Zašto je SPF krema najbolji anti-age proizvod koji imate?

Ako se zbilja brinete o svojoj koži, kako bi ostarila pre vremena, onda sigurno u beauty arsenalu imate proizvode sa retinolom, hijaluronskom kiselinom, peptidima, konezimom Q10 itd. Ali šta bi bilo kad bismo vam rekli da SVAKODNEVNA primena SPF kreme zapravo sprečava bore i vidljive znake starenja mnogo efikasnije? U nastavku saznajte zašto je vaša SPF krema zapravo najbolji anti-age proizvod koji imate.

Krema sa zaštitnim faktorom od sunca (Sun Protection Factor) je obično nešto čega se latimo 15 dana godišnje dok smo na letovanju. I to ne biramo – onu za telo nanesemo na licu (ako se uopšte setimo na zaštitimo i lice). Ovo je velika zabluda koju pokušavamo da objasnimo: SPF kremu za lice treba nanositi tokom CELE godine, jer UV zračenje ne prestaje završetkom letovanja, a njegove posledice su dokazane.

Zapamtite da je čak 80% znakova starenja zapravo fotostarenje, ono uzrokovano štetnim dejstvom UV zraka. Da li smo vas sad motivisali da već danas nabavite dnevnu kremu sa faktrom bar 30?

spr krema

SPF krema: najbolja anti-age preventiva

Dermatolozi savetuju da svaka anti-age rutina mora da se završi nanošenjem kreme sa SPF zaštitom širokog spektra (to znači da štiti od UVA i UVB zraka) od barem 30 ili više.  SPF kreme deluju tako što štite kožu od štetnog sunčevog zračenja, filtrirajući ultravioletno zračenje i delujući preventivno na sledeća oštećnja kože:

 • preranog starenja
 • opekotina od sunca
 • kancera kože

Da li SPF kreme sprečavaju bore, fleke ili druge simptome preranog starenja zavisi od toga koje tipove zračenja blokiraju:

 • UVA zraci – oštećuju kožu i uzrokuju prerano starenje, bore i promene u teksturi kože.
 • UVB zraci – odgovorni su za opekotine kože, kada izgorimo na suncu

Povezano: 4 saveta kako da usporite starenje kože

spr krema

Zašto je SPF zaštita tako važna?

Upotreba SPF kreme za lice je potrebna tokom 365 dana godišnje, jer sunce oštećuje kožu i kada je dan oblačan ili kišovit. Nebitno je da li provodite ceo dan na otvorenom, ili samo pešačite do kancelarije – sunce malo po malo deluje na ćelije vaše kože, uzrokujući oštećenja koja se talože. Čak i ako već imate bore i fleke od godina nenošenja SPF zaštite – istraživanja su dokazala da nikad nije kasno da počnete da štitite kožu. Čak i tada su vidljivi znaci poboljšanja vidljivih znakova starenja.

Povezano: Bliži se leto – istine i zablude o kremama za sunčanje

Korisni saveti za korišćenje SPF kreme:

 • Dobra SPF krema može imati hemijske ili fizičke filtere koji blokiraju sunčevo zračenje (o tome pročitajte OVDE), ali važno je da poseduje zaštitu širokog spektra (broad spectrum), a to znači da štiti i od UVA i UVB zraka.
 • Ako ne provodite puno vremena napolju, pa smatrate da vam ovo ne treba, razmislite o ovome: UVA zraci prolaze kroz prozore i oštećuju kožu i kada ste kod kuće, u kolima ili kancelariji. Oštećenje počinje prvog momenta kada vaša koža ugleda svetlost dana.
 • Koristite SPF zaštitu sa faktorom 30 ili više – ovo je minimum koji preporučuju dermatolozi.
 • Naneiste kremu u obilnoj količini na lice, vrat i dekolte, ako su izloženi suncu. Zapamtite da količina koja daje zaštitu koja stoji na pakovanju je oko 2 ml za celu ovu regiju! Raznesite kremu, umasirajte je i pustite da se upije pre šminkanja.

spr krema

 • Za lice pronađite specijalne lagane dnevne kreme koje sadrže SPF zaštitu, koje neće opteretiti lice i začepiti pore (poput belih, “morskih” zaštitnih krema). Danas na tržištu postoje rafinirane formule gradskih SPF krema (“city sun-block”).
 • Birajte SPF kremu prema tipu kože: ako imate suvu kožu, potražite kremu, masnoj koži će prijati gel ili fluid SPF krema, a kombinovanoj gel krema. Mi vam predlažemo Skinology Hidrantnu kremu sa SPF 25.

Selection_002

 • Antioksidanti su savršeni partner SPF kremi: oni rade u saranji sa filterima kako bi odbranili kožu od sredinskih faktora zagađenja (polutanti u vidu slobodnih radikala). Zato pre SPF kreme nanesite serum sa vitaminom C, zelenim čajem, ekstraktom iz grožđanih koštica, resveratrolom, feruličnom kiselinom itd.
 • SPF krema je uvek poslednji proizvod koji nanosite na kraju vaše nege ujutru: ako nanesete nešto preko, samo ćete razblažiti njeno dejstvo.

Pročitajte još i: Kako uklapati SPF kremu za lice i tečni puder?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!