Kućni IPL uređaj za uklanjanje dlačica vs. salonski laser: Koji je bolji?

Neprestana borba da uzastopno uklanjate dlačice svake nedelje čini vas umornim od ovih neželjenih dlačica na telu, zar ne? Svi osećaju isto. Prolazite kroz bol i trošite mnogo vremena i novca, ali ni depilacija voskom ni brijanje vam ne daju željene rezultate. Pa šta možete da uradite? Pa, metode uklanjanja dlaka kao što su IPL i laser nude dugoročno rešenje za neželjene dlačice na telu i obezbeđuju glatku kožu koja traje godinama. Lasersko uklanjanje dlaka se obično radi u salonima, dok je kod kuće najefikasnija opcija korišćenje IPL uređaja. U nastavku poredimo ove dve metode, kako bismo vam pomogli u odabiru – da li da uložite u kućni IPL uređaj ili laserski tretman uklanjanja dlačica u salonu.

Sličnosti između IPL metode i lasera

IPL i lasersko uklanjanje dlaka se često mešaju kao isti metod uklanjanja dlaka, ali imaju brojne razlike. Pre nego što napravimo poređenje između ovih, da vidimo kakve sličnosti imaju:

  • IPL i salonski uređaji za lasersko uklanjanje dlaka zavise od koncentracije melanina u vašim folikulima dlake
  • Ove metode uklanjanja dlaka nisu dugotrajne, ali pokazuju dugotrajne rezultate
  • Oba ova uređaja nisu efikasna za plavu, crvenu ili sedu kosu jer imaju veoma niske koncentracije melanina
  • IPL i lasersko uklanjanje dlaka je opasno u slučaju trudnoće, ekcema, kožnih infekcija, tetovaža, sunčanja, keloidnih ožiljaka i herpesa
  • Ako se rade nepravilno, mogu izazvati crvenilo, opekotine, ožiljke, hiperpigmentaciju i izbočine na koži
  • Ove neablativne metode uklanjanja dlaka zahtevaju više sesija pre nego što vam pokažu kompletne rezultate

Povezano – 12 činjenica o laserskoj epilaciji koje morate znati

IPL vs. salonski laser – razlike

Metoda

I lasersko uklanjanje dlaka i IPL uništavaju vaše folikule dlake, ali rade drugačije. IPL uređaji za uklanjanje dlaka koriste snop svetlosti širokog spektra da ciljaju vašu kosu, dok tehnika laserskog uklanjanja dlaka koristi precizan svetlosni snop da prodre u vašu kožu i dođe do folikula dlake. Štaviše, uređaji za lasersko uklanjanje dlaka u salonima su generalno moćniji od kućnih IPL ili laserskih uređaja jer su precizniji i efikasniji.

Trošak

I IPL i salonski tretmani laserskog uklanjanja dlaka pružaju vam korisne rezultate uklanjanjem folikula dlake, ali imaju ogromnu razliku u ceni. Većina IPL uređaja košta između 300 i 600 eura. Nasuprot tome, salonsko lasersko uklanjanje dlaka košta vas bogatstvo. Uklanjanje dlaka na većim površinama može koštati do 100 evra po sesiji, dok za manje oblasti može ići do 50 eura po sesiji. Za potpune rezultate potrebno je 6-7 seansi za svaku regiju, što može dostići cenu od preko 1000 eura. Što se toga tiče,d akle, IPL je isplativiji od lasera.

Preciznost

Ako uporedimo obe metode uklanjanja dlaka u smislu preciznosti, laser je pobednik, bilo da se radi o laserskom uklanjanju dlaka kod kuće ili u salonu. Kao što je ranije pomenuto, u laserskom uklanjanju dlaka koristi se precizan svetlosni snop koji dopire samo do ciljanog područja bez širenja i uticaja na druga područja. S druge strane, IPL koristi polihromatske, širokospektralne i nekoherentne izvore svetlosti. Dakle, svetlost se više širi što smanjuje njegovu preciznost. Štaviše, salonsko lasersko uklanjanje dlaka radi profesionalac, što znači da će biti tačnije i bez grešaka.

kućni IPL

Ugodnost korišćenja

Lasersko uklanjanje dlaka u salonu u početku zvuči praktičnije jer vas štedi od stvaranja nereda u vašem domu. Ali, ako razmislimo, tretman u salonima je teži. Putni troškovi, vreme da dođete do vašeg salona, a zatim i čekanje da dođete na red, sve to oduzima mnogo vaše energije i novca. Povrh toga, salon treba da posećujete svake druge nedelje, a nemaju svi dovoljno vremena za redovne posete. Zbog toga je IPL uklanjanje dlaka praktičnije jer štedi vaše troškove putovanja i vreme. Takođe je bez nereda jer sve što vam treba je vaš uređaj i udobno mesto za sedenje.

Privatnost

Ako radite lasersko uklanjanje dlaka u salonu, to znači da se morate pripremiti da dozvolite kozmetičaru da vas dodiruje. Naročito ako ste podvrgnuti tretmanu cele noge, grudi ili leđa, moraćete da ostanete samo u donjem vešu. Nije ugodno za sve i to je razlog zašto ga većina ljudi izbegava. Dakle, bolje rešenje je IPL uklanjanje dlaka jer vam omogućava da tretirate sopstveno telo kod kuće, ako vam je to problem.

Kompatibilnost boje kože i kose

Ovo je mesto gde salonsko lasersko uklanjanje dlaka nadmašuje IPL. IPL tehnologija zavisi od melanina i ako vaše telo ima više melanina, to može izazvati opekotine, ožiljke i hiperpigmentaciju. Dakle, oni sa tamnom kožom treba da ga izbegavaju. Slično, seda, plava i crvena kosa imaju manje melanina, tako da IPL nije efikasan protiv njih.

Za razliku od IPL-a, postoje različite vrste lasera ​​​​za uklanjanje dlaka, tako da mogu koristiti svim tipovima dlaka i tonovima kože. Na primer, ako imate tamnu nijansu kože, praktičar će koristiti Nd:IAG laser, dok je aleksandritni laser pogodan za tonove kože do 4.

kućni IPL

Efektivnost

Lasersko uklanjanje dlaka u salonima je efikasnije od IPL-a. Prvo, laser je precizniji jer koristi jednu talasnu dužinu. Kao rezultat toga, on je fokusiraniji i efikasniji. Ovo čini da rezultati laserskog uklanjanja dlaka traju godinama uz minimalne potrebne popravke. S druge strane, IPL traje samo 6 meseci ili nekoliko godina, ali vam je potrebno češće popravke. Drugo, tretman se obavlja u salonima, a laserske mašine za uklanjanje dlaka u salonima su efikasnije od kućnih uređaja. Konačno, profesionalac može bolje da radi jer je posvetio deo svog života učenju ovoga, dok vi znate samo uputstva napisana u korisničkom priručniku.

Pročitajte još i – Kompletan vodič kroz uklanjanje dlačica na licu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!