Kako da tretirate svaku vrstu ožiljaka od akni?

ožiljci od akni

Jedina stvar koja je više frustrirajuća od samih akni jesu ožiljci koje one ostavljaju. To je jedna od najvećih skincare briga podjednako među muškarcima i ženama. Kako biste ih efikasno tretirali, jako je važno da naučite razliku između različitih tipova ožiljaka i kako se oni ponašaju. Zato smo vam u nastavku spremili mali vodič o svim vrstama ožiljaka od akni.

Ožiljci od akni: vrste, prevencija i tretman

Keloidni ožiljci

Ako ste primetili veće gomuljice ožiljnog tkiva posle akni – to su keloidni ožiljci. Običnu su veći nego originalna povreda kože. Javljaju se najčešće na pozadini vrata i grudi, mada se mogu javiti i na licu.

Kako da ih sprečite: Neki ljudi su prosto skloniji formiranju keloida od drugih. Dodatno, što više čačkate bubuljicu posebnu uz neke alate, to je veća šansa da se formira keloidni ožiljak.

Kako da ih tretirate: Kućni lek za ovaj ožiljak je da ga ne čačkate, dok dermatolog može ubrzigati kortizon kako bi ga stanjio i izravnao. Kod obojene vrste keloidnih ožiljaka pomaže i V-beam laser.


Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели دکتر فریدون اسفندیاری (@dr.feredoun) дана

Igličasti ožiljci

Ako su vaši ožiljci uži i dublji, verovatno se radi o igličastim ožiljcima. Oni izgledaju kao da je neko uzeo šilo i napravio male rupice na koži.

Kako da ih sprečite: Opet, najbolje je da ne dirate kožu niti da cedite akne. Ovaj oblik ožiljaka zna da se javi i kao genetska predispozicija.

Kako da ih tretirate: Kod kuće možete koristiti proizvode sa retinolom koji će omekšati ožiljke i pomoći izgadnju kolagena. Kod dermatologa, dobro rešenje su laseri za obnavljanje površine poput Fraxela. Ipak, imajte na umu da je ovo najteža vrsta ožiljaka za tretiranje.

Mi vam predlažemo Skinology RETINOL + VITAMIN E serum koji sadrži derivat retinola.

retinol


Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Elite Studio (@elitestudio.yvr) дана

Udubljeni okrugli ožiljci

Ovi ožiljci su poznatiji kao “rošavost” po licu i nastaju kada se ožiljno tkivo formira ispod površine kože i tako je povlači na dole, stvarajući udubljenje u kružnom obliku.

Kako ih sprečiti: Dok ovi ožiljci nisu toliko vidljivi kao oni igličasti, mogu nastati kao rezultat čačkanja kože, ali se moraju tretirati na dubljem nivou. Udubljeni ožiljci tokom godina gube volumen i postaju vidljiviji kako starite.

Kako da ih tretirate: Udubljeni okrugli ožiljci se teško leče kod kuće, ali retinol može pomoći sa gotovo svim oblicima ožiljaka. Dermatolog može filerima popuniti ove ožiljke, kako bi se “napumpali” i izravnali. Fraxel laser za obnavljanje površine kože je zlatni standard za gotovo sve vrste ožiljaka.

Povezano: Ožiljci od akni – kako da ih se rešite?


Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели SOFIA⚡️skin positivity (@isotretinoinwiths) дана

Četvrtasti ožiljci

Ova vrsta ožiljaka od akni je slična igličastim, ali su više četvrtastog, pravouganog oblika. Oni nastaju kada se kolagen premalo stvara tokom procesa zaceljivanja, nasuprot kada se stvara previše – onda nastaju keloidni ožiljci.

Kako ih sprečiti: Nažalost, jedini način da sprečite formiranje četvrtastih ožiljaka je da smanjite diranje i cedjenje bubuljica kao traumu kože dok imate aktivnu upalu.

Kako da ih tretirate: Opet, zlatni standard nege kod kuće je retinol. U dermatolološkoj ordinaciji će vam pomoći Fraxel laser i radiotalasni microneedling. Dermalni fileri takođe mogu da budu od pomoći u nekim slučajevima.

Povezano: Potkožne bubuljice – kako da ih tretirate kod kuće?


Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Holistic Skin Innovations (@luminisce_official) дана

Hiperpigmentacija

Postupalna hiperpigmentacija je medicinski izraz kojim se opisuje preterana pigmentacija mesta na kojem je bila upala ili bubuljica. Ona može biti od svetlo do tamno braon boje i često je prati crvenilo.

Kako da je sprečite: Ako ste tamnijeg tena, imate veću tendenciju da stvarate više pigmenta kao odgovar na povredu, u poređenju sa drugim rasama. Izlaganje suncu je dodatni faktor za brže stvaranje pigmentacije. Jako je važno da nosite SPF zaštitu i da izbegate izlaganje suncu ako imate upalne procese na licu.

Kako da je tretirate: Za kućnu upotrebu predlažu se kreme sa glikolnom kiselinom, hidrokinonom, vitaminom C arbutinom ili ekstraktom sladića, kao dodatak SPF zaštiti. Za teže hiperpigmentacije stručnjaci predlažu koncentrisane proizvode medicinske jačine i seriju hemijskih pilinga.

Naš predlog je Skinology Krema sa 15% AHA kiselina, koja sadrži izmedju ostalih i glikolnu kiselinu.

ah akrema


Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Prisha’s Skincare Diary (@prishasskincarediary) дана

Pročitajte još i: Hemijski piling kože – sve što treba da znate

error: Content is protected !!