4 saveta kako da usporite starenje kože

usporite starenje kože

Stariti i izgledati staro su dva različita životna pojma. Treba da znate da nećete maskirati bore i opuštenu kožu farbanjem kose ili savršenom figurom tela, ali možete primeniti ova 4 saveta kako biste usporili starenje kože, bez obzira koliko godina imate.

Starenje kože ne možemo zaustaviti, ali zašto ga ne bismo pokušali usporiti? Iako koža nije jednaka u dvadesetima, tridesetima ili pedesetima, postoje neke smernice u nezi kože koje možete i trebalo bi da preduzmete jer su efikasne i adekvatne za svaku životnu dob i tip kože.

Kako usporiti starenje kože

Hidratacija

Za zdrav izgled kože, bez osećaja suvoće i zatezanja ili pojave perutanja, crvenila, iritacije ili alergijskih reakcija, bitno je da koža bude hidrirana. Blaga sredstva za negu kože, sa visokim udelom vode, kao i sastojaka koji se u njoj rastvaraju (hijaluronska kiselina, ceramidi, glicerin, pantenol) idealna su u slučaju da primetite da vam je kosa suva posle čišćenja. Primenite ih pred odlazak na spavanje jer se ćelije kože obnavljaju brže dok spavamo.

Spavanje

San je od velikog značaja ukoliko želite da imate mladoliku i zategnutu kožu. Tokom noći ćelije kože se oporavljaju od stresa koji je glavni uzročnik masne kože i pojave akni. Zamenite pamučne jastučnice za satenske ili svilene kako biste sprečili stvaranje bora te pregrijavanje, znojenje i isušivanje kože. Spavajte i na 2 jastuka kako se ne biste budili sa naduvenim licem, kesicama i tamnim krugovima ispod očiju.

Povezano: Maska za lice od jabuka protiv starenja kože!

Vitamini

Usporavanje starenja kože podrazumeva i presretanje slobodnih radikala koji prouzrokuju oštećenja DNK i ćelija. Nežnija alternativa za retinol su antioksidansi kao što su vitamin C i resveratrol koji uspešno deaktiviraju slobodne radikale. Takođe, uvedite i ove antioksidanse u ishranu. Dobri izvori vitamina C su paprike, tamna zeleniš, kivi i brokoli, dok su izvori rezveratrola grožđe, pistaći, borovnice i ribizle.

Krema za sunčanje

Najštetniji vanjski uticaj na kožu je sunce, a pravilan izbor kreme za sunčanje može učinkovito zaustaviti starenje kože bez invazivnih tretmana. Izaberite kremu za sunčanje sa SPF 30 ili sa cink oksidom ili titanijum dioksidom i primenjujte je svaki dan, 20 minuta pre izlaska napolje – padala kiša ili sijalo sunce – kako biste sprečili razvijanje tamnih mrlja, najvidljivijih znakova starenja kože.

Povezano: Izbegavajte alkohol – Usporite starenje kože!

error: Content is protected !!