8 grešaka u nezi netretirane kose koje želite da izbegnete!

greške u nezi kose

Nema sumnje da je nega i oblikovanje prirodne, netretirane kose izuzetno zahtevna praksa, jer svi znamo da je farbana i tretirana kosa mnogo više podložna stilizovanju. Prirodna tekstura i boja kose je veliki izazov, čak i za frizere, i zato se često dešavaju greške u njenoj nezi. U nastavku vam otkrivamo 8 najčešćih grešaka u nezi netretirane kose, koje ste sigurno barem jednom napravile!

Gde najčešće grešite u nezi netretirane kose?

#1: Prečesto tretirate kosu toplotom

Iako mislite da je vaša kosa otpornija od farbane ili tretirane, to ne znači da treba da je peglate ili uvijate figarom 5-6 puta nedeljno! Treba da prigrlite teksturu vaše kose, a ne da je konstantno izlažete prevelikim temperaturama stajling aparata. Na ovaj način oštetićete vlasi, a nakon toga povratka nema!

peglanje kose

#2: Perete kosu samo “co-wash” metodom

Ako ste prirodno kovrdžava devojka, sigurno ste čuli za benefite “co-wash” metode pranja kovrdžave kose uz pomoć regeneratora! Ipak, regenerator treba da koristite ređe, kao proizvod za pranje kose, jer on ne može u dovoljnoj meri da očisti naslage, prljavštine, mrtve ćelije kože i ostatke stajling proizvoda! Ako želite to nežno čišćenje temena, isprobajte šampon bez sulfata!

Mi vam predlažemo Subrina PREMIUM šampon za kosu bez sulfata.

#3: Stalno nosite podignutu i zategnutu kosu

Koliko kod da volite zategnut konjski rep i čvrste punđe, ove frizure visoke tenzije mogu uništiti vaše teme! Da ne govorimo o glavobolji koja se može javiti nakon nedelju dana zategnutog visokog konjskog repa. Počnite da eksperimentišete sa niskom frizurama, poput chignon punđe, bokserskih pletenica, twist punđi i niskog repa.

#4: Raščešljavate se češljem sa uskim zupcima

Raščešljavanje je važan deo nege kose, ali ako koristite pogrešan alat, napravićete više štete nego koristi! Rascvetali krajevi su sigurna posledica čupanja i češljanja uz pomoć češlja sa uskim i nabijenim zupcima. Radije koristite onaj sa široko postavljenim zupcima.

Povezano: 6 super saveta kako da vam se kosa više ne mrsi

raščešljavanje mokre kose

#5: Ne skraćujete krajeve redovno

Koliko god strašno delovala činjenica da svakim šišanjem gubite malo od svoje dužine, izuzetno je važno da redovno skraćujete krajeve. Ovo će vas rešiti rascvetalih krajeva, sprečiće pucanje dlake i umanjiće oštećenja, kako bi vaša kosa rasla zdrava i jaka! Na svakih 8 nedelja skraćujete krajeve kod frizera!

#6: Oslanjate se samo na ulja za hidrataciju

Ako se oslanjate samo na ulja, kako biste kosi pružili hidrataciju – grešite! To vas neće dovesti do dugoročne hidrirane kose. Pošto je netretiranoj kosi teže da zadrži vlagu, trebalo bi da dodajte još po koji korak u nezi! Isprobajte LOC metodu – nanesite prvo leave-in regenerator, potom kremu za kosu i na kraju ulje!

Mi vam predlažemo Subrina Professional HYDRO kremu za hidrataciju kose.

krema za hidrataciju kose

#7: Korisite previše proizvoda

Jedna od najvećih grešaka kada je reč o nezi netretirane kose jeste korišćenje prevelike količine hair proizvoda. Ne samo da će vaša kosa delovati otežano i masno, već na ovaj način remetite i prirodne niveo vlage unutar dlake. Pratite uputstva na etiketi proizvoda, koje je proizvođač naveo.

#8: Mokru kosu sušite peškirom

Ako posle pranja kosu grubo istrljate peškirom, kako biste upili višak vode – ovo je znak da prestanete sa tom praksom! Grubi pokreti još grubljeg materijala dovode do pucanja kose i čak i njenog opadanja. Ako ne želite da koristite fen, odlučite se za prirorodno sušenje kose na vazduhu.

Pročitajte još i: Slojevi nege – pravilan redosled nanošenja proizvoda na kosu

error: Content is protected !!