12 činjenica o laserskoj epilaciji koje morate znati

laserska epilacija

Ako razmatrate lasersko uklanjanje dlaka, putem epilacije – isplatiće vam da je malo proučite. Znamo da je lako poverovati u sve benefite koje onda nudi, ali je isto tako bitno da pročitate sve činjenice i neželjene efekte, kako biste bile sigurne da je ovo tretman za vas. Pored svih ostalih metoda uklanjanja dlačica (brijač, vosak, čupanje koncem, klasični epilator), laserska epilacija nudi mnogo trajnije rešenje. Pošto ovaj tretman prilično košta, određene činjenice bi trebalo da znate pre nego što se odlučite na lasersku epilaciju!

Laserska epilacija – Šta sve morate znati?

#1: Proces zvuči bolno, ali nije

Laserska epilacija funkcioniše tako što sonda šalje laserski zrak, kroz pigment dlake, do folikula. Ovo svetlo se pretvara u toplotu, koja oštećuje folikul dlake i njeno zadebljanje u korenu (hair bulb). Radi se o brzom, oštrom bolu, koji može biti jači na tanjoj koži (oko nose, brade i slepoočnica). Neki laseri koji se koriste, imaju mehanizam hlađenja, tako da to zaista pomaže.

#2: Strpljenje će se isplatiti

Potrebno je 2-3 nedelje posle prvog tretmana da biste počeli videti rezultate, i 8-12 tretmana da dobijete puni rezultat. Morate biti izuzetno disciplinovani i regularni sa tretmanima, jer su folikuli vaših dlaka u različitim etapama rasta, tako da želite da svaku dlačicu spržite na vreme!

laserska epilacija

#3: Dlačice morate obrijati pre tretmana

Ako ste krenuli na lasersku epilaciju, morate doći sveže izbrijani! Laser može da reaguje sa kožom, izazivajući blagu iritaciju i miris spaljenih dlačica. Zato se pre tretmana morate obrijati, odnosno skratiti dlačice trimerom, do maksimuma!

#4: Nisu sve dlačice pogodne za lasersku epilaciju

Laser targetira samo tamne, debele dlačice, dok ostatak kože ostavlja neoštećenom. Svetle i tanke dlačice nisu pogodni kandidati za lasersko uklanjanje.

#5: Proces je zapravo brz

Ukoliko radite epilaciju celog lica, trebaće vam svega oko 20 minuta, a što se tiče tela, vremenski interval je nešto duži, ali zaista ne očekujte da ćete sate i sate provesti na epilaciji!

#6: Posle epilacije nema teretane

Toplota iz lasera ostaje u koži oko 24h, zato posle epilacije nema teretane, sauna, vrućih tuševa… Ako to uradite, rizikujete da stvorite toplo okruženje za razvoj bakterija i bubuljica na koži!

Povezano: 10 trikova i saveta za savršeno brijanje nogu

#7: Izbegavajte sunce nakon epilacije

Vaš dermatolog će vas posavetovati šta je najbolje za vas, ali možda će biti potrebno da izbegavate izlaganje suncu što je više moguće, pre i posle tretmana. Ako imate preplanuli ten sa mora ili iz solarijuma, moraćete da sačekate da boja izbledi, pre nego što počnete sa tretmanom. Vaš dermatolog će proveriti sa vama termine koji vama odgovaraju, što se tiče letovanja, kako biste izbegli tretman na preplanuloj koži.

Ako radite lice – obavezno nosite SPF zaštitnu kremu u danima nakon laserske epilacije!

Naša preporuka je Skinology Hidrantna SPF 25 krema za lice.

laserska epilacija

#8: Laserska epilacija može stimulisati rast dlačica

Ovo je istina – određeni tipovi dlačica mogu biti stimulisani epilacijom da rastu duže i deblje. Ali ne brinite – ako vaše dlačice nisu dobar kandidat za lasersko uklanjanje – dermatolog će vam to i reći.

Povezano: Zašto vam kućna depilacija ne uspeva – najčešće greške početnika!

#9: Možda ćete morati da promenite režim nege

Pilinzi, glikolna kiselina i retinoli (za lice) se moraju izbagavati dva dana pre i posle tretmana. Isto važi i za grube pilinge za telo. Ako radite lasersku epilaciju lica, dobro je da počnete da koristite face mist sprejeve i dodatne hidratantne kreme, jer koža može da se privremeno malo isuši.

Takođe je preporučljivo da 2 nedelje pre i posle lasera, izbegavate hemijske pilinge i treba da sačekate 1-2 nedelje pre korišćenja samopotamnjivača za lice i telo.

#10: Laserska epilacija pomaže kod uraslih dlačica

Laserska epilacija, osim trajnog uklanjanja dlačica, ima još neke benefite: osim čiste i glatke kože, ovaj tretman umanjuje urastanje dlačica i iritacije na koži. Ovo je zato što tretman stimuliše dlačice da rastu pravo, a ne ukrivo.

laserska epilacija

#11: Ne smete da čupkate ili depilirate dlačice

Čupkanje, depilacija i izbeljivanje dlačica usporava i remeti proces laserske epilacije. Ako zaista želite da vidite (skupo plaćene) rezultate, jedina metoda uklanjanja dlačica između tretmana jeste brijanje.

#12: Možda ćete morati na dodatne tretmane

Većina žena koja je prošla ceo ciklus laserske epilacije svedoči o trajnom uklanjanju oko 90% dlačica, ali hormoni koji fluktuiraju mogu učiniti da se dlačice ponovo vrate. Imajte to na umu.

Pročitajte još i: Uklanjanje dlačica sa lica – kompletan vodič kroz SVE metode

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!