Odaberite karmin prema svom tenu

Koliko puta ste krenuli u kupovinu i ostali zapanjeni pred svim nijansama karmina? A vi ste samo želeli onaj “pravi crveni karmin” ili savršeni “my lips but better” ruž. Postoji nekoliko caka kako da nađete upravo to što tražite.

Da li ste hladni ili topli podton?

Jedna veoma važna stavka u određivanju koje vam boje dobro stoje, jeste vaš podton. Sigurno ste do sad čuli da ste hladni ili topli ton, a možda vas je čak neko ubedio da postoji neutralan podton. Istina je da smo svi ili hladni, što znači da imamo više rozikastog pigmenta u koži ili topli, što znači da nam je pigment žućkaste boje.

Kako odrediti podton?

Možete pogledati u deo ruke gde vam se vide vene i ako vam deluju plavičasto, definitivno ste hladni ton. Ako su zelenkaste, onda ste topli podton. Jednostavniji način je da se prisetite koji nakit radije nosite i za njega dobijate komplimente? Ako je srebrni, to je hladan podton. Ako je zlatan, onda ste topli podton.

Kakva vam je pigmentacija usana?

Sada kad znate podton, morate dobro proučiti svoje usne. Da li su prirodno svetle ili tamne? Da li su rozikaste ili braonkaste boje? Ili možda nemaju dovoljno pigmenta pa izgledaju beličasto. Sve će to imati uticaj na finalni izgled karmina.

Tamnije usne i braonkasti pigment čine da karmin deluje manje intenzivno pa slobodno uzmite otvoreniju nijansu. Svetlije usne znaju da naglase jak ton u karminima pa odaberite neke od mutiranih nijansi, sa malo braonkastog pigmenta u njima.

Koja je razlika između karmina boje kože i boje mesa?

Česta zabuna pri kupovini neutralnih ruževa za usne nastaje ovde, kod pogrešnog opisa boje. Ako želite “my lips but better” varijantu, treba vam ruž u boji unutrašnje strane usana. Što znači da je bitno da obratite pažnju na pigment. On može biti braonkast ili crvenkast iako je osnovna boja roze.

Ako pak želite “nude” karmin, to je nijansa u boji vaše kože, što znači da ako ste tamni zaboravite na one korektor nijanse i odaberite svetlo karamel boju. Ako ste svetli, uzmite nešto što je približno vašem tenu ali ima malo roze (za hladan podton) ili kajsijastog pigmenta (za topli podton).

A šta je sa jakim bojama?

Kada uzimate karmine koji su jači i efektniji, nemojte se voditi prema onim podelama koje kažu koje dve boje možete da nosite, a sa ostale izbegavate. Svako može da iznese svaku boju, dok god je ona u odgovarajućoj nijansi.

Za crvene, narandžaste, pink, braon i ljubičaste karmine najbitniji je podton. Ako je hladan podton u njima, boja će biti tamnija, zatvorenija i jesenja. Dok su topli obično oni koje nazivamo letnji, sa otvorenijom bojom.

Autor teksta: Jelena J.

error: Content is protected !!