Kako uklapati SPF kremu za lice i tečni puder?

By  |  0 Comments

Kada krenu topli dani, SPF zaštita na licu postaje obavezna, pogotovo ako ste skloni flekama od sunca i starenju kože. Zato je glavna tema prolećnog i letnjeg perioda kako nositi SPF kremu sa zaštitnim faktorom na licu celog dana, a preko toga i tečni puder? Kako da obnovite SPF u toku dana? Šta ako vaš puder već ima SPF? Odgovore na sva ova pitanja donosimo u nastavku teksta.

Najbolja baza za prelepu šminku je meka, čista, mladolika koža. Ako ste stalno na suncu, ili barem putujete na posao svakog jutra, vaša koža je izložena visokom riziku od oštećenja usled delovanja UVA i UVB zračenja. Oni mogu uzrokovati prerano starenje kože, bore, fleke od sunca, pa čak i kancerozne promene. Dobra vest je da jednostavnim nošenjem SPF kreme ispod šminke štitite vašu kožu i produžavate njenu mladolikost, uz ispoliran izgled koji daje šminka!

Zaštita od UVA zraka protiv starenja kože

Kako uklopiti SPF kremu i tečni puder?

Koliki SPF da nosite?

Dermatolozi savetuju da je, za dnevne aktivnosti u gradu, ako ne provodite ceo dan ispod sunca, dovoljan SPF 30. Ako ste ipak jako svetli, provodite većinu vremena na suncu, olako dobijate fleke od sunce – za vas je SPF 50.

Povezano: Sve što treba da znate o kremama za sunčanje

SPF kreme su često masne?

Danas na tržištu postoje mat i gelaste verzije zaštitinih krema za lice, koje se kupuju u apoteci, i posebno su formulisane za potrebe kože koja se masti. Ove formule pružaju zaštitu dok istovremeno daju matiran izgled i ne pune pore. Zato ako nosite tečni puder svaki dan, za vas je najbolja opcija neka mat, gelasta SPF krema.

SPF krema je obavezna tokom sunčanih dana

Vaš puder ima SPF – da li je to dovoljno?

Ako vaš puder ima oznaku na sebi da sadrži SPF 15 ili 20 – ne oslanjajte se previše na to. Jer puder nanosimo u tankom sloju, za razliku od prave SPF kreme, često ga ne razmažemo ravnomerno po celom licu, skida se lako, – tako dase ne možemo osloniti na njega kada je reč o punoj SPF zaštiti. Radije se opredelite za tonirane kreme koje imaju zaštitu od sunca 30 ili 50, jer one garantovano pružaju to što piše na njima.

Kako uklopiti SPF i puder?

Najpre potražite početak sastava omiljenog tečnog pudera i SPF kreme. Ako je tečni puder na bazi vode (Aqua je prvi sastojak), birajte i SPF kremu na bazi vode. S druge strane, ako je vaš puder na bazi silikona (Dimeticone stoji na početku), i vaša krema mora biti na bazi silikona. U suprotnom, ako pomešate jedan proizvod na bazi vode i jedan na bazi silikona – oni se neće „zalepiti“ dobro jedan za drugi.

Nikako nemojte mešati tečni puder sa kremom i nanositi takvu mešavinu, jer ćete samo razblažiti SPF zaštitu kreme, ali i pokrivnu moć pudera!

Kako uklopiti SPF kremu i tečni puder?

Koraci u nanošenju

Kako biste osigurali da vaša SPF krema daje potpunu zaštitu, a i da vam tečni puder lepo legne i traje na koži, morate ispoštovati određena pravila. Naime, SPF zaštitu nanesite prvu, odmah posle umivanja lica, i pustite da se dobro upije.

Potom, kada je krema potpuno upila u kožu, možete naneti tečni puder, koji je na istoj bazi kao i krema (vodenoj ili silikonskoj). Kada ste izblendali puder i naneli sve make-up korake preko njega – najbolje bi bilo da ga fiksirate kamenim ili praškastim mineralnim puderom koji sadrži SPF kao dodatnu zaštitu preko.

Kako obnoviti SPF zaštitu preko pudera?

Ako se znojite ili se kvasite, SPF zaštita traje 2-3 sata. Ukoliko idete na posao, šetate po gradu, a lice vam se ne znoji, ona će izdražti 4-6 sati. Medjutim, kada nosite šminku, postavlja se pitanje kako obnoviti SPF – preko šminke?

Kako obnoviti SPF zaštitu u toku dana?

Idealan slučaj je da vlažnim maramicama skinete kompletan puder sa lica, pa ponovo nanesite kremu pa šminku, ali to zahteva da nosite ceo svoj beauty arsenal sa sobom. Ako je vaša SPF krema lagana, onda možete utisnuti novi sloj kreme preko šminke, i pustiti da se upije.

Najbolja go-to varijanta obnove SPF zaštite preko šminke je ona u formi spreja, koji samo poprskate preko lica, i već ste obnovili zaštitu od sunca.

Pročitajte još i: Fotostarenje kože

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!