7 razloga zbog kojih vam se kosa proređuje

By  |  0 Comments

Ako viđate sve više i više kose u odvodu kade, a konjski rep koji napravite više nije onako pun i gust, definitivno vam se kosa proredila. Mnogi su razlozi za ovaj neprijatan problem: od neadekvatne nege, preteranog stilizovanja kose, pa sve do zdravstvenih i psihičkih razloga. U nastavku smo vam izdvojili 7 najčešćih razloga koji su “krivci” za proredjivanje kose.

Zašto vam se kosa proređuje?

Razlog #1: Preterano stilizujete kosu

Ako ste od onih žena koje konstantno nose podignutu kosu: pundju, pletenice, rep svakog dana, celog dana, vaša kosa se možda stanjuje usled tenzije koju uzrokuju pojedine frizure. Na taj način, kosa počinje da se “stanjuje” u pečatima, posebno oko linije kose i iza ušiju. Takođe, toplotno stilizovanj čini kosu krtom i lomljivom, zato počnite da nosite puštenu kosu i proredite upotrebu pegle.

proredjivanje kose

Razlog #2: Vaši folikuli su blokirani

Divna kosa zahteva zdravu podlogu, zato i ne čudi da, kada vam skalp nije zdrav, ni kosa koja raste iz njega nije za primer. Redovno koristite šampon-čistač (eksperti savetuju svake 2-3 nedelje), kako biste se rešili naslaga i mrtvćih ćelija sa kože glave. Osim toga birajte proizvode za ojačavanje kose i folikula.

Odblokirrajte zapušene folikule uz kvalitetan šampon-čistač, poput Revlon Eksperience Purity šampona.

revlon

Razlog #3: Pod stresom ste

Bilo da je fizički ili emocionalni, stres ima ogroman uticaj na prioritete tela: kada vam je zaista svega previše, skalp je poslednji “na listi” vašeg organizma za brigu. Stres remeti balans hormona, šeme spavanja i apetite, što sve posledično dovodi do stanjivanja i opadnaja kose. Pronađite tehnike savladavanja stresa koje ama odgovaraju, bilo da je to terapija, joga ili vruća kupka uz seriju.

Povezano: Borba protiv opadanja kose – saveti + preporuke priozvoda

proredjivanje kose

Razlog #4: Vaša ishrana

Ono ste što jedete je sigurno najstarija izreka koju znate, ali je potpuno istinita. Ako ne unosite “dobre stvari” u telo, spoljašnjost će to prikazati. Gubitak kose usled nutritivnog deficita se obično odnosi na restriktivne dijete ili one dijete gde jednostavno unosite dovoljno, ali ne prave stvari. Kosa je napravljena od proteina, zato joj treba mnogo toga da bi opstala: ubacite u ishranu omega-3 masne kiseline, vitamine A, D i E, kao i cink. Riba, povrće, jaja, koštunjavi plodovi su ono što vam treba.

Razlog #5: Anemični ste

Kao dodatak svemu gore, nedostatak gvožđa koji se može razviti u punu anemiju, koja može biti glavni krivac za gubitak kose. Ovo stanje posebno pogađa žene, jer za vrem ciklusa izgube dosta gvožđa. Unosite veće količine crvenog mesa i lisnatog zeleniša, poput spanaća, sočiva i mahunarki. Takođe možete razmisliti i o suplementima gvožđa.

proredjivanje kose

Razlog #6: Upravo ste se porodili

Post-porodjajni gubitak kose je: a) 100% normalan i b) ništa oko čega treba da se brinete. U suštini, svi hormoni koji su vam davali trudnički sjaj, počinju da se rebalansiraju kada beba dodje, zato se prelepe lokne koje ste imali dokom 9 meseci vraćaju u normalu. Ovo može izgledati dramatično, i uzrokovati da kosa opada u pramenovima, ali dok vam beba napuni godinu dana, vaša kosa bi trebalo da povrati stari sjaj.

Povezano: Opadanje kose posle porodjaja – Šta možete da uradite?

Razlog #7: Određena zdravstvena stanja

Odredjene bolesti kao jedan od simptoma imaju proredjivanje kose. To su hipotireodizam, sindrom policističnih jajnika, kao i uzimanje lekova poput razredjivača krvi, antidepresiva itd. Ako sumnjate na neko od ovih stanja, obavezno posetite lekara. Tretiranje same bolesti će barem malo poboljšati problem opadanja kose.

Mi vam predlažemo Subrina Professional Active Energy šampon protiv opadanja kose.

opadanje kose

Pročitajte još i: “Uradi sama” tonik protiv opadanja kose koji zaista radi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!