregrubo ispilingujete, rizikujete da iritirate kožu od sunca.

Pročitajte još i: 8 letnjih mitova o nezi kože u koje morate prestati da verujete

error: Content is protected !!