Kako da uklapate parfem i miris kozmetike: Umetnost “layering”-a

parfem

Mirisi mogu biti veoma evokativni, vraćajući žive uspoemen i osećanja iz specifičnog perioda života. Zato im pridajemo toliki značaj. A šta ako ste od onih dama koje obožavaju da koriste mirisne losione za telo, gelove za tuširanje, dezodoranse, a uz sve to i parfeme? Možda vam se sve ovo učini mnogo, ali ako znate pravila kombinovanja mirisnih nota – mirisaćete najlepše moguće, uz parfemsku auru koja se širi!

Ako obožavate da intenzivno mirišete tokom celog dana, čim vam neko pridje blizu, onda sigurno imate mirisni arsenal u svom kupatilu: od parfemskih kupki, losiona, sprejeva, ulja, dezodoransa, pa sve to luksuznih parfema svetskih dizajnera. Verovatno se zateknete u dilemi, kako da ukombinujete sve ove mirise, posebno ako ih nanosite sve odjednom! Zato vam donosimo ovaj vodič za parfemski “layering”, tj. umetnost slaganja mirisa.

parfem

Glavno pravilo slaganja mirisa

Osnovna stvar koju treba da zapamtite kada je reč o “layering”-u jeste da isprobate i nadjete kombinaciju koju vi obožavate!

Glavno pravilo je da mirise nanosite prema redu intnezivnosti: npr. losion za telo koji treba da bude najintenzivnijeg mirisa (najtežeg, orijentalnog, itd), a da završite kompoziciju najlakšim – tj. parfemom koji je npr. citrusan, voćkast… Zato pogledajte u nastavku kakvi tipovi mirisa se najbolje slažu sa ostalim.

Povezano: 10 super trikova da vam parfem traje duže

Kombinovanje mirisnih grupa

Cvetna grupa

Najčešće note cvetne grupe mirisa su: ruža, jasmin, đurđevak, gardenia, cvet narandže, tuberoza. Njihova aroma je delikatna i slatkasta, i asocira na buket pun cveća. Najbolje se slaže sa notama: ouda, vanile, mošusa i kože.

parfem

Citrusna grupa

Najčešće note citrusne grupe mirisa su: limun, pomorandža, limeta, bergamot. Njihova aroma je osvežavajuća i blistava, asocira na miris kore agruma. Najbolje se slaže sa drvenim, kožnim, aromatičnim i cvetnim notama.

Drvenasta grupa

Najčešće note drvenaste grupe mirisa su: sandlovina, kedar, borovina, vetiver, pačuli. One su tople i zemljanog mirisa. Najbolje se slažu sa cvetnim i citrusim notama, kao i sa mirisom vanile i oud smole.

Voćna grupa

Najčešće note voćne gupe mirisa su: kruška, bobice, šljiva, dinja. One su sočnog i razigranog mirisa, asociraju na voćni smoothie. Najbolje se slažu sa mošusom, oud-om i citrusima.

parfem

Grupa oud-a

Oud je najskuplje drvo na svetu, koje je za 1.5 puta skuplje od zlata. To je tamno mirisno drvo, koje se formira kada se određena vrsta drveta zarazi posebnom vrstom budji. Bogat i luksuzan, slatkasto-drvenasti miris, odmah je prepoznatljiv. Najbolje se slaže sa cvetnim, ružinim, drvenastim i vanilastim mirisima.

Mošus

Mošusne note uključuju specifičan miris sekrecija iz žlezda mošusnog jelena i brojnih biljaka koje emituju sličan miris. One su meke, tople i vazdušne mirisne note, koje se najbolje slažu sa aromatičnim, drvenim i cvetnim notama, kao i mirisom mahovine.

Povezano: Idealna mesta za nanošenje parfema

Vanila

Vanila je tipično gurmanski miris, slatke i bogate arome. Najbolje se slaže sa cvetnim, orijentalnim, drvenastim i oud mirisnim notama.

parfem

Ne zaboravite na jačinu mirisa: gelovi za tuširanje i losioni za telo sadrže svega 2% mirisne kompozicije, toaletne vode izmedju 5 i 15%, a eau de parfum ima od 15 do 20% mirisne esencije, što znači da je intenzivnija i dugotrajnija varijanta mirisa. Zato predlažemo da prvo nanesete eau de parfum, a posle toaletnu vodu.

Pročitajte još i: 10 tajni osoba koje uvek mirišu sjajno

error: Content is protected !!