Balzami za usne – Zašto imate osećaj da vam još više isušuju usne?

balzami za usne

Balzami za usne su jedan od omiljenih kozmetičkih proizvoda, koji svaka od nas ima u većem broju (zavirite u svaku tašnu, jaknu ili policu u kući). Ovaj lip proizvod bi trebalo da neguje, omekšava i hidrira tanku kožu usana, ali često nas ostavi sa suprotnim efektom! Usne bivaju još suvlje, ispucale, zatežu i deluju dehidrirano. Zato vam u nastavku otkrivamo zašto nam balzami još više isušuju usne, u nekim slučajevima!

Zavisnost od balzama za usne

Sigurno ste nekada čule za “zavisnost” od balzama za usne – što ga više nanosite, to su vam usne u lošijem stanju, i samim tim, češće ga nanosite u nadi da ćete rešiti problem! Prava fizička zavisnost ne postoji, ali neki sastojci u balzamima za usne deluju isušujuće na duže staze. U teoriji, balzami i labela za usne bi trebalo da usnama pružaju potrebnu vlažnost, ishranu i zaštitu, ali često dobijamo suprotan efekat. Zašto se to dešava?

Neki balzami za usne sadrže sastojke poput fenola, mentola, salicilne kiseline i drugih, koji isušuju usne, tako da morate da ih više i više nanosite. Tako se odjednom nalazite u začaranom krugu i mislite da ste “zavisni” od balzama za usne. Ovakvi proizvod daju osećaj peckanja ili golicanja usana, ali zapravo se se dešava iritacija spoljašnjih slojeva kože usnica.

Povezano: Kako da dobijete nežne i mekane usne poput somota?

suve usne

Osim toga, balzami za usne često sadrže konzervanse, arome i veštačke mirise, koji dodatno iritaciju usne. Što više nanosite iritanse na usne, one će biti suvlje i iritirane. Iako bi trebalo da sloj balzama na usnama predstavlja barijeru i zaštitu, vi zapravo nanosite sve te iritirajuće proizvode koji ostaju “zarobljeni” pod slojem masnoće i dodatno pogoršavaju problem.

Drugi faktori koji isušuju usne

Balzam za usne nije jedini “krivac” za konstano isušene usne, uprkos nezi. Još jedan čest krivac je – pasta za zube! Mnoge komercijalne paste sadrže sulfate, izbeljivače i jake arome, poput eukaliptusa, cimeta itd. Ovi sastojci mogu izuzetno iritirati usne i isušiti ih. Osim toga, ljuta i začinjena hrana čine usne senzitivnim.

Povezano: Nega u boja u jednom – upoznate ULJE ZA USNE!

Kako da odaberete dobar balzam za usne?

Kada birate balzam za usne, ne libite se da pogledate spisak sastojaka (INCI list). Umesto da koristite balzame na bazi isušujućih voskova, opredelite se za emolijentne balzame, koje možete nanositi prstima iz teglice. Potražite jednostavne formule, na bazi prirodni putera i ulja, kao i vazelina, koji će sprečiti gubitak vlage sa usana.

balzami za usne

Tokom večernje nege, kao masku za usne, možete naneti isceljujuću mast, pantenol, ili Cica kremu, koja će delovati da reparira usne tokom noći. Koristan savet je i da nanesete balzam za usne pre stavljanja zaštitne maske, i da sačekate da se u potpunosti upije. Na taj način ćete izbeći suve, dehidrirane usne koje se javljaju kao problem nošenje zaštitne maske tokom epidemije.

Ako imate čest problem sa ispucalim usnama, jednom do dva puta nedeljno, koristite piling za usne. Možete ga napraviti i same, od malo šećera i kokosovog (ili nekog drugog) ulja, ili kupiti gotov proizvod.

Pročitajte još i: Pravilna i redovna nega usana

error: Content is protected !!