Maska za lice prema tipu kože – Kako da je odaberete?

Maska za lice je poseban kozmetički preparat koji sadrži koncentrisane aktivne sastojke, te se posle odredjenog vremena, uklanja sa lica. Kao takve, mogu imati različite funkcije, tako da danas na tržištu imamo široku paletu maski različitih namena: za hidrataciju, čišćenje, zatezanje, anti-age, enzimske, umirujuće, hranljive itd. U moru ovih šarenih kesica i tubica ponekad je teško odabrati onu koja će nam odgovarati. Stoga moramo imati na umu da se maska za lice bira na isti način kao i  krema – prema tipu kože. Kako ne biste lutali pred policama drogerija, u nastavku vam otkrivamo kako da pronadjete savršenu masku za vaš tip kože.

Suva koža

Suvoj koži je neophodna hidratacija i dodatna ishrana, pa ukoliko ste vlasnica ovog tipa kože, za vas su idealne hidrirajuće maske koje će vašoj koži povratiti izgubljenu vlagu. Na listi sastojaka ovakvih maski, potražite supstance kao sto su: aloja vera, glicerin, hijaluronska kiselina. Hidratantne maske odgovaraju svim tipovima kože, jer je hidratacija njena osnovna potreba. Vlasnicama suve kože će najviše prijati tekstura kremastih maski, koje u svom sastavu sadrže shea puter, ulje makadamije, čak i surutku. U tom smislu, preporučujemo Schaebens Hyaluron Hydro Boost masku u kesici, koja povećava vlažnost koze za 44%.

Ovaj tip kože se često zimi suočava i sa osetljivošću, tako će joj odgovarati i umirujuće maske. Tekstura ovih maski je poput guste kreme. Njihova funkcija je da umire kožu i vrate joj preko potrebne lipide koje je izgubila. U tome će joj pomoći krem-maske koje kombinuju sastojke poput: ulja argana, ulja jojobe, ekstrakta hamamelisa, deks-pantenola, bisabolola, alantoina, itd. Naš izbor krem-maske je Prima Skinology Aloe vera krem-maska, čiji sastojci ispoljavaju regenerativno svojstvo na koži, dok Prima Skinology Argan krem-maska deluju umirujuće i intezivno hrani kožu.

Izbegavajte maske na bazi gline, benzoil-peroksida, limuna, voćnih kiselina, kao i maske pune veštačkih mirisa, jer će vam dodatno nadražiti i isušiti kožu.

Alternative skin care aloe vera gel in wooden spoons with aloe

Normalna koža

Ukoliko ste srećnica koja ima normalan tip kože, barem jednom nedeljno je možete počastiti tretmanom za hidrataciju. Vama će odlično odgovarati veoma popularne tzv. “sheet maske”, odnosno, maske u maramici, koje su obilno natopljene hidratantnim serumom. Ovakve maske dolaze poreklom iz Koreje, a Koreanke su poznate kao žene sa veoma negovanom kožom. Ključni sastojci ovakvih  maski su:  hijaluron, prirodni ekstrakti, aloja vera, matične ćelije itd. Sheet maske ce vašu kožu osvežiti i učiniti da deluje blistavo i odmorno. Naš predlog je M Beauty Moisturizing Serum mask, koja se koristi veoma lako: samo odmotate maramicu, koja ima proreze za oči, usta i nos, i nanesete na lice. Ovakav tretman je super-koncentrovan, jer je maramica natopljena čitavom bočicom hijaluronskog seruma! Nakon skidanja maramice, utapkajte preostalu esenciju u kožu.

Normalnoj koži će odgovarati i tekstura gel-maski, koje će pored hidratacije, koži pružiti vitamine, minerale i antioksidante u laganoj gel formi. Odlican izbor gel-maski mozete naći na našem web shopu, a mi preporučujemo Prima Skinology Aronija gel-masku, koja kožu čini glatkom, odmornom, dok ekstrakt aronije deluje kao najjači prirodni antioksidant. Prava vitaminska bomba za ove zimske dane!

