Kako da sprečite i uklonite modrice

Modrice, osim činjenice da su neprijatne i bolne promene, bez obzira na to na kojoj regiji kože su nastale, mogu predstavljati i estetski problem. Posebno u letnjem periodu, kada se kratka i laka odeća podrazumeva i modrica se nalazi na vidnom mestu, više nego korisno poslužiće vam saveti kako da se modrice što pre rešite.

Kako da sprečite nastanak modrica?

Ono što je jako bitno pri lečenju modrica, jeste brza i ispravna reakcija. To podrazumeva da odmah nakon što tkivo pretrpi traumu, odnosno odmah nakon što se udarite, morate reagovati.

Tada, prvo što je potrebno da uradite jeste da na modricu prislonite hladnu oblogu. Hladna obloga, deluje tako što ublažava bol, ali što je još važnije, ujedno i sprečava izlivanje krvi i limfe i na taj način efikasno sprečava ili bar u velikoj meri ublažava pojavu modrice.

Prilikom stavljanja hladne obloge, važno je znati da ona najbolju efikasnost pokazuje u prvih pola sata nakon udarca i da je treba stavljati oprezno. To znači da hladnu oblogu treba prislanjati na modricu ukupno pola sata, ali sa prekidima, tako da nikako ne bude prislonjena konstantno duže od pet minuta.

Nakon pet minuta, treba je pomeriti i sačekati par minuta, pa je opet vratiti. Kao rešenje za hladnu oblogu, može vam poslužiti led umotan u krpu, ali i flašica sa što hladnijom vodom ili bilo šta zamrznuto što vam je pri ruci.

Šta ako se modrica već pojavila?

Ukoliko je ipak prošlo više od pola sata od udarca i ukoliko se modrica već pojavila, tada hladne obloge više nemaju uticaj u procesu njenog lečenja. Zato, modricu blago i pažljivo masirajte i na nju nanesite određenu vrstu melema ili gela za lečenje modrica.

Blago masiranje modrice, pospešuje resorpciju podliva, dok melem ili gel pružaju lekoviti učinak. Na tržištu je dostupan veliki broj različitih gelova protiv modrica (hematoma), a kada je reč o melemima, najbolje je koristiti meleme na bazi nevena ili na bazi bokvice.

Takođe, ono što je jednako delotvorno u procesu lečenja modrica, jesu obloge od ananasa ili crnog luka. Ananas sadrži određenu vrstu fermenta koji isceljuje modrice. Zato, dovoljno je iseći kolut svežeg ananasa i nekoliko minuta u bar dva ponavljanja tokom dana prislanjati ga na modricu.

Ukoliko se odlučite za upotrebu crnog luka, iseckajte sitno crni luk i takođe ga nekoliko minuta u bar dva ponavljanja tokom dana prislanjajte na modricu. Veoma brzo, vaše modrice će nestati.

Ono što takođe treba znati o modricama, jeste da one znatno lakše nastaju kod osoba sa svetlim tenom, ali i kod osoba koje konzumiraju cigarete, koje su anemične ili imaju nedovoljan nivo vitamina C u organizmu. Takođe, neki lekovi, kao što su lekovi za razređivanje krvi, mogu uticati na pojavu modrica.

Ukoliko je pojava modrica česta i javlja se bez prethodno pretrpljene traume tkiva, treba se obratiti lekaru. Razlog tome je što modrice mogu predstavljati i simptome određenih vrsta bolesti.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!