5 najčešćih zabluda koje žene tamnijeg tena imaju u vezi zaštite od sunca

sunčanje

Ako ste fan leta, verovatno se sećate da se vaša mama pržila na suncu u svakoj prilici da bi izgledala kao bronzana lepotica. Problem je u tome što su mnoge naše mame, tetke i bake mislile da naši prirodno tamnija i pigmentirana koža znače da smo automatski zaštićene od sunca, ali samo zato što ne napuštate plažu izgledajući kao jastog ne znači da vaša koža nije ne utiče. Dermatolozi dele neke od mitova u koje se kunu njegovi tamnoputi klijenti i zašto oni nisu istiniti.

Da li i vi verujete u ove mitove?

1. NETAČNO – Etnička ili tamnija koža čini vas imunim na karcinom kože

Zapamtite ovo dobro: štetni zraci sunca utiču na sve, bez obzira na nijansu kože, tako da morate svakodnevno nanositi SPF. Ne samo da ćete se zaštititi od raka kože, već je sunce glavni uzrok fleka i bora. Ako zaista želite da izgledate kao J.Lo kada budete imale 50 godina, SPF je neophodan.

2. NETAČNO: Ako ne izgorite na suncu, nećete dobiti rak kože.

Istina je da što ste tamniji, manja je verovatnoća da ćete izgoreti jer pigment vaše kože služi kao barijera. Međutim, tamnija koža ne štiti vašu kožu od oštećenja od sunca u celini, niti znači da ne možete dobiti rak kože. Zapamtite da većina štete od sunca dolazi od svakodnevnog izlaganja, a ne samo od opekotina. Uvek je važno zaštititi kožu od obe vrste ultraljubičastih zraka — tipa A i tipa B (UVA i UVB).

Povezano – Redovno nanosite SPF ali opet izgorite – evo gde grešite

sunčanje

3. NETAČNO: Treba da nanesete kremu za sunčanje samo na plaži.

Mnoge tamnopute dame misle da je njihovoj koži potrebna zaštita samo tokom leta kada leže u pesku. Ne samo da je važno da nanosite kremu za sunčanje tokom cele godine svaki put kada izađete iz kuće — čak i ako samo hodate do prodavnice prehrambenih proizvoda — posebno je važno da je nanosite svaka dva sata dok ste na plaži ili bazenu, kao i svaki kada se oznojite ili pokisnete.

4. NETAČNO: Ne možete nanositi hidratantnu kremu ako koristite kremu za sunčanje.

U stvari, veoma je važno da i svoju kožu hidrirate. Nanošenje izdašne količine kreme za sunčanje je obavezno, ali ne možete zaboraviti da je takođe važno hidratizirati, posebno kada ste izloženi oštrim sunčevim zracima i toplom vremenu.Ovo je posebno važno da bi vaša koža bila obnovljena nakon dugog boravka na suncu ili u vodi. Pomaže u sprečavanju preranog oštećenja kože i održava kožu glatkom. Nanesite hidratantnu kremu pre nego što nanesete kremu za sunčanje ili pokušajte da koristite hidratantnu kremu koja ima SPF u sebi.

sunčanje

5. NETAČNO: Nanošenje ulja za sunčanje preko kreme za sunčanje znači da možete pocrnEti bez brige

Mnoge tamnopute žene greše misleći da je u redu da se peku na suncu sve dok nanose ulje za sunčanje preko kreme za sunčanje. Sastojci u ovim uljima takođe mogu stupiti u interakciju sa kremom za sunčanje i učiniti je neefikasnom, tako da nije dobra ideja da ih mešate. Uopšteno govoreći, držite se dalje od ulja za sunčanje. jer su namenjena da privuku sunce na vašu kožu, što je ono što treba da izbegavate.

Pročitajte još i – 6 mitova u vezi krema za sunčanje u koje morate prestati verovati

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!