Sve što treba da znate o kremama za sunčanje

By  |  0 Comments

U sezoni vrelih i sunčanih dana, imperativ mnogih je da sunčanjem postignu lep i preplanuli ten. Međutim, na šta mnogi često zaborave, vodeći se devizom „neće to meni da se desi“, jeste da prekomerno i nepravilno sunčanje, može ozbiljno ugroziti zdravlje kože. Zato, jako je važno na vreme zaštititi kožu odgovarajućim kremama i losionima za sunčanje i ograničiti vreme koje provodite direktno izloženi suncu.

Pojava crvenila i bolnih opekotina nakon sunčanja, nisu jedine posledice koje sunčanje može da ostavi. Naprotiv, predugo i prečesto izlaganje suncu, može da dovede čak i do pojave malignih promena na koži.

POVEZANO: Sprečite opekotine od sunca.

Šta je potrebno da znate o pravilnoj zaštiti kože od sunca?

Ono što je najvažnije da znate kada je u pitanju pravilna zaštita kože od sunca, jeste da nikakvi prirodni preparati, kao što su maslinovo ulje ili neko drugo ulje koje ubrzava proces dobijanja preplanulog tena, ne mogu da zamene efekat kreme za sunčanje.

Dobro i pravilno odabrana krema za sunčanje, treba da ima odgovarajući zaštitni faktor. Kada je u pitanju jačina zaštitnog faktora, potrudite se da uvek kupite kremu na čijoj je ambalaži istaknuta što veća vrednost SPF. Konkretno, poželjno je da kupite kremu sa SPF oznakom 30 ili sa SPF oznakom 50. Krema sa SPF oznakom pedeset, ima moć da apsorbuje čak 97 odsto UV zračenja.

Ono što je potrebno da znate kada je u pitanju razlika u kvalitetu kreme sa SPF oznakom 15 i SPF oznakom recimo 30, jeste da krema sa SPF oznakom 30 pruža duplo efikasniju zaštitu kože od pojave crvenila i opekotina od sunca. Ipak, to ne znači i da takva krema ima duplo veću moć apsorbovanja UV zračenja.
Konkretno, krema sa oznakom SPF 30, kao što smo naveli, apsorbuje 97 procenata UV zračenja, ali krema sa SPF 15 oznakom apsorbuje samo nekoliko procenata manje, dakle 93 procenata UV zračenja.

POVEZANO: Čemu služi beta karoten?

kreme za suncanje

Kako se pravilno koristi krema za sunčanje?

Kada je u pitanju način korišćenja kreme za sunčanje, jako je važno da se ona nanese ravnomerno na kožu celog tela i to u dovoljno debelom sloju. Da bi ste bili sigurni da ste naneli dovoljno debeo sloj kreme, potrebno je da prilikom jednog mazanja celog tela, potrošite oko 30 do 35 mililitara kreme koju ćete svuda ravnomerno i temeljno da utrljate. To znači, da jedno pakovanje od recimo 200 mililitara kreme za sunčanje, možete koristi za oko 6 nanošenja.

Pritom, treba da zanate i to da svaki ulazak u vodu i zadržavanje u vodi, neutrališe delovanje kreme na kožu, sem ukoliko je na ambalaži kreme naznačeno da je reč o kremi rezistentnoj na vodu. Rezistencija kreme na vodu, može da traje od 40 do 80 minuta, u zavisnosti od proizvodne marke, kvaliteta i vrste kreme.

Ukoliko ste koristili kremu koja nije rezistentna na vodu, njeno nanošenje na kožu ponovite čim izađete iz vode. Ukoliko ste koristili kremu koja jeste rezistentna na vodu, onda se u vodi nakon njenog nanošenja nemojte zadržavati duže od 40 ili 80 minuta.

Ako se sunčate u periodu između 10 i 16 časova, obavezno dodatno zaštitite glavu odgovarajućim šeširom i nemojte više od par sati dnevno biti direktno izloženi suncu.

zastita od sunca

POVEZANO: Fotostarenje kože.

Pravilan izbor kreme ili losiona za sunčanje smanjuje rizik od pojave crvenila, opekotina ali i nekih mnogo ozbiljnijih problema.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!