8 mitova o nezi kože u koje morate prestati da verujete

mitovi o nezi kože

Ako mislite da znate baš sve o nezi kože – razmislite opet! Možda ste upali u neku od zamki najpopularnijih mitova o nezi kože. Možda ste nešto pročitali na nekom blogu ili čuli od poznate ličnosti, pa mislite da je ispravno! Zato vam predstavljamo 8 najčešćih mitova o nezi kože koje upravo raskrinkavamo.

8 mitova o nezi kože u koje verujete

Mit #1: U redu je da ponekad prespavate sa šmikom

Šminka zapušava pore i to je činjenica. Iako je skidanje šmine poslednja stvar koju želite da radite posle večernjeg izlaska, znajte da spavanjem sa šminkom sprečavate kožu da se samo-obnavlja, zaceljuje i luči prirodna ulja. Ako ne očistite kožu od šminke, izlažete je riziku od bakterija, a rezultat je od izbijanja akni pa sve do beživotnog tena i ranih znakova starenja.

Povezano: Spavanje sa šminkom na licu loše je za zdravlje kože

mitovi o nezi kože

Mit #2: U redu je da preskočite SPF ako nije sunčano

SPF je važno nanositi ne samo sunčanim danima, već tokom 365 dana u godini. Čak 80% UV zraka može da prođe kroz oblake, prozore i odeću – što znači da iako ne peku, i dalje oštećuju kožu i uzrokuju prevremeno starenje. Iako su ova oštećenja nevidljiva golom oku, ultimativno dovode do znakova starenja: bora, finih linija, fleka i opuštene kože.

Predlažemo vam da uvek pre izlaska iz kuće nanesete Skinology Hidrantnu SPF 25 kremu.

Mit #3: Ne treba vam krema ako imate masnu kožu

Lako je da upadnete u zamku da masna koža ima dovoljno vlage i da joj ne treba više. To što je masna, ne znači da je i hdirirana, zapravo veoma često se dešava da je masna koža dubinski dehidrirana, a to kompenzuje preteranim lučenjem sebuma. Optimalna hidratacija je dobar način da držite mašćenje kože pod kontrolom. Birajte lagane, vodene gel formulacije krema.

Mit #4: Retinol je samo za anti-aging

Istina je da je retinol odličan sastojak za borbu protiv starenja, ali zapravo radi mnogo više, i može biti sjajan audt za mnoge tipove kože i probleme. Retinol je okidač ubrzane regeneracije ćelija kože, koji tako otpušava pore i stimuliše obnavljanje ćelija, što je odlično za one koji pate od čestih akni, upala, zapušenih pora i ožiljaka od akni.

Povezano: Sve što treba da znate o RETINOLU – top saveznik protiv akni i bora

mitovi o nezi kože

Mit #5: Anti-age proizvodi vam trebaju kada ostarite

Zapamtite: anti-age nega je više prevencija nego lek. Kada već dobijete bore i fine linije, veoma je teško rešiti ih se, a posebno uz kremice i serume. Zato je mnogo lakše delovati preventivno. Koža uvek stari, ali kada je svakodenvno izložena sredinskom zagađenju i UV zracima, ono se dešava mnogo brže. Zato počnite sa SPF kremom i antioksodantnim serumima već u 20-im.

Predlažemo jak antioksidant, a to je vitamin C, dostupan u Skinology Vitamin C serumu.

Mit #6: Možete koristite istu negu ujutru i uveče

Tokom dana, koža ima potrebu da se štiti od zagađenja i oštećenja, a tokom noći se samo-regeneriše. Zato morate koristite odvojene proizvode ujutru i uveče, koji će pomoći njenoj ulozi ujutru i uveče. Jutarnja rutina treba da se fokusira na zaštitu (zato koristite antioksidantne serume i SPF), a uveče na ishranu i hidrataciju, kao i reparaciju (uz kiseline i retinol, ali i bogata ulja i kreme).

Mit #7: Ako vam proizvod zada akne, on ne valja

Da li ste ikad čuli za termin “čišćenje kože” – ali ono “samo-čišćenje”? Kada počnete sa novom maskom, čistačem ili serumom, on može izazvati brže obnavljanje ćelija kože, koje rezultuje izbijanjem akni. Ovo je zapravo proces pri kojem se koža rešava mrtvih ćelija kože i zapušenja akni. Lekcija je da nastavite sa proizvodom, jer će ova reakcija proći uskoro.

Povezano: Kako da znate da li vam kozmetika zadaje akne?

mitovi o nezi kože

Mit #8: Prirodna kozmetika je bolja

Prirodno ne znači uvek bolje. Samo zato što je  nešto napravljeno u laboratoriji, ne znači da je toksično, kao i ako je nešto prirodnog porekla ne znači da je bezbedno za kožu. Mnogi “prirodni” proizvodi sadrže dodatne aditive, koji čine da se proizvod bolje upije u kožu, jer su molekuli prirodni sastojaka dosta veći. Uvek dobro istražite proizvod pre nego što ga kupite, i imajte na umu da je rok prirodnih proizvoda kraći.

Pročitajte još i: Pravilna nega lica – dnevni, nedeljni i mesečni rituali

error: Content is protected !!