Kafa i akne: Da li se morate odreći omiljenog kofeinskog napitka zarad lepe kože?

kafa i koža

Sigurno ste više puta čuli da su žene sa problematičnom kožom morale da promene kompletan životni stil i ishranu, kako bi rešile probleme sa kožom. Najčešće su morale da izbace mlečno, šećer, testo, ali u poslednje vreme, sve više se spominje kafa, kao loša navika koja uništava kožu. Da li je ispijanje omiljenog kofeinskog napitka toliko loše za kožu? Dermatolog otkriva!

Kako kafa utiče na zdravlje i izgled kože?

#1: Kafa podiže nivo stresa

Jedna od najvećih glasina koja okružuje kafu jeste da izaziva akne – ali to nije u potpunosti netačno. Zapravo, pretarana upotreba kofeina se asocira sa stresom, koji se povezuje sa aknama. Koliko kafe je previše kafe? Američka federalna agencija za lekove sugeriše maksimum od 400 mg dnevno (4-5 kafa). Ali, kada je reč o zdravlju kože, dermatolozi upozorovaju da ne konzumirate više od 1-2 šolje na dan.

#2: Dodaci iz kafe su loši za kožu

Svako neorgansko mleko, beli šećer i sirup mogu negativno uticati na hormone i dovesti do pojave akni. Ako regularno pijete kafu sa zaslađivačem i mlekom, onda je kafa sigurno izvor vaših akni. Izbacite šečer i kupovne kafe za poneti sa šlagom, sirupima i ukusima, i odlučite se za nezaslađenu kafu sa biljnim mlekom.

kafa i koža

#3: Nekvalitetna kafa utiče na zdravlje kože

Važno je i da znate da nisu sva zrna kafe kreirana jednako. Kafa lošeg kvalitetan, posebno ako se pije sa mlekom od krava koje su primale antibiotike, može poremetiti rad crevne flore. Organska kafa se ne povezuje sa stomačnim problemima. Crevna flora je jako važna jer, ukoliko je ona zapaljena, upaliće se i koža lica. Ako već pijete kafu svakog dana, postarajte se da ona bude vrhunskog kvaliteta, a poželjno je da bude organska.

#4: Kofein je dobar antioksidant za kožu

Kofein iz kafe je zapravo dobar za kožu, jer sadrži antioksidativna svojstva, koja imaju protivzapaljenske efekte. Kofein se bori protiv slobodnih radikala, molekula koji oštećuju kožu, i izazivaju prerano starenje.

Konačna presuda je: kada se konzumira korektno, kafa je dobra za vašu kožu. Ali ukoliko ne možete da podnesete ukus obične kafe, onda nabavite skincare proizvode sa kofeinom, kako biste upili ono najbolje što kafa pruža koži.

kafa i koža

Pročitajte još i: Kofen i u nezi – antioksidant koji razbuđuje kožu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!