Da li je svakodnevno korišćenje pudera ŠTETNO za kožu?

tečni puder

Sigurno ste od mnogo žena čule savet kako nije dobro za kožu što je svakodnevno opterećujete tečnim puderom! Ovo su govorile i naše mame i bake, a i danas se to može naći kao uvreženo mišljenje. Žene zaista misle da svakodnevno nošenje tečnog pudera zapušava pore i “guši” kožu, i da je češće treba pustiti da “prodiše”. Da li je ovo samo mit ili istina – saznajte u nastavku!

Zašto se misli da je tečni puder loš za kožu?

Ovo ste sigurno čule od svojih mama i baka, ali zaista, u njihovo vreme, tečni puderi jesu bili teški, puni štetnih sastojaka i jakih pigmenata, koji su opterećivali kožu. Dodatno, izbor brendova i finiša pudera je bio izuzetno sužen.

Današnja make-up industrija je toliko napredovala, tako da se koristi sve manje i manje štetnih hemikalija, a formule tečni pudera su sve laganije i naprednije. Većinu pudera koji izađu na tržište testiraju dermatolozi, a uglavnom su allergy-free. Neki puderi u sastavu imaju ceramide, hiijaluronsku kiselinu, aloe veru i druge hranljive sastojke koji čak poboljšavaju zdravlje i izgled vaše kože!

puderi šminka

Zašto bi trebalo da nosite tečni puder?

#1: Puder ne guši kožu

Dermatolozi i estetičari se slažu u tome da je svakodnevno nošenje kvalitenog tečnog pudera zapravo vrlo korisno i benefitno za kožu! Zašto? Teči puder se može naći u obliku hidrirajuće tečnosti (za suvu i zrelu kožu), potom kao oil-free tečnost (ako vam je koža kombinovana), ili kao prah (ako vam je koža masna i aknozna). Dakle, ukoliko odaberete tečni puder prema vašem tipu kože – on vam nikako neće zapuštii pore!

Osim toga, kada je reč o “gušenju” kože i sprečavanju “disanja”, setite se da koža ne diše, odnosno nema pluća. Zato nemojte brinuti o ovom make-up mitu!

Povezano: Kako da odaberete tečni puder prema tipu kože?

#2: Puder pruža zaštitnu barijeru koži

Istina je da je tečni puder na koži zapravo dodatni sloj zaštite i odbrane kože od štetnih čestica zagađenja, smoga, UV zraka, vetra, suvog vazduha, toplote, hladnoće… Idealno je da ga nanosite preko SPF kreme, tako ćete postići još jedan sloj zaštite od UV zraka.

Sloj tečnog pudera “pokupiti” sve čestice zagađenja, a sprečiće da one dospeju do same kože. Takođe, sloj pudera će delovati kao zaštitna barijera od vremenskih uslova, koji mogu biti pogubni za kožu!

Povezano: Kako se pravilno priprema koža za tečni puder?

tečni puder beauty blender

#3: Puder štiti od UV zračenja

Ukoliko vaš tečni puder ne sadrži jasno deklarisan SPF, znajte da vas on zapravo i onda štiti od dnevnog svetla. To samo znači da nije odobren od stranre regulatornog tela kao zvanični zaštitni faktor. Ipak, većina šminke sadrži titanijum-dioksid, mineral, koji je dokazani sastojak za UV zaštitu.

Ukoliko tečni puder nosite samo u specijalnim prilikama, učinite vašoj koži uslugu, i nabavite lagani tečni puder ili toniranu kremu, koju ćete nositi svakog dana. Ovaj ti proizvoda će pomoći koži da ostari na zdrav i pametan način. Mnogo je lakše preventivno delovati na bore, nego da ih se rešite kada se pojave.

………………………………………

Da zaključimo – svakodnevno nošenje tečnog pudera NIJE loše za vašu kožu, posebno kada odaberete pravi proizvod, prema vašem tipu kože, i onaj renomiranog brenda. Ipak, spavanje sa šminkom, je izuzetno štetno za kožu. Zato se postarajte da svako veče pre spavanja, lice očistite metodom “duplog čišćenja” (ulje + pena), kako biste uklonili sve ostatke šminke, i probudili se sa svežom kožom ujutru.

Pročitajte još i: Make-up dilema – BB krema ili tečni puder za toplije dane?

error: Content is protected !!