Važi za celu godinu: Zašto vaš balzam za usne mora da sadrži i SPF faktor?

balzam za usne

Do sada smo svi naučili da ne treba izlaziti vani bez sloja zaštite od sunca, bez obzira na godišnje doba ili deo dana. Nezaštićena koža je u većem riziku od fotooštećenja, preranog starenja i melanoma. Ipak, jedna regija koju često zaboravimo da je deo lica su – usne. One zaslužuju podjednaku zaštitu i pažnju, posebno što su istaknute i izložene faktorima koji ih oštećuju. Zato vam u nastavku donosimo zašto bi već od danas trebalo da nabavite balzam za usne sa SPF faktorom u sebi.

Proizvodi za usne sa SPF faktorom

Današnji proizvodi za negu usana sa zaštitnim faktorom prevazilaze klasični balzam u tubici. Možete naći i tonirana ulja za usne sa SPF, sjajeve, pa čak i karmine koji su skrojeni prema vašoj meri. Nanošenjme ovih proizvoda koji sadrže zaštitni faktor, pomoći ćete zdravlju i izgledu vaših usana. Ovo su “multitaskeri” koji štite usne od sunca, hrane i daju malo boje.

balzam za usne

Zašto je SPF na usnama posebno važan?

Bez pravilne zaštite od sunca, one lako mogu podleći fotooštećenju, hiperpigmentaciji ili kanceru kože – u najgorem slučaju. Pošto su usne tanke i nemaju melanina u sebi (melanin je pigment koji štiti kožu od sunca), poseduju manje prirodne zaštite od sunca. Pritom, sunčevi zraci se infiltriraju u usne, što dovodi do suvoće, ispucalih usana i opekotina. Što su usne više izložene suncu veći je rizik od fleka, finih linija i bora oko usana. Osim toga, nezaštićene usne su u većem riziku da razviju aktinični heilitis, gde su usne konstantno ispucale, ljuspave i suve.

Povezano: Balzami za usne – zašto imate osećaj da vam još više isušuju usne?

balzam za usne

Prednosti korišćenja balzama za usne sa SPF-om

Ovi proizvodi pružaju u zaštitu od sunca i potencijaln antioksidantive benefite. Zato su odlična opcija ako je vaša glavna briga fotostarenje ili sprečavanje finih linija i bora oko usana. Najveći deo SPF proizvoda sa usne sadrže i hidrirajuće supstance, poput hijalurona, ceramida, glicerina i emolijenata poput kokosovog ulja, shea putera i petrolatuma. Oni takođe sadrže klasične UV filtere, poput cink oksida ili titanium-dioksida. Ipak, čest je slučaj da visina faktora u proizvodu za usne neće biti onako jaka, kao za lice ili telo.

Koliko često ga treba nanositi?

Za optimalnu zaštitu od sunca, koristite proizvod za usne sa SPF 30 ili više, i obnavljajte ga na svaka 2 sata, ili češće. Ako često oblizujete usne, želećete da češće obnavljate zaštitu. Ako izlazite napolje i planirate da provedete ceo dan na otvorenom, nanesite SPF balzam za usne 30 minuta ranije. Takođe je važno da znate da je UV radijacija prisutna 365 dana godišnje, i da je zato potrebno da cele godine nanosite ovaj tip proizvoda za usne.

balzam za usne

Koji balzam za usne sa SPF je bolji?

Što se tiče formule (balzam, sjaj ili ulje za usne), tu je potpuno svejedno koji tip proizvoda ćete koristite – svi će vas podjednako štititi. Samo pripazite da odaberete onaj sa faktorom 30 ili više, jer će vam pružiti optimalnu zaštitu. Sem toga, gledajte koje filtere sadrži taj određeni SPF proizvod. Miineralin blokatori, poput cink-oksida ili titanium-dioksida su poželjniji za osetljivu kožu. Hemijski filteri mogu izazvati iritaciju ili osetljivost. Izbegavajte i balzame sa alergenima, poput parfema ili propolisa. Ako vam koža usana nije osetljiva, onda birajte formulaciju koja vam daje najlepši osećaj na usnama.

Pročitajte još i: SPF zaštita od sunca – hemijski vs. mineralni filteri

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!