Redovno nanosite SPF na lice, ali opet izgorite? Evo gde grešite!

Svaka od nas bi trebalo da odavno već koristi kremu sa zaštitnim faktorom od sunca, tokom cele godine, a posebno tokom leta. U ovom delu godine, UVA i UVB zraci su jači nekgo obično, što čini da lakše možemo izgoreti i koži naneti dugoročnu štetu, koja se najpre ogleda u preranom starenju kože lica. Više temperature i vlaga znači da se SPF krema skida sa kože, tako obično mackanje kreme pre izlaska iz kuće više nije dovoljno. Zato vam u nastavku otkrivamo gde grešite u nanošenju SPF kreme za svaki dan i kako to da popravite!

Pravilno nanošenje SPF kreme na lice

Za razliku od drugih skincare proizvoda, poput dnevnih krema i seruma, SPF kremu ne možemo samo razmazati po licu za dve sekunde i brzinski pojuriti na posao. Aplikacija ovog tipa proizvoda zahteva vreme i određenu tehniku, ukoliko želite da bude sigurni da imate potpunu zaštitu. Ako nemate pravilnu tehniku aplikacije SPF faktora, nećete dobiti zaštitu koju proizvod obećava. Kako bi vaša koža ostala zaštićena tokom najvrelijeg talasa u gradu, nastavite da čitate.

spf krema

#1: Uvek koristite poseban SPF proizvod

Ovo je zapravo najvažnije SPF pravilo – iako veliki broj dostupnih skincare i make-up proizvoda sadrži neki SPF faktor, eksperti upozoravaju da oni ne pružaju adekvatnu zaštitu od sunca, i da se ne treba oslanjati na faktor iz dnevne kreme ili pudera. Zato uvek odaberite posebnu kremu sa SPF faktorom, čija je glavna uloga zaštita kože od sunca.

Povezano: 6 važnih saveta koje morate znati kada kupujete SPF kremu za lice

#2: Uvek birajte SPF faktor 30+

Tokom godina, SPF kreme sa visokim faktorom su imale lošu reputaciju da su guste i teške na koži. Srećom, novije generacije proizvoda imaju ultra-laganu formulu, što ih čini nosivijim nego ikada. Dermatolozi savetuju da koristite najmanje faktor 30, ali bi trebalo da to zapravo bude 50. Pošto većina nas tanko nanosi SPF kremu i ne obnavlja je na svaka 2 sata, bolje je uzeti viši faktor, za maksimalnu zaštitu.

#3: Koristite pravilo “dva prsta” za lice

Kako biste zaštitili lice i dobili onu zaštitu koja je navedena na bočici, neophodno je da nanesete oko 2 ml faktora na celo lice i vrat. To su dva prsta kremee po dužini ili pola kafene kašičice. Iako se ovo čini kao mnogo, od ključne je važnosti da utrljate deblji, ujednačeni sloj u kožu, ako želite da dobijete obećani nivo zaštite.

Povezano: Pravilna skincare rutina kada nanosite SPF kremu izgleda ovako!

spf krema

#4: Utrljajte SPF kremu i sačekajte

Možda zvuči očigledno, ali je veoma važno da ravnomerno utrljate SPF kremu na lice, kako bi zaštita bila ujednačena. Nanesite SPF u debljem sloju na lice, vrat, vrh ušiju, a ostatak kreme nanesite na nadlanice i usne. Kada ste dobili ravnomeran sloj, sada – čekajte! Dozvolite koži oko 20 minuta da se proizvod u potpunosti upije, i potom možete nanositi šminku preko. Isto pravilo važi i ako se ne šminkate. Uvek nanesite SPF kremu 20 minuta pre izlaska iz kue, posebno kada je vlažnost velika.

#5: Obnavljajte SPF zaštitu na svaka 2 sata

Iako sve ovo radite što smo preporučili, ali vam lice i dalje izgori, ili su vam se pojavila fleke – najverovatnije ne obnavljate SPF kremu tokom dana. Ako ste na direktnom suncu tokom dana, veoma je važno da ponovo nanesete zaštitu na svaka 2-3 sata. Ovo se čini kao nezgodna praksa, posebno ako ste našminkane.

Ali, dobre vesti su da postoje proizvodi koji omogućavaju obnavljanje faktora, bez pomeranja šminke. Sprejevi sa SPF i puderi u prahu/kamenu su idealni za ponovno nanošenje faktora. Stikovi sa SPF faktorom su odlično rešenje, kada ne nosite šminku. Ukoliko želite da obnovite SPF kremu, prebrišite lice micelarnom vodom ili vlažnom maramicom za skidanje šminke i nanesite SPF kremu.

spf krema

Pročitajte još i: 5 načina kako možete obnoviti SPF zaštitu tokom vrelog dana u gradu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!