Zbogom opadanju: 8 super-namirnica za stimulisanje rasta kose

rast kose

Ono smo što jedemo! Sve što unesemo u telo kroz ishranu, direktno utiče na naše zdravlje, kožu i kosu. Zato ako želite da stimulišete rast kose, kako bi ona bila duga, gusta i bujna – pre nego što pohrlite za novim čudesnim preparatom, pogledajte da li unosite neku od oviih namirnica sa naše lista. Ako ne – pravac prodavnica, jer lepa i zdrava kosa počinje iznutra!

Kosa raste oko 1.25 cm mesečno, i oko 15 cm godišnje. Koliko brzo raste zavisi od faktora kao što su uzrast, zdravlje, genetika, ali i ishrana. Iako ne možete da promenite faktore kao što su uzrast i genetika, ishrana je ipak oblast nad kojom imate kontrolu. Zapravo, ishrana siromašna nutrijentima dovodi do gubitka kose.

Ova super hrana je bogata nutrijentima koji hrane folikul dlake, poput proteina, vitamina i minerala. Zato ih što pre uvedite u svakodnevnu ishranu!

8 super-namirnica za borbu protiv opadanja kose

1. Jaja

Jaja su sjajan izvor proteina i biotina – dva nutrijenta koji stimulišu rast kose, jer se ona i sastoji od proteina. Biotin je ključan za stvaranje keratina, gradivnog elementa kose. Osim toga, u jajima se mogu naći zalihe cinka, selena i drugih nutrijenata važnih za rast kose.

2. Masna riba

Masne ribe poput lososa, haringe i skuše su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje su direktno povezane sa rastom kose. Ako ne volite ribu, barem konzumrajte suplemente ribljeg ulja sa omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i antioksidantima. Oni će smanjiti opadanje kose i povećati njenu gustinu. Riba je takođe izvor selena, proteina i vitamina D3 i B.

Omega fatty acid foods

3. Spanać

Spanać je lisnato zeleno povrće prebogato hranljivim supstancama poput folata, gvožđa, vitamina A i C, od kojih svi promovišu rast kose. Vitamin A pomaže lojnim žlezdama da stvaraju sebum, prirodnu masnoću koja hidrira skalp.

Spanać je takođe odličian izvor gvožđa, koje pomaže crvenim krvnim zrncima da “nose” kiseonik kroz telo, kako bi “boost”-ovalo metabolizam i rast kose. Zapravo, manjak gvožđa je povezan sa opadanjem kose.

Povezano: Borba protiv opadanja kose – Saveti + preporuke proizvoda

4. Slatki krompir (jam)

Slatki krompir sadrži ogromne zalihe beta-karotena, kojeg telo pretvara u vitamin A – koji je povezan sa rastom kose. Jedan slatki krompir srednje veličine (oko 114 g) sadrži čak 4 puta veću dozu vitamina A od dnevnih potreba čoveka. Ovaj vitamin potpomaže rast gušće kose i deluje preventivno na prestanak rada folikula.

5. Bobičasto voće

Bobičasto voće (jagode, maline, borovnice, kupine) je prepuno vitamina i antioksidanata koji stimulišu rast kose – među njima je i vitamin C. Antioksidanti štite folikul dlake od štetnog dejstva slobodnih radikala koji prirodno postoje u telu i okruženju. Na primer, jedna šolja jagoda (144 g) zadovoljava čak 141% dnevnih potreba za vitaminom C. Takođe, telo koristi vitamin C da proizvodi kolagen, protein koji ojačava kosu i šttiti je od krtosti i pucanja.

Berries on wooden table

6. Koštunjavo voće

Koštunjavo voće poput lešnika, oraha, badema, indijskog oraha, kikirikija je ukusno i zdravo a sadrži veliku količinu nutrijenata za kosu: grupu B vitamina, cink i esencijalne masne kiseline. Sadrže vlakna i proteina, a recimo bademi su odličan izvor mangana i selena, koji daju sjaj i snagu dlaci.

7. Mahunarke

Mahunarke (grašak, pasulj, sočivo…) su vrhunski izvor biljnih proteina, koji su esencijalni za rast kose. Takođe su bogat izvor cinka, koji pomaže rast i regeneraciju kose. Osim toga, sadrže gvožđe, biotin i folate. Osim toga, mahunarke su jeftine, a paleta jela sa njima je široka.

Povezano: Provereni trikovi za brži rast kose

Beautiful hair

8. Meso

Meso je jedna od osnovnih i najčešćih namirnica koje gotovo svakodnevno konzumiramo. Proteini iz mesa pomažu rast kose i ojačavaju folikule. Porcija od 100 g kuvane goveđe šnicle sadrži čak 29 g proteina. Posebno, crveno meso je bogat vrstom gvožđa koje se lako apsorbuje. Ne zaboravite da je manjak gvožđa i proteina direktno povezan sa opadanjem kose.

Ako vam uz ishranu treba dodatna stimulacija rasta kose, preporučujemo Subrina Professional PHI Active Energy šampon protiv opadanje kose i PHI ampule protiv opadanja.

Pročitajte još i: Masažom skalpa stimulišite rast kose – EVO KAKO!

error: Content is protected !!