Sprečite i izlečite opekotine od sunčanja

Opekotine od sunčanja, mogu trajati danima i predstavljati ozbiljan problem, praćen bolnim osećajem stalne neprijatnosti pri pokretima. Uz to, opekotine od sunčanja mogu izazvati i drhtavicu, kao i povišenu telesnu temperaturu.


Usled ovog problema, biće vam teško čak i da podnesete odeću na sebi ili pronađete odgovarajući položaj za spavanje. Ono što je najveći problem, jeste činjenica da opekotine od sunčanja gotovo nikada nećete osetiti u toku samog sunčanja. Baš zato, nećete ni biti svesni da ih imate. One se uglavnom jave tek nekoliko sati nakon sunčanja i upravo tada javljaju se i sve propratne komplikacije izazvane opekotinama.

Kako da sprečite opekotine od sunca?

Zato, kako bi sebe poštedeli opekotina i na taj način izbegli nepotrebne komplikacije nakon sunčanja vodite računa na vreme.

 • Prilikom sunčanja uvek koristite kremu ili mleko sa zaštitnim faktorom koji je prilagođen tipu vaše kože.
 • Nikada nemojte predugo biti izloženi direktnom uticaju sunca, posebno ukoliko nemate podlogu za boju, odnosno ukoliko vaša koža već nije potamnela od sunčanja.
 • Sunčajte ravnomerno svaku stranu tela. Predugo zadržavanje u jednom istom položaju, može uzrokovati pojavu opekotina na određenim površinama kože.
 • Ne dozvolite da vas boravak u vodi zavara. To što ste u vodi, ne znači da ste eliminisali rizik od pojave opekotina. Naprotiv, sunčevi zraci prolaze i kroz vodu i ono što dodatno može pojačati rizik od nastanka opekotina, jeste morska so, koja je sadržana u morskoj vodi.
 • Kada izađete iz vode, posebno ukoliko ste svetlog tena i nepotamneli od sunčanja, kožu isperite od morske vode, pre nego što nastavite sunčanje.

Za brz oporavak kože od opekotina od sunčanja

Ukoliko vam se opekotine od sunčanja ipak pojave i ukoliko budete izloženi toj neprijatnosti, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u tome da to što brže i što bezbolnije prevaziđete:

 • Direktno na opekotine bar tri do četiri puta tokom dana nanesite gazu natopljenu hladnom surutkom. Surutka odlično eliminiše osećaj bola i upale i otklanja povišenu temperaturu. Ukoliko nemate pri ruci surutku, možete upotrebiti i kiselo mleko ili jogurt koji ste rastvorili u hladnoj vodi.
 • Tuširajte se što hladnijom vodom i što duže i potrudite se da nakon tuširanja ne koristite peškir kojim bi ste mogli da iziritirate opekotine. Hidratacija kože koja je pretrpela opekotine je izuzetno bitna. Zato, poželjno je da se tuširate i više puta na dan. Idealno bi bilo da tokom tuširanja koristite gel za tuširanje na bazi mente, koji rashlađuje i osvežava kožu.
 • Pijte dovoljno tečnosti. Hidratacija iznutra ima jednako važan uticaj kao i hidratacija kože spolja.
 • Oblačite što širu i što svetliju garderobu od prirodnih materijala. Uska, tamna odeća, posebno ukoliko je od veštačkih materijala, može pogoršati stanje opekotina.
 • Spavajte i pokrivajte se tankom posteljinom od prirodnog materijala.
 • Nemojte se direktno izlagati jakom suncu sve dok opekotine potpuno ne budu izlečene.

Opekotine od sunca je svakako bolje sprečiti nego lečiti!

error: Content is protected !!