Pravilna i redovna nega usana

Negovane, lepe i zdrave usne, simbol su ženstvenosti, nežnosti i senzualnosti. Ipak, brojni faktori mogu uticati na to da vaše usne postanu osetljive, suve i ispucale.

Šta je loše za naše usne?

Ono što u velikoj meri može nepovoljno uticati na usne, jeste nedovoljna hidriranost, agresivni ruževi, ali i hladno vreme.

  • Uvek, u svako doba godine, nezavisno od toga da li je leto ili zima, pijte dovoljno tečnosti. Dovoljna unutrašnja hidriranost organizma, sprečava pojavu suvoće i ispucalosti usana.
  • Jaki i intezivni ruževi za usne, takođe mogu uzrokovati ispucalost i oštećenost usana, posebno onda kada sadrže supstance na koje ste osetljivi i netolerantni. U tom slučaju, ispucalost i oštećenost usana se može javiti kao alergijska reakcija, koju ćete savladati i izlečiti jedino ukoliko prestanete da koristite određeni ruž koji iritira vaše usne.
  • Kada je hladno, usne su pojačano osetljive i tada im je potrebna posebna nega. U hladnim danima, zaštitite usne od ispucalosti i suvoće, tako što ćete ih često kada ste napolju mazati labelom i ne dozvolite da ostanu suve i iritirane. Posebno dobro pokazaće se labelo i balzami za usne koji u sebi kao dodatak sadrži vitamin E.

Dodatna nega usana

Kada ste kući i kada labelo nije jedino što vam je dostupno za negu i zaštitu usana, potrudite se da negu dodatno pojačate. Bar jednom nedeljno uradite blagi piling usana. Na taj način, sa njih ćete ukloniti sve odumrle ćelije i usne će vam vidno postati svežije i zdravije. Piling ćete napraviti tako što ćete kafenu kašiku meda, pomešati sa malo šećera ili bikarbone sode. Takvu mešavinu utrljajte na usne i isperite.

Umesto ove mešavine, kao odličan piling može vam poslužiti i mešavina šećera, soli i malo vode. Nakon nanošenja i ispiranja pilinga, usne namažite maslinovim uljem ili rastopljenim maslacem iz koga će iscrpeti dovoljno hranljivih supstanci i postati nežne i zdrave.

Usne nikada nemojte grickati, posebno kada ste napolju i izloženi hladnoći. Grickanjem u velikoj meri možete oštetiti kožu i izazvati pojavu bolnih i neprijatnih ranica.

error: Content is protected !!