Vodič za određivanje oblika oka i šminkanje prema njemu

oblik oka

Verovatno ste mnogo puta gledale omiljenu šminkerku ili beauty blgoerku koja uz pomoć senki, ajlajner ai maskare kreira savršen eye make-up look. Ali kada ste ga “iskopirali” – na vama ne izgleda ni približno dobro. I to nije samo zato što nemate njene veštine, već i zato što verovatno nemate isti oblik oka. Zato vam u nastavku donosimo mali vodič za određivanje oblika oka i najbolje šminkanje prema njemu.

Oči, baš kao i obrve i usne, dolaze u različitim oblicima i veličinama. I ako znate kojeg oblika vam je oko, moćićete mnogo bolje da se našminkate, na način koji vam nabolje stoji.

Šest oblika očiju

Postoji šest najčešćih oblika očiju: uvučene oči, okrugle oči, bademasti oči, “tužne” oči, mačkast, oči sa spuštenim kapcima.

Kada određujete oblik očiju, treba da se zapitate: da li možete da vidite pregib kapka. Ako je odgovor na ovo pitanje ne, ne morate da pređete na drugo pitanje. Ako ne vidite pregib kapka: onda su vaše oči uvučene  (tzv. monolid). To znači da je vaš glavni zadatak da šminkom kreirate pregib kapka.

Povezano: Make-up trikovi – Kako da sakrijete spuštene kapke

oblik oka

Ako ste odgovorili na prethodno pitanje sa DA, onda prelazimo na sledeći korak da bi odredili oblik oka:

  • vaš oblik je okrugao… ako imate vidljiv pregib na kapku, a dužica oka je okružena sa malo belog okolo, čime ga odvaja od gornje i donje ivice kapka
  • vaš oblik je bademast… ako imate vidljiv pregib kapka, a vaša dužica dodiruje i gornju i donju ivicu kapka
  • vaš oblik oka je “tužan” (uglovi ka dole)… ako su uglovi oka spušteni ka dole.
  • vaš oblik oka je mačkast (uglovi ka gore)… ako su uglovi vaših očiju povučeni kao gore, poput mačke.
  • vaš oblik oka je sa spuštenim kapcima… ako imate pregib kapka, ali nije on vidljiv od sloja kože. Dok se spušteni kapci često dešavaju starijim osobama, usled gubitka elastičosti kože, moguće je da ste se rodili sa ovim oblikom oka.

Povezano: Odredite oblik obrva prema obliku očiju

Najbolja šminka za svaki oblik oka

Uvučene oči (“monolid eye”)

Cilj šminkanja je da kreirati lažni pregib oka. Nanesite neutralnu senku na ceo kapak, a tamnijom bojom napravite lažni pregib (konturišite oko). Svetliju senku nanesite od unutrašnjeg ugla ka sredini kapka. Najtamiju senku nanesite na spoljašnji ugao kapka. Završni korak je mnogo crne maskare.

Okrugle oči

Cilj šminkanja je da vizuelno izdužite oko. Nanesite kao bazu srednje smeđu senku. Tamnije smeđu nanesite od sredine kapka prema spoljašnjem uglu, i malo ga pređite van, slobodno. Sledeći korak je ajlajner kojim ćete izvući krilce, koje će izdužiti kapak. Završite sa slojem maskare.

Predlažemo City Color Ultra Black Pen ajlajner.

oblik ociju 1
Uvučene i okrugle oči/Instagram-Printscreen

Bademaste oči

Ovaj oblik je veoma simetričan, zato iskoristite šminku da naglasite prirodan oblik oka. Nanesite srednje svetlu nijansu senke na ceo kapak, a potom hajlajt senkom istaknite unutrašnji ugao oka i deo ispod obrve. U pregib nanesite od unutrašnjeg do spoljašnjeg ugla oka tamniju senku, i završite sa slojem maskare.

“Tužne” oči

Cilj šminkanja “tužnih” očiju, čiji oblik vuče nadole, je da se naglasi njihov oblik i kreira iluzija budnosti. Nanesite najpre koralnu pink nijansu na kapak, uz tamno smeđu senku u pregib. Produžite tamnu senku preko spoljašenjg ugla oka, u vis, prema obrvi. Najsvetliju senku nanesite u unutrašnju ugao i ispod donjeg kapka za efekat budnosti. Ajlajner i maskara su obavezni!

oblik ociju 2
Bademaste i tužne oči/Instagram-Printscreen

Mačkaste oči

Najbolja šminka za mačkaste oči naglašava njihov sexy oblik. Nanesite srednje svetlu senku na ceo kapak. Potom, tamnije ljubičastu boju nanesite od unutrašnjeg do spoljašnjeg ugla oka. Olovkom iscrtajte waterline na gornjem kapku. Sloj maskare je obavezan!

Spušteni kapci

Pošto spušteni kapci prekrivaju pregib kapka, vaš cilj je da ga šminkom naglasite. Za početak nanesite svetlu senku boje bisera u unutrašnji ugao oka. Na ceo kapak nanesite senku u boji ćilibara, i dobro je izblendajte. U pregib nanesite tamno plavu senku i produžite je ka spolja. Ajlajner i maskara su obavezni.

oblik ociju 3
Mačkaste oči i spušteni kapci/Instagram-Printscreen

Pročitajte još i: Nanošenje ajlajnera prema oblik očiju

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!