5 grešaka u nezi kože koje uzrokuju hiperpigmentacije

By  |  3 Comments

Kraj je leta, a glavna skicnare tema u ovom periodu jesu nastale fleke i hiperpigmentacije. Postoji mnogo faktora koje ne možemo kontrolisati, a uzrokuju hiperpigmentacije: od UV zraka pa do hormona. Ali uz to, uzročnici mogu biti i česte greške koje povećavaju šansu nastanka hiperpigmentacija. U nastavku pročitajte koje su to greške!

Ako radite ove stvari, povećavate rizik od hiperpigmentacija

#1: Dirate bubuljice

Ovo sugurno znate, ali ceđenje bubuljica povećava rizik za nastanak hiperpigmentacije. Kada se akna razvije, vaše telo je vidi kao povredu, i odmah kreće da je tretira. Umesto da dozvolite koži da zaceli sama, vi je najčešće stiskate i cedite. Na taj način samo povećavate upalu, koja je okidač za proizvodnju melanina – pigmenta kože. Kao rezultat, ostaju vam obojeni ožiljci posle akni dugo pošto je upala prošla.

hiperpigmentacije

#2: Preskačete SPF faktor ili ga ne obnavljate

Ovo ste sigurno čule bezbroj puta, ali zaštita kože je vitalna, kako biste izbegli hiperpigmentacije. Produženo izlaganje suncu zapravo povećava upalu. A kao rezultat, formiraju se ožiljci od akni. Nije dovoljno da SPF kremu nanesete samo ujutru, već je morate obnavljati tokom dana. Glavno pravilo je da je obnavljate svaka dva sata, ili ranije, ako se znojite. Ovo će smanjiti šanse za razvitak hiperpigmentacija i zaštitiće vas od preranog starenja.

Za borbu protiv hiperpigmetnacija predlažemo Skinology AHA 5% tonik za čišćenje lica sa 5% voćnih kiselina.

aha tonik

#3: Prečesto pilingujete kožu

Hemijski eksfolijatori čine čuda kada je tekstura kože u pitanju. Ali, prečesta uptoreba može pogošati vaše akne. Preterana eksfolijacija može biti okidač za upalu i oslabiti hidratantnu barijeru kože. Ova barijera je prva u liniji odbrane protiv bakterija i drugih zagađivača. Kada se ova barijera ošteti, više vas ne može adekvatno štititi. Kao rezultat, nastaju akne i hiperpigmentacija. Zato se držite predložene piling rutine od 2-3 puta nedeljno.

Povezano: Ovi kozmetički sastojci brišu fleke od sunca – efikasno!

hiperpigmentacije

#4: Preterano čistite kožu

Upotreba jakih proizvoda za čišćenje može povećati iritaciju kože. Oni mogu lišiti kožu prirodnih ulja i ostaviti je žednu i isušenu. Kada koži fali hidratacije, telo pojačava proizvodnju sebuma kako bi podmazao kožu. Kombinacija iritirajućih penastih agenasa i pojačano lučenje masnoće znači samo jedno – stvaranje akni.

Baš kao i preterano pilingovanje, preterano čišćenje kože takođe oslabljuje prirodnu barijeru kože. Najčešći znaci su osećaj svraba, osetljivost i koža sklona aknama. Upala kože je prethodnica hiperpigmentacijama, tako da je najbolje da izbegavate bilo šta što može da je poveća. Kako biste je izbegli, držite se čistača sa niskom pH vrednošću, koji neće isušiti kožu.

Povezano: Kako da odaberete idealan proizvod za čišćenje kože?

#5: Ne testirate nove proizvode pre upotrebe

Znamo koliko je teško odoleti dodavanju gomile proizvoda u rutinu – ali to nije odgovor. Polagano uvođenje jednog po jedno će pomoći vašoj koži da izbegne upalu, iritaciju i akne. Zato uvek pre početka korišćenja novog proizvoda za negu kože, testirajte ga na jednoj strani lica. Jer, ako ste npr. alergični na neki sastojak, aktivira se upalna reakcija, a kao rezultat nastaju – pogodićete, hiperpigmentacije.

hiperpigmentacije
Pročitajte još i: Kako da tretirate svaku vrstu ožiljaka od akni?

3 Comments

 1. damabezblama

  04.09.2019. at 12:14

  Ja sam na moru koristila Zeokrem, na bazi zeolita i po prvi put nisam dobila pege po licu od sunca.

 2. Maki75

  04.09.2019. at 13:18

  A da li ste izgoreli od te zeokreme?

 3. farmaceut

  05.09.2019. at 11:34

  ne postoji krema koja moze 100% da vas zastiti od sunca.. krema sa zeolitom moze duze i kvalitetnije da vas stiti od suncevog zracenje ali to ne znaci da ceo dan treba da budete direktno izlozeni sucu i to u onom kriticnom periodu od 11 do 17h.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!