Izbegavajte alkohol – Usporite starenje kože

alkohol

Kako bismo imali mladoliku i zategnutu kožu, kupujemo razne serume i kreme, odlazimo na hirurške tretmane lica, pijemo vodu u nemerljivim litrima, a postoji i jedna većini draga, ali štetna navika koju moramo prekinuti jer pospešuje starenje kože – alkohol.

Pored toga što je alkohol štetan za vaše zdravlje – dovodi do ciroze jetre, uništava moždane ćelije, slabi imuni odbrambeni sistem čoveka te deluje toksično i negativno na srčani mišić, može štetno da utiče i na stanje važe kože. Ako želite da ostarite, samo napred i pijte tokom novogodišnjih praznika, a ako ipak želite lepu i podmlađenu kožu, pročitajte kakve negativne efekte alkohol ima na vaše lice i kožu.

Negativni efekti alkohola na vaše lice i kožu

Sigurno ste se bezbroj puta probudili žedni nakon pijanke u gradu? Prosto i jednostavno, alkohol isušuje kožu. Alkohol ometa proizvodnju hormona vazopresina te su bubrezi primorani da rade dvostruko više kako bi izbacili višak vode iz sistema, ostavljajući vašu kožu suvom.

Zbog manjka hranljivih sastojaka i tečnosti, dolazi do pojave bora, ali i do nadimanja i oticanja ispod očiju, te gubitka elastičnosti oko brade i vrata, što čini da izgledate nekoliko godina stariji. Zato je voda najbolji način da hidrirate kožu, izravnate bore i podmladite i osvežite kožu. Takođe, jedite sveže voće i povrće, a izbegavajte šećer i so.

Pored dehidratacije lica, alkohol smanjuje nivo vitamina A u telu – snažan antioksidans, važan za obnovu i promet ćelija. Nedostatak vitamina A otežava da se vaša koža bori protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, što može oštetiti lipidni sloj (poznat kao hidratantni centar) vaše kože.

Alkohol povećava protok krvi proširujući krvne sudove pa se kao posledica javljaju ispucali kapilari i crvene fleke na licu. Crvenilo je često znak ozbiljnog mamurluka, ali i preteranog konzumiranja alkohola. Takođe, utiče na već postojeća stanja kože kao što su rozacea ili bubuljice na obrazima i nosu.

Povezano: Znaci koji otkrivaju starenje kože!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!