Opadanje kose posle porođaja – Šta možete da uradite?

opadanje kose posle porođaja

Opadanje kose posle porođaja je jedan od najčešćih beauty, ali i zdravstvenih problema sa kojima se susreću porodilje. Veoma je učestalo, te pogađa 40-50% žena u ovom periodu, ali ja na sreću – privremeno. Koji su razlozi za opadanje kose, kako organizam tada funkcioniše i šta možete da učiniti povodom toga – u tekstu koji sledi.

Faze rasta i mirovanja dlake

Približno 90% kose u svakom trenutku raste, dok je oko 10% dlaka u fazi mirovanja. Svaka dva do tri meseca, kosa koja miruje počne da opada, a nova počinje da raste ne njenom mestu. Opadanje kose povezano za trudnoćom se najčešće događa posle porođaja, a ređe tokom same trudnoće. Šta se dešava? Tokom trudnoće, povećan broj vlasi ulazi u fazu mirovanja, koja je normalan deo ciklusa smenjivanja nove i stare kose.

Kosa u trudnoći

Povećani nivo hormona tokom trudnoće vas štiti od opadanja kose. Estrogen stimuliše rast i čini da vlasi ostaju u toj fazi. Zato je kosa tokom trudnoće sjajna, gusta, predivna, a posle porođaja – kreće pojačano opadanje. Naime, hormoni se tada vraćaju na normalne nivoe, koji “resetuju” prirodan ciklus opadanja onih vlasi koje su “mirovale” tokom trudnoće. Zato se dešava da da mnogo kosa opadne odjednom posle porodjaja.

Povezano: Nega kose u trudnoći

opadanje kose posle porođaja

Opadanje kose posle porođaja

Dodatni izazovi sa kojima se sreće porodilja je depresija, emotivni stres i stres oko hranjenje deteta i dojenja. Ovi faktori takođe mogu da utiču negativno, jer telo izazove mirovanje rasta kose kako bi sačuvalo energiju za funkcije organizma, kao što su održavanje optimalnog rada organa, oporavak tela posle porođaja i proizvadnja mleka punog nutrijenata za novorođenče.

Opadanje dostiže svoj vrhnuac 3-4 meseca posle porođaja, kada se folikuli već sami obnove. Gubitak velikog broja vlasi je normalan i privremen, a kosa se vraća “u normalu” tokom 6-12 meseci posle porođaja.

opadanje kose posle porođaja

Šta možete da učinite?

  • Konsultujte se sa lekarom kako biste prekontrolisali nivo hormona
  • Izbegavajte konjski rep, pletenice, uske viklere, afro pletenice, ekstenzije za kosu
  • Neka vaša ishrana bude bogata voćem i povrćem koje uključuje flavonoide i antioksidante koji će pružiti kosi zaštitu folikulima. Povezano: Zbogom opadanju – 8 super namirnica za stimulisanje rasta kose
  • Koristite šampone i balzame koji sadrže biotin i ekstrakte hmelja i prosa koji daju energiju za novi rast dlake, poput Subrina PHI Active Energy šampona protiv opadanja
  • Kosa je osetljiva kada je mokra, zato je nežno češljajte detangle četkama i češljevima sa širokim zupcima
  • Izbegavajte feniranje na visokoj temperaturi, kao i peglanje i kovrdžanje kose stajling aparatima
  • Unosite suplemente poput: vitamin B complexa, biotina, vitamina C i E i cinka (pre ovoga se konsultuje sa lekarom oko preporučenih bezbednih doza)

Pročitajte još i: Borba protiv opadanja kose – saveti + preporuke proizvoda

error: Content is protected !!