Da li je vašoj SPF kremi od prošle godine istekao rok? Evo kako da saznate!

spf krema

Čim se prvi zraci sunca stidljivo promaljaju kroz oblake, prva reakcija je da potražite prošlogodišnju bočicu SPF kreme, kako bismo zaštitile svetlu kože posle zime. Ali – da li SPF kremi ističe rok? Kao i svakom kozmetičkom proizvodu – da, naravno! Ako u kozmetičkom ormariću čuvate SPF kreme i sprejeve za lice i telo od prošlog letovanja, evo kako da otkrijete da li su za bacanje ili ih bezbedno možete koristiti i ove godine!

SPF krema i rutina

Prvo – da se podsetimo nekih osnova solidne SPF rutine:

  • Trebalo bi da je nosite tokom cele godine (a ne samo tokom leta)
  • Trebalo bi da je nanesete na celo lice (i kapke i uši)
  • Trebalo bi da nosite visoku UV zaštitu (između 30 i 50)
  • Trebalo bi da koristite uvek svežu SPF kremu

SPF krema definitivno ima rok posle kojeg ističe – sastojci se mogu ukvariti, što razređuje teksturu kreme. Ona postaje manje efiaksna, što znači da potencijalno dovodi do rizika od sunčanice, gorenja kože, smeđih fleka, što sve podiže rizik za razvijanje karcinoma kože.

spf krema

Zašto ne smete koristiti SPF kremu kojoj je istekao rok?

Postoje dva glavna problema. Prvi je – neće vas štititi. To znači da “istekla” SPF krema neće moći postići onu zaštitu koja piše na pakovanju. Ovo važi i za hemijske i za mineralne SPF kreme.

Hemijske SPF kreme sadrže sastojke poput oxybenzone, avobenzone, and homosalate, koji mogu oksidirati i postati manje efikasni.

Mineralne kreme, koje sadrže sastojke poput cink-oksida i titanijum-dioksida, nemaju taj problem, ali se takođe razgrađuju. Ovo uključuje razdvajanje emulzije, grudvanje formule, raspadanje konzervanasa, promene boje i mirisa. Iako ovi sastojci i dalje štite vašu kožu, krema se ne može ravnomerno razmazati, niti stvoriti ujednačen film koji daje zaštitu. Dakle, iako je SPF sastojak tehnički u redu, promena formule je čini neefkasnom i problematičnom za kožu. Osim toga, često otvaranje i zatvaranje kreme, kao i dodirivanje otvora prljavim rukama, izlaže kremu bakterijama.

Povezano: 7 najčešćih grešaka sa korišćenje SPF kreme za lice

spf krema

Kada da zamenite SPF kremu?

Večina SPF krema je kreirana da traje oko 3 godine. Zato je prvi korak da proverite rok trajanja proizvoda na bočici. Ali, čak i ako je vaša SPF krema “stara” samo jedno leto – trebalo bi da uzmete u obzir i druge faktore koji ubrzavaju rok kvarenja proizvoda. Ako SPF kremu čvuate na toplom mestu, poput automobila, bazena ili u tašni – ona će se mnogo brže pokvariti, zbog toplote. Ako vam je krema izložena vrućini stalno, tebalo bi da je menjate na svakih par meseci, kako bi bila i dalje efikasna.

Bez obzira na datum, uvek testirajte konzistenciju SPF kreme pre korišćenja. Proverite promene u teksturi, poput ljuštenja ili grudvanja, ili promene u boji i mirisu. Ako SPF krema počinje mirisati čudno, to je siguran indikator da je kontaminirana bakterijama. Ovo važi i za hemijske i mineralne kreme.

Zato dermatološki eksperti savetuju da menjate SPF kremu svake godine. Ako je koristite u dovoljnoj i preporučenoj količini – SPF krema vam neće ni potrajati toliko dugo!

Za svakodnevno korišćenje SPF kreme u gradu, predlažemo vam Skinology Hidratantnju SPF 25 kremu za lice.

Pročitajte još i: Koliko vas krema zapravo štiti od sunca – vodič kroz SPF oznake!

error: Content is protected !!