Kako da se efikasno rešite AKNI sa leđa i grudi?

akne na leđima

Jedan od najčešćih letnjih problema sa kožom tela jesu akne na leđima i grudima. Ovaj dosadan problem se javlja baš kada treba da pokažemo više kože u letnjim haljinama i majicama. Zato vam donosimo super vodič kako da se ovog leta rešite upaljenih akni koje iskaču po leđima i grudima i kvare nam leto!

Tokom leta, naša koža tela proizvodi više prirodne masnoće, znojimo se pojačano, a često nosimo i kremu sa zaštitnim faktorom. Kada iskombinujete ove činioce, nije ni čudo što se akne na leđima i grudima javljaju baš leti.

Kakve su akne na leđima i grudima?

Ove bubuljice ipak nisu istog porekla kao one što izlaze na koži lica. Akne na leđima i grudima se nazivaju folikulitis, odnosno infekcija folikula dlake. Znoj i prljavština začepe pore, tako da se one upale i izazivaju upaljene crvene bubuljice. Jedan od najčešćih razloga za to je znojava odeća. Zato čim dođete kući a oznojili ste se, skidajte odeću sa sebe!

Povezano: Kako se PRAVILNO rešiti bubuljica

Koža leđa

Kako da ih se rešite?

Redovno tuširanje + salicilna kiselina

Najpre se istuširajte čim dođete sa plaže, teretane ili celodnevnog boravka napolju. Na taj način ispraćete svu masnoću sa tela,  znoj i kremu sa SPF faktorom koji se skupljaju oko folikula. Birajte nežno sredstvo za tuširanje koje sadrži salicilnu kiselinu (ovakvi preparati se kupuju u apoteci). Takođe možete samo na ledjima i grudima koristiti gel za umivanje lica koji sadrži salicilnu kiselinu (jer je lakše dostupan).

Redovan piling

Dobar piling za telo je investicija za sve tipove kože, a pogotovo ako patite od akni na leđima i grudima. On je ključan korak da ubrzate proces regeneracije kože i da poboljšate njenu teksturu. Ipak, nemojte previše trljati kožu pilingom, kako ne biste napravili mikro-posekotine koje su savršena sredina za razmnožavanje bakterija.

Povezano: Uradi sama piling za telo od morske soli

piling

Gel za bubuljice

Istu onu tubicu gela za ciljano tretiranje bubuljica možete koristiti i na ledjima i grudima, kako biste umanjili upale i ubrzali proces sušenja bubuljica.

Izbacite lufe i sunđere za kupanje

Ako ne moežte da zamislite tuširanje bez sunđera, četki ili lufa za kupanje – izbacite ih ako imate akne na leđima ili grudima. Ova pomagala za tuširanje su stecište bakterija, jer su uvek vlažna u toplom kupatilu. Gel za tuširanje razmažite čistim rukama po koži i isperite.

Povezano: Ožiljci od akni – Kako da ih se rešite?

Možda je regenerator kriv?

Ponekad, razlog za akne na leđima i grudima je i regenerator za kosu koji ste naneli na dužinu i ostavili da deluje nekoliko minuta. Dok vam je kosa puštena niz leđa, on se upiju u kožu, zapušava pore jer je masan i težak, tako da je možda i on uzročnik akni. Zato, ukoliko se već borite sa aknama na leđima, jednostavno zakačite šnalom kosu dok čekate da maska ili regenerator deluju.

regenerator

Redovno menjajte odeću i posteljinu

Prljači čaršavi i odeća za trening mogu biti žarište bakterija, pogotovo ako se radi o sintetičkim materijalima. Redovno ih menjajte i perite, isto kao i grudnjak i donji veš. Na taj način smanjićete rizik od inficiranja folikula i pora na leđima i grudima.

Pročitajte još i: Kako da pravilno negujete masnu i problematičnu kožu?

error: Content is protected !!