Uz ovaj DIY sprej sa zaštitnim faktorom 50 nećete izgoreti!

sprej sa zaštitnim faktorom

Ukoliko ste fan prirodnih mazalica za telo, a ovo leto ne možete da zamislite bez zaštitnog faktora, donosimo vam “uradi sama” recept za bezebdno sunčanje! Iskoristite prirodni zaštitni faktor koji se nalazi u uljima semenki maline i lešnika, kako biste svoju kožu sačuvali od štetnog dejstva UV radijacije. Ovaj sprej se pravi brzo i lako i uz njega sigurno nećete izgoreti, ako ga pravilno i obilno nanosite dok ste na plaži.

DIY preparati su zdravija verzija kupovnih kozmetičkih proizvoda, jer ste ih vi napravili od proverenih prirodnih sastojaka. Zato su idealno rešenje ako imate česte alergije na kozmetiku ili osetljivu kožu. Takav je i ovaj sprej sa zaštinim faktorom 50, koji možete smućkati od samo dva sastojka! A tu je i predlog nege posle sunčanja – kako biste umirili kožu nakon izlaganja suncu.

DIY sprej sa zaštitnim faktorom 50

Za ovaj preparat, potrebni su vam sledeći sastojci:

  • ulje semenki maline
  • ulje lešnika

Napomena: ulja moraju biti nerafinisana i hladno ceđena, jer samo takva imaju sposobnost zaštitnog faktora. Ova ulja možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane, tako da su lako dostupna.

Povezano: Zaštitite se “iznutra” – Namirnice koje sadrže prirodni SPF

ulje za sunčanje

U činijici pomešajte ova dva ulja i mešavinu uspite u bočicu sa raspršivačem, kako biste je lakše dozirali. Obilno je nanosite na kožu pre sunčanja, i tokom, kako biste osigurali najviši zaštitini faktor.

Ova DIY mešavina je razmaziva i brzo upija u kožu, tako da nećete imati “masni trag”.

Više o sastojcima

Ulje semenki maline

Ovo ulje ima tamnu žuto-narandžastu boju i blagi slatki voćni miris. Mnoga istraživanja dokazala su njegovo svojstvo zaštite kože od sunca u visini do SPF 50. Deluje blagotvorno kod ekcema i drugih upalnih stanja kože, a obnavlja ćelije kože nakon izlaganja suncu. Pruža zaštitu od celog UV sprektra (UVA, UVB i UVC zračenje). Veoma je stabilno ulje, jer sadrži fosfolipide koji deluju kao prirodno antioksidant.

Povezano: Prirodni UV faktori – biljna ulja sa zaštitom i od čak SPF 50!

maline

Ulje lešnika

Hlado ceđeno ulje lešnika je zlatno žute boje i bogatog neodoljivog mirisa i ukusa. Poseduje prirodni zaštitni faktor koji se procenjuje između SPF 10 i 30. Odličan je dodatak ulju semenki maline. Pogodno je za mešovitu kožu, jer ga koža odlično upija. Osim toga, ulje lešnika usporava starenje i smanjuje štetan uticaj spoljnjih činilaca – zagađenja i nečistoće.

lešnici

Oprez!

Prirodni preparati za zaštitu od sunca su namenjeni “zdravom” sunčanju, tj. onom koje preporučuju lekari, a to je period ujutru do 10h i popodne od 18h. Takođe, uz ovaj DIY sprej možete se sunčati i u hladovini.

DIY nega posle sunčanja

Umirite i rashladite kožu uz pomoć kokosovog ulja! Naime, kokosovo ulje regeneriše i smiruje crvenilo, ljuštenje i bol na koži koja je izgorela na suncu. Zato ga držite u frižideru, za efekat hladjenja i utrljajte u kožu, po povratku sa plaže.

Pročitajte još i: Kokosovo ulje kao pomoć kod najčešćih letnjih problema

error: Content is protected !!