Vodič kroz SPF oznake: Koliko vas krema zapravo štiti od sunca?

spf oznake

SPF, PPD, UVA, PA+, zaokružena UVA oznaka… nekada je lako izgubiti se u moru oznaka koje označavaju zaštitni faktor od sunca! Bilo da koristite evropske dermatokozmetičke brendove SPF krema ili ste verni onim azijskim – u nastavku dešifrujemo za vas šta znače ove oznake! Otkrivamo i kako da ih kako da ih tumačite, pre nego što kupite novu SPF kremu za lice ili telo ovog leta!

Šta znače oznake na SPF kremama?

SPF

 • Šta znači: Sun Protection Factor (faktor zaštite od sunca)
 • Šta radi za vašu kožu: Ovaj faktor vas štiti samo od od UVB zraka ultravioletne energije koja dolazi od sunca. UVB zraci su oni zraci koji uzrokuju crenilo i opekotine na koži (UV-Burn, otuda UVB).
 • Kako “radi”: SPF se testira na panelu od 10-15 osoba i onda se poredi vreme koje je potrebno na UVB zraci izazovu crvenilo na koži. Ukoliko vam je potrebno 10 minuta nezaštićenog izlaganja suncu da pocrvenite, SPF 30 taj broj produžava čak 30 puta!
zaštita od sunca

UVA

 • Šta znači: Ultravioletni A zraci (A – aging)
 • Više o UVA: SPF faktor je razvijen kada se nije znalo o štetnosti drugih oblika UV zraka.
 • Šta “radi“: UVA energija ne uzrokuje crvenilo niti opekotine, ali oštećuje gene vaše kože, uzrokujući mutacije ćelija, i u najgorem slučaju – kancer kože. Što se tiče naše lepote, ovi zraci ubrzavaju starenje kože (bore, linije, opuštena koža), i takođe uzrokuju hiperpigmentacije. UVA zraci prodiru u dublje slojeve kože, i prisutni su tokom cele godine, čak i u oblačinim danima.

Povezano: Zašto je SPF krema najbolji anti-age proizvod koji imate?

PPD

 • Šta znači: Persisting Pigment Darkening
 • Kako “radi”: Ovaj sistem oznake zaštite od sunca se koristi u Evropi i Aziji, i sličan je onom kod SPF-a. Glavna razlika je što se ovde priča o UVA zracima, a ne UVB. PPD se testira na panelu ljudi koji su izloženi UVA svetlosti. Potom se analizira vreme koje je potrebno da njihova koža potammi, i porede se rezultati zaštićene i nezaštićene kože. PPD 10 označava da je potrebno 10 puta više vremena vašoj koži da pocrni, u odnosu na ono kada nije zaštićena.

PA

 • Šta znači: Protection Grade of UVA – nivo UVA zaštite
 • Kako “radi”: Ovaj sistem oznaka se koristi u azijskim zemljama, poput Japana i Južne Koreje, i jednostavno objašnjava nivo UVA zaštite. Ona može biti u rasponu od PA+, do PA++++. Na primer, zaštita PA+ sadrži PPD 2-4, PA++ je zaštita PPD 4-8, PA+++ je zaštita PPD 8-16, i konačno PA++++ nosi zaštitu od PPD 16+.
 • Mane ovog sistema: Pošto je maksimalna oznaka PA sa četiri plusića, ona se odnosi na sve preko PPD 16. A to znači da će jedna zaštitna krema sa PPD 20 i jedna sa PPD 50, nositi istu oznaku PA++++, tako da ne možete jasno videti kolika je tačna UVA zaštita.
spf krema

Broad Spectrum

 • Šta znači: zaštita širokog spektra (zaštita i od UVA i UVB zraka).
 • Kako “radi”: ova oznaka se koristi u Americi i Kanadi, a proizvođaču je najlakše da dobije upravo ovu oznaku. Ona ipak ne daje preciznu informaciju koliko nas tačno krema štiti od UVA zraka. Kako bi se dobila zaštita širokog spektra za određeni proizvod, 90% ukupne absorpcije zraka mora biti ispod 370 nm. To je jako niska granica, tako da kreme sa ovom oznakom mogu biti slabo zaštitne.

Povezano: 7 najčešćih grešaka prilikom korišćenja SPF kreme za lice!

UVA ili UVPF

 • Šta znači: Faktor zaštite od ultravioletnih A zraka
 • Kako “radi”: Ovaj nivo bi trebalo da bude isti kao SPF, ali pošto se koriste različite metode za testiranje, najčešće to nije slučaj. PPD je jedina standardizovana metoda, gde se nivo zaštite bazira na rezultatima testiranja na ljudskoj koži.

Koji nivo UVA zaštite treba da potražite?

Idealno, faktor SPF i UVA zaštite bi trebalo da bude što sličniji, ako ne isti. U nekim slučajevima, ako ste skloni ubrzanom starenju kože ili hiperpigmentacijama, trebalo bi da potražite kremu sa višom UVA zaštitom. Ali imajte na umu – nanošenje kreme u dovoljnoj količini i njeno obnavljanje na svaka dva sata je mnogo važnije nego da koristite najskuplji proizvod!

Pročitajte još i: Da li treba da koristite SPF zaštitni faktor za lice i tokom hladnih dana?


_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!