Balzam za usne: Ovo su dobri i loši sastojci koje morate znati!

balzam za usne

Nanošenje balzama na usne se čini kao svakodnevna aktivnost, o kojoj ne razmišljamo preterano. Ipak,  pored velike ponude na nađem tržištu, nije svaki proizvod idealan za rehidrataciju usana, a oni sa “lošim” sastojcima zapravo mogu pogoršati stanje. Zato bi trebalo da rasvetlimo koji to kozmetički sastojci čine balzam za usne savršenim, a koje treba izbegavati?

Da li balzam može da isuši usne?

Ukoliko je vašim usnama potrebna 24/7 nega balzamom, onda patite od hronične suvoće usana, koja zahteva posetu dermatologu. Takođe, moguć je da neki od alergena iz vašeg balzama za usne uzrokuje simptome suvoće, a to se neće pojaviti kod prve upotrebe. Alergeni su često veštački mirisi ili konzveransi koji se dodaju u kozmetičke proizvode.

Povezano: Balzami za usne – zašto imate osećaj da vam još više isušuju usne?

balzam za usne

Poželjni sastojci balzama za usne

Kako biste zaista nahranili i zacelili ispucalu kožu usana, morate pronaći balzam koji sadrži ”prave” sastojke. Trebalo bi da odaberete formulu koja uključuje humektanse, koji privlače i apsorbuju vodu, i okluzive, koji zaključavaju vodu unutar kože. Ako balzam za usne nema ove sastojke, usne će se isušiti i voda će ispariti. Najčešći humektansi su glicerin i hijaluronska kiselina. Prirodni okluzivi uključuju i ulja iz biljnih koštica i pčelinji vosak.

Potražite okluzive koji će ”zarobiti” hidrataciju unutar kože, poput petrolatuma, lanolina, shea putera i polyusobutena (sintetički polimer). Ceramidi su takođe koristan dodatak. Ove masne, voštane supstance će zaključati vlagu i nadoknadiće nedostatak prirodnih ulja u koži usana.

Ako ćete balzam za usne koristiti napolju, pronađite onaj sa SPF faktorom. Naše usne ne sadrže melanin, koji je tu da štiti usne od UV oštećenja, poput ostatka kože. Preskakanje SPF zaštite usana, znači njihovo izlaganje zracima koji oštećuju, što može dovesti do ljuštenja usana, i izgorelosti.

balzam za usne

Koje sastojke treba da izbegavate?

Ne postoji zvanična lista određenih sastojaka koje treba izbegavati, ali možemo navesti nekoliko. Kako bi stvari bile još komplikovanije, neće svaka osoba imati negativnu reakciju na svaki ”loš” sastojak. Ovo zaista zavisi od određenog tipa kože. Lanolin je okluzivni sastojak koji se dobija iz ovčije bune. On je odličan za negu, ali mnoge osobe ga smatraju iritansom. Lanolin je čest satojak koji se povezuje sa alergijom, iritacijom i suvoćom usana.

Balzami sa ukusom mentola takođe mogu uzrokovati iritaciju, iako lepo rashlađuju. Izbegavajte starije formulacije balzama, koje sadrže sastojke poput fenola, kamfora i mentola. Ovi sastojci daju rashlađujuć osećaj poput nanošenja, ali dovode do potencijalnog isušivanja i iritacije. Salicilna kiselina se često dodaje u balzame za suve usne, radi pilinga odumrlih ćelij akože, ali isto je treba izbegavati kao sastojak balzama za usne.

Pročitajte još i: Balzam za usne – Zašto mora da sadrži i SPF faktor?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!