Zašto vas gel-manikir peče kada ga sušite u UV lampi i kako to da izbegnete?

gel manikir

Gel-manikir je nešto bez čega većina dama ne može da zamisli sređene nokte: traje i do 3 nedelje, nokti su uvek sjajni i savršeni, i ne morate da razmišljate o njima između termina. Ali, čim ubacite ruku u UV lampu da sušite lak, odmah počnete da osećate neugodno žarenje i peckanje na noktima, koje se intenzivira kako vreme prolazi. Verovatno ste ubedile sebe da je to obavezni deo procesa, i da će biti brzo gotovo. Ali, istina je da, iako je osećaj peckanja uzrokovan prirodnom hemijskom reakcijom, postoje određeni način da se ovo spreči. U nastavku saznajte sve o tome.

Zašto vas površina nokta peče kada ih sušite u UV lampi?

Najpre moramo znati šta uzrokuje ovu reakciju. Tehnički izraz za ovaj osećan pečenja dok sušite gel-lak je ”heat spike”. Ovo nastaje kao reuultat formiranja hemijskih veza i polimerizacije, koja se dešava tokom procesa sušenja laka. Tako nastaje tzv. ”egzotermička reakcija”. Svaki put kada se formira veza unutar materijala koji se supi, otpušta se toplota u procesu sušenja. Ovo ćete pre osetiti kod sušenja tvrđih gelova, nego onih soak-off, pošto je sama ta reakcija jača. Određeno golicanje i blago peckanje je očekivano kod svakog procesa stvrdnjavanja materijala na notkima. Ali, preterana toplota koja daje osećaj kao da vam nokti gore, ukazuje na problem sa početnim koracima manikira ili da se toplota ne otpušta ravnomerno, već u kratkim naletima.

Povezano: Vodič kroz svaku vrstu manikira – koliko traje, kako se uklanja i još mnogo toga!

gel manikir

Šta možete učiniti da smanjite ovaj osećaj?

#1: Smanjite jačinu UV lampe

Pošto problem počinje ispod lampe, možda bi trebalo da popričate sa manikir-tehničarem, da vam prilagodi podešavanja na lampi. Alternativno, možete ih upitati da nanose tanje slojeve gela ili gel-laka, pošto, što je sloj deblji, više toplote se oslobađa i osećate jače žarenje.

#2: Ne turpijajte previše površinu nokta

Osećaj žarenja se takođe povezuje sa preterano isturpijanom površinom nokta, čime nokatni krevetac postaje osetljiviji na toplotu. Zato radije posećujte salone koji koriste električne turpije za manikir, aMnogi manikir tehničari savetuju svojim klijentima koji ne mogu da izdrže osećaj žarenja, da izvuku ruku sa svetla i stave je na lampu, sa jagodicama prstiju. Ovo će umanjiti osećaj žarenja, i tako mogu nastaviti sa sušenjem laka u lampi.

gel manikir

Pročitajte još i: Trajni manikir bez UV lampe – upoznajte “dip powder” tehniku

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!