Fleke na rukama usled izlaganja suncu: Kako da ih sprečite i tretirate?

Ništa ne otkriva vaše srednje godine kao što to čine fleke po rukama, poznatije kao “staračke” fleke. Ove fleke, zapravo nemaju veze sa starenjem, već sa akumuliranim izlaganjem kože ruku suncu. Preteranim izlaganjem kože ruku UV zračenju zapravo podstičete rad pigmenta kože, u hiper-brzini! Ove fleke mogu biti smeđe boje, u ravni kože, ili čak izdignute od kože, poput bradavica! Zato vam u nastavku otkrivamo kako da ih sprečite, ali i kako da ih tretirate!

Staračke fleke na rukama su često bezopasne, iako su studije pokazale da one psihološki utiču na ljude iz vaše okoline da vas dožive starijima nego što jeste. Zato holivudski šminkeri često prikrivaju fleke po rukama glumaca, kako bi oni izgledali mlađe. Pošto staračke fleke na rukama nastaju usled kontuinuiranog izlaganja kože ruku UV zračenju, postoji samo jedan valida način da ih sprečite!

SPF krema je glavna prevencija

Prevencija staračkih fleka na rukama bi trebalo da počne već u 20-im godinama – to je prvi korak da sprečite oštećenja kože ruku i sebi uštedite vreme i novac, koje ćete izgubiti prilikom njihovog uklanjanja u zrelim godinama. Najveći krivac za staračke fleke jeste nezaštićeno izlaganje suncu. Bez obzira na godišnje doba, vaše ruke su uvek izložene UV zracima, a pošto ruke ne pokrivamo odećom, kao ostale delove tela – jedno što vam preostaje jeste SPF zaštita kože ruku!

vitamin C

Zato, kada izlazite iz kuće, osim što mažete SPF kremu na lice, učinite to i za kožu ruku. Možete nabaviti specijalizovanu kremu za ruke sa SPF faktorom, ili jednostavno, razmazati zaštitni faktor za lice ili telo i na ruke. Možda vam se ovo čini besmislino, ali kroz deceniju ili dve, bićete zahvalni sebi i srećni što vaše ruke ne odaju godine. SPF kremu na rukama posebno obnavljajte posle plivanja, preteranog znojenja ili pranja ruku. Uvek ponesite sa sobom u tačni bočicu SPF kreme, kako biste je obnovili na koži nadlanica.

Povezano: Anti-aging rutina kože ruku u 7 koraka

Kako tretirati fleke na rukama?

Ako već imate vidljive fleke na koži ruku, imate nekoliko opcija:

  • Kozmetički preparati za kućnu upotrebu – ako tražite fontanu mladosti za vaše ruke, nažalost je nećete naći. Nijedan kozmetički preparat vam neće izbrisati fleke kompletno. Neki od njih mogu delovati na posvetljivanje fleka. Evo koje sastojke da potražite: glikolnu kiselinu, kojičnu kiselinu, ekstrakt korena sladića, traneksaminsku kiselinu, niacinamid, vitamin C.
  • Apotekarske kreme na recept – ove proizvode prepisuje dermatolog, jer su potentniji i mogu dati efekat posvetljivanja, pilinga i smanjanja upale na koži. Dva najčešća tretmana na recept jestu hidrokinon (koji usporava proizvodnju melanina) i tretinoin (krema na bazi visokog procenta retinola, koji smanjuje hiperpigmentacije i ujednačava teksturu kože).
  • IPL tretman – tretman intenzivnog pulsirajućeg laserskog svetla, koji uništava pigment, potamnjujući fleke, nakon čega one otpadaju posle nedelju dana.
  • Krioterapija – odlična za pojedine fleke ili male skupine njih. Dermatolog će naneti tečni azot na kožu tokom procesa, koji će zamrznuti i uništiti ćelije koje proizvode pigment.
  • Hemijski pilinzi: dermatolog će vam naneti rastvor kiselina na fleke, koje će “spaliti” spoljašnji sloj kože. Kako se ovaj stari sloj bude ljuštio, otkrićete novu mladu kožu, bez fleka.

Pročitajte još i: 3 načina da uklonite tamne fleke sa kože

error: Content is protected !!