6 važnih saveta koje morate znati kada kupujete SPF kremu za lice

spf krema

Nije tajna da je dobra SPF krema ključna za lepu i zdravu kožu tokom čitave godine, ali u poslednje vreme se čini da je izbor sve veći, a ujedno i naša dilema. Toliko je informacija koje moramo imati u glavi kada kupujemo zaštititni faktor. Neki od nas traže što laganiju kremu za svakodnevno nanošenje ispod šminke, neki traže vodootpornu verziju za sportske aktivnosti, a nekima smetaju mineralne kreme zbog belog traga. Kako biste odabrali kvalitetnu i odgovarajuću SPF kremu, potrebno je da imate na umu neke smernice prilikom kupovine!

Na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine SPF kreme?

#1: Minimum birajte SPF 30

Iako i UVA i UVB zraci mogu dovesti do brojnih stanja sa kožom, znajte da UVA zraci uzrokuju bore i ubrzavaju znake starenja, a UVB zraci stvaraju opekotine i crvenilo. Minimum zaštite koju dermatolozi propisuju je SPF 30, koja štiti od 97% UVB zraka. Viši SPF faktori su bolji za osobe svetlog tena koje lako izgore, ali u realnosti – razlika u zaštiti je mala. SPF 15 pruža oko 93% zaštite, a SPF 30 ne deluje duplo jače, iako matematika kaže da je tako. SPF 50 je maksimum koji treba da birate, jer nijedna krema sa napisanim većim faktorom u realnosti ne pruža veću zaštitu, jer ne postoji krema sa 100% zaštite od UVA i UVB zraka.

spf krema

#2: Morate poznavati sastojke SPF kreme

Brzinski pogled na listu sastojaka SPF kreme koju želite da kupite vam može odati kvalitet i pokrivnu moć, koji vas zanimaju. Trebalo bi da birate kreme koje pružaju i UVA i UVB zaštitu (širokog spektra). Mineralne (fizičke) SPF kreme “rade” tako što minerali, poput cink-oksida ili titanijum-dioksida reflektuju sunčeve zrake sa površine kože. S druge strane, hemijske SPF kreme koriste hemijske sastojke poput bemotrizinol-a, avobenzone-a and biscotizole-a, da bi pružiel zaštitu širokog spektra.

#3: Razmislite o svom tipu kože

Mnoge SPF kreme su kreirane tako da specifično pomognu osobama sa suvom, masnom ili osetljivom kožom. Ako imate suvu kožu, potražite SPF kreme sa sastojcima poput glicerina, lanolina, ulja, silikona i aloje, a izbegavajte SPF sprejeve ili gelove sa alkoholom u sebi. Za masnu kožu, potražite lagane fluide ili gel-kreme sa sastojcima poput silice ili isododecan-a. Ako imate osetljivu kožu, hipoalergijske i formule bez mirisa su najbolje, kao i mineralne kreme sa oksidima. Izbegavajte preparate sa konvervansima i alkoholima.

Povezano: Da li je vašoj SPF kremi od prošle godine istekao rok? Evo kako da saznate!

spf krema

#4: Izbegavajte alkohol ako imate rozaceu, ali razmislite ako imate akne

Osobe sa rozaceom ili aknama bi trebalo da razmisle o alkoholu, kao sastojku SPF krema. Ako imate alergije ili kožu sklonu rozacei, trebalo bi da izbegavate SPF kreme sa alkoholom, ali ako imate akne, alkohol je sastojak koji bi trebalo da razmotrite. Alkohol u SPF kremi je zapravo dobar za osobe sa kožom sklonom aknama.

#5: Napravite zalihe za jesen i zimu

Nećete dobiti zaštitu koja piše na kutiji ako ne nanosite dovoljnu količinu – a to je količina kreme istisnuta na dva prsta za lice, a na tri prsta za lice i vrat. SPF bi trebalo da obnavljate na svaka dva sata, a to znači da bi trebalo da potrošite jednu SPF kremu svakih mesec do mesec i po dana. Razmislite da tokom leta, kada je ponuda SPF zaštite veća, napravite zalihe preparata za jesen i zimu, kada je teže pronaći dobru ponudu ovih proizvoda.

Mi vam predlažemo Skinology Hidratantnu SPF 25 kremu za lice.

#6: Izaberite SPF kremu koju ćete voleti da nanosite

Odaberite SPF kremu koja vam 100% odgovara, jer ćete tako povećati mogućnost da je redovno i pravilno nanosite svakog dana. SPF krema koja odgovara na svim poljima će biti pravi zadovoljstvo da je nanosite – zato napravite mudar izbor, jer je najbolja krema upravo onu koju ćete nositi svakog dana.

spf krema

Pročitajte još i: Vitamin C + SPF krema – moćni skincare duo koji vam je potreban ovog proleća

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!