Fotostarenje kože

Koža svakoga od nas stari, to je prirodan proces. Međutim, verovatno niste znali da je starenje naše kože u čak 90% izazvano UV zračenjem, a ne prirodnim vremenskim procesom.

U prilog tome govori činjenica da su se bore nekada mnogo kasnije dobijale, jer su se ljudi prilikom izlaganja suncu štitili odećom, šeširima i slično. Ono je bilo slabijeg intenziteta a i solarijumi nisu postojali. Tako se danas prve bore dobijaju čak i pre 30-te godine te imamo efekat takozvanog preveremnog starenja, tj. fotostarenja kože(foto-aging).

Genetika ili ne?

Ne sporimo uticaj gena na starenje kože, ali svakako da ako imate predispoziciju za raniju pojavu bora, ne treba je pospešivati izlaganjem UV zracima. Sunce je izvor života, ima jako važnu ulogu u očuvanju zdravlja, podstiče sintezu D vitamina, dobro  je za jačanje kostiju i reguliše nivo seratonina. Ono što je loše jeste preterano izlaganje na suncu. Solarijum je loš u svakom slučaju.

Fotostarenje kože nastaje kao posledica gubitka kolagena i elastina iz kože, koja usled toga postaje suva, gubi elastičnost i pojavljuju se bore. Uzrokovano je preteranim izlaganjem UV zracima, bilo da je reč o suncu ili solarijumu. Ovi zraci podstiču nastanak melanoma, mrlja, katarakte i karcinoma kože. Zračenje u solarijuma je još opasnije od sunca, jer se kod njih ne zna tačan nivo zračenja jer on zakonski nije regulisan, pa je samim tim opasnost od posledica još veća. Osobe koje često idu u solarijum duplo brže stare od osoba sa istim genetskim predispozicijama, njihova koža je suva i bez tonusa.

Uvek koristite zaštitni faktor

Posledice fotostarenja su najvidljivije na koži lica, vratu, dekolteu i šakama, a mogu se preduprediti korišćenjem krema sa visokim zaštitnim faktorom (SPF). Što je ovaj faktor viši logično veća je zaštita naše kože, ali to ne znači da naše izlaganje suncu može  biti neograničeno. Ne postoji krema koja nam može pružiti neograničenu zaštitu. Što se tiče zaštitnog faktora u kremi za lice, on je obavezan uvek, čak i zimi.

Koža zaista pamti! Neka vam to uvek bude na umu. Ukoliko ne želite da ostarite pre vremena i vaša koža bude suva, bez tonusa i sa flekama, izbegavajte preterano sunčanje i svakako solarijum. Biće vam potrebno mnogo vremena i novca da takve posledice sanirate i “ispeglate” prerano stečene bore.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!