Masna koža

Kako su osnovne karakteristike masne i problematične kože – prekomerno lučenje sebuma, začepljene i proširene pore, kao i veći broj mitisera i komedona, neophodno je da pronadjete masku koja će upiti višak sebuma i očistiti pore. Sastojci koje treba da potražite za ovaj tip kože su: cink, salicilna kiselina, limun, ekstrakt mente, hamamelisa, lavande, čajnog drveta, glina i aktivni ugalj. U tom smislu, vama će odgovarati maske za čišćenje, na bazi bele ili zelene gline, kao i blata iz Mrtvog mora. Primer ovakve maske je i Schaebens Dead Sea Mud Mask, na bazi blata iz Mrtvog mora, koja sadrži i ekstrat alge spiruline, cink i minerale.

Funny Girl With Facial Mask

Masna koža bi trebalo da izbegava krem maske, kako ne bi dodatno zapušila pore i opteretila već problematičnu kožu. Njoj će bolje odgovarati tekstura gel-maski namenjenih masnoj koži, a posebno Prima Skinology Hamamelis gel-maska, koja skuplja pore, umiruje i deluje protiv upala.

Veliku popularnost u nezi masne kože ima i aktivni ugalj, koji dokazano vrši detoksikaciju i deluje na sužavanje pora i poboljšanje teksture kože. Društvene mreže su preplavljene crnim peel-off maskama na bazi aktivnog uglja, koje nakon sto se osuše, možete prosto odlepiti sa vašeg lica, a one će sa tim odneti i nečistoće koje pune pore. Naša preporuka crne maske je M Beauty Charcoal Peel-off maska, na bazi aktivnog uglja, ekstrakta ginka, narandže, jagode i ulja čajnog drveta.

Kombinovana koža

Kombinovana koža je veoma nezahvalan tip za negu: masna T zona (čelo, nos i brada), često sa mitiserima i proširenim porama, dok je ostatak lica (tzv. U zona) normalan ili čak dehidriran. Ovakvom tipu kože najviše odgovara tzv. “multimasking”. Ova beauty tehnika podrazumeva nanošenje bar dve različite maske na različite delove lica, kako bi se postigao zaseban efekat na svakom od njih. U tom smislu, na T zoni možete koristiti glinene maske za skupljanje pora i kontrolu sebuma, dok bi obraze trebalo hidrirati krem ili gel maskama.

Važno je da ne koristite maske koje su preagresivne, jer ipak, vama nije potrebna jačina prozvoda koja je neophodna masnoj i problematičnoj koži. Stoga, glinene maske nanosite samo na kritičnu T zonu. Redovno hidrirajte lice već pomenutim sheet ili gel maskama, i zadržaćete balans matiranja T zone i hidratacije U zone. Naša preporuka maske za T zonu je već pomenuta Schaebens Dead Sea Mud Mask, na bazi blata iz Mrtvog mora, a za hidrataciju U zone će posebno odgovarati slasna hidrirajuća Prima Skinology čokoladna krem-maska.

Par saveta plus:

  • Maske za lice nanosite jednom do dvaput nedeljno na prethodno očišćenu kožu.
  • Redovno čitajte i sledite uputstvo za upotrebu na pakovanju maske
  • Potencijalnu osetljivost kože na novu masku testirajte na koži podlaktice.

Ukoliko se pitate da li vam je ovaj beauty prozvod neophodan – mi kažemo DA, jer nam ovo malo beauty oružje pruža koktel koncentrisanih sastojaka. Pored toga, maske za lice nam mogu pomoći da zablistamo uoči nekog važnog dogadjaja, da sakrijemo znake umora i neprospavanih noći, dok ujedno ovaj mali ritual predstavlja “naših 5 minuta” nakon užurbane radne nedelje.

za suvu kožu
suva koža
za normalnu kožu
normalna koža
za masnu kožu
masna koža
za kombinovanu kožu
kombinovana koža

 

error: Content is protected !!