Hemijski piling kože – Sve što treba da znate

hemijski piling

Isprobavanje novih tretmana lica može biti zastrašujuće, posebno kada je reč o kiselinama namenjenim hemijskom pilingu lica. Sam koncept kiselina na licu asocira na topljenje kože, ali znajte da je to jedan od najefikasnijih tretmana da se rešite akni, hiperpigmentacija, ožiljaka, finih linija, bora, sivog tena. Zato u nastavku pročitajte šta sve morate znate pre nego što se odlučite na hemijski piling u kozmetičkom salonu ili dermatološkoj ordinaciji.

Hemijski piling je proces ljuštenja mrtvog sloja kože koji se dešava zahvaljujući keratolitičkom i kaustičnom dejstvu kiselinskog rastora, čime se razmekšavaju keratinski slojevi kože. Na taj način, hemijski piling skida  pliće ili dublje (u zavisnosti od tipa pilinga) sloj tamnih fleka, ožiljaka, izravnava bore i podstiče rast nove kože. Takodje se vrši dubisko čišćenje pora i podstiče sinteza kolagena u dubljim slojevima. Rezultati hemijskog pilinga su krajnje impresivni.

Gde i kod koga uraditi hemijski piling?

Najvažnija stvar kada tražite salon ili ordinaciju gde ćete po prvi put uraditi hemijski piling jeste da moraju biti iskusni i obučeni. Želite dobro obučenog estetičara/kozmetičara ili dermatologa sa višegodišnji iskustvom koji će vam pružiti temeljne konsultacije. Jako je važno da napomenete ako vam je koža osetljiva, pod upalom, inficirana, sklona alergiji ili veoma dehidrirana. Takođe, morate reći da li koristite neke lekove, da li ste trudni ili dojite.

Hemijski piling

Tipovi  hemijskog pilinga

Prema dubini na kojoj deluju, hemijski pilinzi kože se dele na:

  • površinske – koji koriste blage kiseline poput AHA voćnih kiselina. One deluju samo na površinskom sloju kože.
  • srednje duboke – poput trihlorsirćetne ili glikolne kiseline koje dosežu površinske i srednje slojeve kože. Efikasniji su od površinskih.
  • duboke – koji u potpunosti penetriraju kroz srednji sloj kože kako bi otklonili oštećene ćelije. Ovi pilinzi koriste fenol ili trihlorsirćetnu kiselinu u većoj koncentraciji. Radi se isključivo u sedaciji pacijenta.

Povezano: Voćne (AHA) kiseline u nezi lica – Kako da ih koristite?

Hemijski piling za kožu sklonu aknama

Dermatolozi preporučuju osobama sa masnom kožom, sklonom aknama hemijski piling beta-hidroksi kiselinama, a to je salicilna. Ona smanjuje upale i iritacije. Osim toga, salicilna kiselina je rastvorljiva u masnoći, što znači da može da prodre unutar pora (koje su ispunjene sebomom) i očisti ih iznutra. Osobe sa rozaceom su takodje dobri kandidati sa hemijski piling sa salicilnom kiselinom.

Hemijski piling protiv ožiljaka od akni

Kada vam se lice pročisti od akni, i ostanu samo ožiljci, tada je idealno da se koža tertira različitim tipovima kiselina. Primarno se koristi TCA (trihlorsirćetna kiselina) koja se kombinuje sa AHA i retinoičnom kiselinom. Ovi pilinzi se rade isključivo kod medicinskih estetičara ili dermatologa.

Povezano: Ovi kozmetički sastojci brišu fleke od sunca – EFIKASNO!

Hemijski piling kože - Sve što treba da znate

Hemijski piling za suvu kožu

Za ovaj tip kože, preporučuje se mlečna kiselina iz AHA porodice voćnih kiselina. Mnogo je blaža i nežnija od ostalih kiselina i zato je idealna za suvlje ili osetljive tipove kože. Pošto je prirodna kiselina, mnogo je manja šansa za alergijsku reakciju.

Kako da se pripremite za hemijski piling?

Pre tretmana hemijskim pilingom, ne smete koristiti nikakav oblik retinola na koži barem 48 sati ranije. Estetičar ili dermatolog će vam najčešće savetovati da pre tretmana koristite specijalni losion ili kremu sa malim procentom kiselina, kako biste pripremili kožu. Takođe, ne smete depilirati ili epilirati lice niti koristiti kreme za depilaciju lica nedelju dana pre pilinga. Treba da izbegavate i kućno pilingovanje lica nedelju dana pre tretmana.

Preporučujemo Skinology kremu sa 10% AHA voćnih kiselina kao pripremu pred tretman voćnim kiselinama.

Šta da očekujete posle tretmana?

  • Površinski hemijski piling – vreme oporavka kože je oko 7 dana
  • Srednje duboki hemijski piling – koža se oporavlja posle 5-7 dana, iako crvenilo lica može trajati mesecima. Odmah posle tretmana, koža će oteći i formirati kraste i smedje regije pre otkrivanja nove, mlade kože.
  • Duboki hemijski piling uzrokuje teško oticanje i crvenilo, sa jakim osećajem žarenja. Često je da i kapci oteknu, tako da se zatvore. Potrebno je oko 2 nedelje da se razvija mlada koža. Normalno je da crvenilo traje do dva meseca.

Hemijski piling kože - Sve što treba da znate

Nega kože posle

Najvažnija nega je blago čišćenje kože i izbegavanje nošenja šminke nekoliko sati posle tretmana. Osim toga, važno je da svakog dana pre izlaska iz kuće koristite SPF zaštitnu kremu i do dva meseca posle tretmana, jer hemijski piling skida taj površinski sloj kože koji nas štiti od sunca. Zato se hemijski pilinzi sprovode isključivo u jesenjem i zimskom periodu, sa niskim UV zračenjem.

Naša preporuka je Skinology Hidrantna krema sa SPF 25, kojom treba da štitite lice posle hemijskog pilinga.

Pročitajte još i: Hemijski piling – obavezni korak u zimskoj nezi kože

error: Content is protected !!