Otkrivamo: Da li kosa zaista brže raste ako se često šiša?

rast kose

Sigurno ste mnogo puta do sada čule ovu tvrdnju: “Kosa brže raste, ako se redovno skraćuje”. Iako je teško za poverovati, u ovom instant-vremenu, kosi i dalje treba da dosta vremena da poraste. Brzina rasta kose zavisi od više faktora, medju njima je genetika, ishrana, nega itd. Da li i skraćivanje krajeva spada u rutinu za brži rast kose – saznajte u nastavku.

Kako dlaka raste?

Koliko vremena kosi treba da poraste – zavisi od genetike. U proseku, dlaka raste oko 1 cm mesečno. Ali ona ne raste neprekidno: to se događa u ciklusima. U jednom datom momentu, oko 85% folikula se nalaze u tzv. anagenoj fazi (fazi rasta). Ostatak folikula je ili u katagenoj (tranzicionoj) ili telogenoj fazi (fazi mirovanja).

Za neke srećnice, faza rasta traje čak oko 7 godina, a za druge je to samo dve godine. Na kraju ove faze, dlaka otpada (jer je završila svoj ciklus), a njen folikul ostaje “uspavan” i bez dlake naredna 3 meseca. Posle toga, dlaka polako ponovo izrasta i ceo proces počinje iz početka. Ako vaša kosa nikada ne poraste ispod ramena, ona je velika šansa da vaš anageni ciklus dlake traje kraće nego većini ljudi.

rast kose

Da li šišanje ubrzava rast kose?

Kosa raste iz folikula, malih otvora na koži skalpa, tako da njeno skraćivanje ne utiče zapravo na brzinu rasta. Ovo je najčešći mit u vezi kose, ali ipak se moramo složiti da je delimično tačan. Redovno skaćivanje krajeva (na 8-12 nedelja) repava vas ispucalih krajeva koji su skloni lomljenju. Lomljenje kose je ono što čini da kosa izgleda stanjeno i kraće na krajevima. Zato kosa sa skraćenim krajevima deluje punije, gušće i duže – jer nema više istanjenih krajeva koji vizuelno čine da kosa izgleda kraće.

Povezano: Provereni trikovi za brži rast kose

rast kose

 

Šta usporava raste kose?

Ako dolazite iz porodice u kojoj kosa raste poput Zlatokose, a sa vama to nije slučaj, onda je reč o spoljašnjim faktorima koji usporavaju njen rast.

  • ispucali krajevi – ispada da je dilema iz naslova delimično tačna: ako redovno skraćujete krajeve, kosa neće brže rasti, ali će ostvariti svojh puni potencijal. Krajevi su najstariji deo kose i zato su podložniji lomljenju i pucanju, koje zapravo skraćuje kosu.
  • nadogradnja kose – metode lepljenja ili ušivanja pramenova povlače vašu kosu iz folikula, oštećujući ih i usporavajući rast.
  • blajhanje – hidrogen, amonijak i ostale hemijske suptance podižu kutikulu dlake, dozvoljajući vlagi da izađe, ostavljaujući dlaku krtu i suvu.
  • stres – anksioznost povećava nivo hormona stresa, kortizola. Ovo može uzrokovati da nervne ćelije otpuštaju supstancu koje u slučaju hroničnog stresa prebacuju folikule iz faze rasta, u fazu mirovanja.
  • lekovi – neki antidepresivi, kontraceptivi, lekovi za štitnu žlezdu i holesterol mogu ugroziti i skratiti fazu rasta dlake.

Povezano: 7 mitova o zdravoj kosi u koje verujete

rast kose

Zato neka vam redovna rutina bude redovna poseta frizeru i skraćivanje minimuma ispucalih krajeva, posebno ako se redovno blajhate, farbate, stilizujete kosu peglom i figarom, ili patite od hroničnog stresa. Bolja je kraća kosa koja deluje zdravo i bujno, nego duga kosa sa rascvetanim krajevima!

Pročitajte još i: Kako da koristite ricinusovo ulje za brži rast kose?

error: Content is protected !!