Vodič kroz svaki tip manikira: Koliko traje, kako se uklanja i još mnogo toga

manikir

Ako niste redovan posetilac kozmetičkih salona, i niste sigurni šta koji manikir podrazumeva, postoji mnogo toga što treba da razmotrite, pre nego što se odlučite na željeni stil noktiju. Održavanje, izgled, dizajn, cena, skidanje – to su sve važni faktori koji morate razmotriti pre nego što odaberete željeni stil manikira. Kako ne biste previše razmišljali kada dođete na termin, sastavili smo za vas razumljiv vodič kroz sve vrste manikira, sa svim detaljima!

Baš svaka vrsta manikira – objašnjena!

Klasičan manikir

Jednostavan i klasičan, ovaj manikir uključuje čišćenje noktiju (uklanjanje zanoktica i turpijanje), oblikovanje nokta i lak po vašem izboru. Ako želite i neku šaru iil dizajn, nail art se dodatno doplaćuje.

Koliko traje: do nedelju dana.

Kako se uklanja: običnim skidačem laka – natopite tupfer i lako uklonite običan lak.

Da li oštećuje nokat: klasičan manikir nije štetan za nokte, ali trebalo bi da ga uklonite posle 7 dana, kako lak ne bi isušio nokatnu ploču.

manikir

Francuski manikir

Popularni frenč je bio najaktuelniji tokom ’90-ih i ranih 2000-ih, ali je postao više od običnog manikir trenda! Danas, frenč je povratio svoju popularnost, i smatra se evergrinom, koji nikada ne izlazi iz mode! Definiše se prozirno pink ili nude lakom, sa belom ivicom.

Koliko traje: do nedelju dana (ako se radi običnim lakom).

Kako se uklanja: običnim skidačem laka – natopite tupfer i lako uklonite običan lak.

Da li oštećuje nokat: frenč manikir nije štetan za nokte, ali trebalo bi da ga uklonite posle 7 dana, kako lak ne bi isušio nokatnu ploču.

manikir

Gel-lak manikir

Gel manikir uključuje isti proces kao i klasični manikir, s tim da se nokti “lakiraju” gel-lakom (trajnim lakom), koji se suši pod UV svetlom. Za ovaj lak, nokatna ploča se posebno priprema i dehidrira, kako bi se lak bolje zalepio za nokatnu ploču. Nakon dva sloja gel-laka, dodaje se top coat – sjajni nadlak. Ovaj tip laka ostaje sjajan i ne krza se mnogo duže nego klasičan manikir. Takođe je dobra opcija ako ste fan nail art-a, jer će ovako vaš dizajn trajati mnogo duže.

Koliko traje: do 3 nedelje

Kako se uklanja: kod kuće, možete ga ukloniti 100% čistim acetonom, tako što ćete natopiti tupfer i umotati nokte u alu-foliju na 15 minuta. Ipak, najbezbednije je da ga uklonite u salonu, mašinskim putem (električnom turpijom).

Da li oštećuje nokte: gel-lak manikir može oštetiti nokte, samo ako se nepravilno ukloni. Hidriranje nokatne ploče i zanoktica posle manikira je ključno.

Povezano: Šta kada ne možete otići u salon na korekciju?

manikir

Akrilni manikir

Akril koristi tečnost i prah koji se miksuju zajedno i kreiraju veoma čvrsti sloj kojim se radi nadogradnja, ili jednostavno prekrivanje nokatne ploče (vaše dužine).

Koliko traje: do tri nedelje.

Kako se uklanja: akrilna nadogradnja se može ukloniti 100% čistim acetonom. Najpre, višak nadogradnje se seče makazama, uklanja se boja, a akril se turpija, koliko god je moguće, da se ne ošteti nokatna ploča. Možete ga ukloniti kod kuće, ali je to najbolje učiniti u salonu.

Da li oštećuje nokat: svaka nadogradnja bi trebalo da se ukloni ili zameni na svake 3 nedelje, u zavisnost od kvaliteta materijala i usluge.

manikir

Nadogradnja gelom

Umesto mešanja tečnosti  i praha (kao kod akrila), dužina nokat se nadograđuje koristeći builder gel, koji se potom suši i učvršćuje pod UV svetlom.

Koliko traje: do 3 nedelje.

Kako se uklanja: meki gel se može ukloniti 100% čistim acetonom, ali čvrsti gel sa mora isturpijati i pustiti nokat da izraste.

Da li oštećuje nokte: sam gel neće oštetiti nokte, ali nepravilno uklanjanje gel manikira može isušiti, oslabiti ili slomiti nokte.

manikir

Shellac manikir

Gel-lak i shellac manikiri se često koriste kao sinonimi – iako nisu isti. Proces nanošenja i sušenja je tehnički isti, ali razlika je u samom trajnom laku. Shellac lak je naziv za brend kompanije CND, prve kompanije koja je izmislila i zaštitila ovaj tip trajnog laka. Shellac je fuzija običnog laka i gel-laka, koji se nanosi poput običnog, ali traje dugo kao gel-lak. Kombinuje najbolje karakteristike gel-laka (dugotrajnost i zaštitu), i običnog laka za nokte (prelepe boje, sjaj, lakoća mazanja).

Koliko traje: 2 nedelje ilil duže

Kako se uklanja: Shellac je tako formulisan, da kada se natopi skidačem laka, gornji sloj počne da puca na sitne deliće, i time se maltene sam uklanja sa nokta. Dakle, 100% čist aceton, i alu-folija će odraditi sav posao.

Da li oštećuje nokte: Shellac je formulisan tako da nema potrebe za struganjem materijala sa nokta niti skidanja na silu, tako da nećete iskusiti nikakvo oštećenje kod ovog tipa manikira.

Povezano: 4 greške koje sigurno pravite ako radite gel lak!

manikir

Dip powder manikir

Umesto klasičnog laka za nokte, kod dip powder manikira koristi se pigmentovani prah. Nakon nanošenja baze i sealer-a, nokti se umaču u teglicu praha u boji po želji. Tokom aplikacije, nije potrena preciznost, jer se višak praha skida četkicom, između slojeva. Pre umakanja u prah, nokti se specijalno tretiraju, kako bi se prah zalepio kako treba. Zanoktice se poguruju, čisti se nokatna ploča i potom se tretira dehidratorom sa 99% alkohola, jer se prah bolje lepi za suve nokte.

Koliko traje: do 3 nedelje

Kako se uklanja: poput gel-laka, dip powder manikir se uklanja soak-off metodom sa 100% acetonom i folijama. Ipak, često se desi da se ne skida tako lako, zato je najbolje da ovaj manikir skidate u salonu.

Da li oštećuje nokat: Pošto se dip powder ne skida lako sa nokta, soak-off metoda ili guljenje laka uz pomoć metalnog instrumenta može potencijalno oslabiti nokte.

manikir

Pročitajte još i: Manikir trendovi za jesen 2022 – 8 predloga koji će privući poglede

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!