Leto bez fleka: Kako da SPREČITE hiperpigmentacije na koži?

Koliko god da uživamo u letu i svemu što nam topliji meseci pružaju, pojava hiperpigmentacija na koži lica definitivno nije jedna od stvari koju volimo. Od dosadnih fleka, pa sve to pegica i mrlja koje postaju vidljive na kraju leta, hiperpigmentacije mogu imati mnogo formi. A bez adekvatnog režima nege, mogu trajati mesecima, pa čak i godinama. Ovaj problem nije teško sprečiti, ukoliko koristite prave mere prevencije i nege, pošto se fleke pojave. U nastavku vam otkrivamo kako da sprečite, ali i kako da tretirate postojeće hiperpigmentacije na koži lica.

Šta su to hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacija se dešava kada koža proizvode više melanina, odnosno pigmenta, a za rezultat dobijamo delove kože koji postaju tamnije boje, u odnosu na ostatak lica. Dok je sunca jedan od najčešćih razloga za nastanak hiperpigmentacija, posebno leti, one mogu nastati i iz drugih razloga (hormonski faktori povreda kože, upala kože ili tokom nekih zdravstvenih stanja).

hiperpigmentacije i pegice

Zašto smo skloniji hiperpigmentacijama tokom leta?

Hiperpigmentacije uzrokovane suncem se dešavaju jer koža pokušava da se zaštiti od štete koju joj nanosi UV zračenje. Glavna funkcija melanina je zaštita kože. On deluje kao energetski štit, koji upija UV zračenje i “lovi” molekule slobodnih radikala, pa čak i teških metala.

Ako je koža povređena, ili pod rizikom od oštećenja, melanociti (ćelije koje proizvode melanin), počinju da luče više pigmenta, kao način da se zaštiti DNK ćelija kože. Izlaganjem suncu, ova regija će potamneti. Mogli bismo čak reći i da je preplanulost kože znak da je koža oštećena i da pokušava da se tima zaštiti! Imajte to na umu!

Povezano: 5 grešaka u nezi kože koje uzrokuju hiperpigmentacije

Kako da sprečite pojavu hiperpigmentacija ovog leta?

Pošto je “bolje sprečiti nego lečiti”, ovog leta preduzmite preventivne mere kako biste sprečili pojavu suncem indukovanih hiperpigmentacija kože.

#1: Svakog dana koristite SPF kremu, sa zaštitom širokog spektra

Potražite SPF kremu za lice kvalitetnog proizvođača, koja sadrži UVA i UVB filtere, sa faktorom od bar 30. Ovo će blokirati dejstvo obe vrste UV zraka. Ne zaboravite da samo jedno izlaganje suncu može stimulisati melanocite da proizvode pigment. Obnavljajte SPF kremu na svaka 2-3 sata, jer se UV filteri raspadaju tokom vremena.

Mi vam predlaženo Skinology Hidratantnu SPF 25 kremu za lice.

zaštita lica od sunca

#2: Nosite sunčane naočare i šešir

Pre svakog izlaska iz kuće, naoružajte se šeširom širokog oboda i sunčanim naočarima. Ovo će dodatno zaštiti kožu lica od sunca i sprečiti pojavu fleka.

#3: Koristite antioksidante u nezi kože

Antioksidanti su kao “lovci” na nestabilne molekule tzv. slobodnih radikala, koji se nalaze i u UV zračenju. Pošto je sam melanin lovac na slobodne radikale, što više nanesete antioksidanata, manja je šansa da će on morati da se “aktivira” i napravi zaštitnu hiperpigmentaciju na vašoj koži. Najbolji antioksidanti su: vitamin C, vitamin E, ferulična kiselina, rezveratrol, zeleni čaj.

Naša preporuka je Skinology Vitamin C serum za lice.

#4: Hranite se zdravo

Konzumiranje zdrave hrane, bogate antioksidantima, voćem i povrćem je od ključne važnost. Dnevni unos dijetetskih polifenola može pružiti zaštitu od štetnih efekat UV zraka.

Ovi mikronutrijenti, u kombinaciji sa topikalno nanetim antioksidantima, pružaju efektivnu strategiju za zaštitu kože od UV zračenja. Izbegavajte junk food, cigarete, alkohol i veštačke mirise.

beta karoten u ishrani

#5: Izbegavajte fotosenzitivne sastojke

Neki lekovi i kozmetički sastojci mogu uzrkovati fotosenzitivnost, što kožu čini reaktivnijom na sunčeve zrake.

To su sastojci poput nekih eteričnih ulja (limun, pomorandža, bergamot), AHA kiseline, i retinoida.

Pročitajte još i: Ovi kozmetički sastojci brišu fleke od sunca – EFIKASNO!

error: Content is protected !!