Da li treba da koristim SPF faktor za lice i tokom hladnih dana?

spf krema

Letnja sezona je odavno završena (iako zubato sunce povremeno proviruje), tako da ste verovatno odložili svoju SPF zaštitnu kremu za lice u ormarić, do sledećeg juna! Logično, lako je pomisliti da nam tokom hladnih dana SPF zaštita od sunca nije potrebna. Ali istina je da su i UVA i UVB zraci itekako prisutni, čak i tokom oblačnih dana!

SPF krema tokom hladnih dana?

Jedan prosti odgovor na pitanje da li vam je potreban SPF faktor tokom jeseni i zime je – DA, NARAVNO!

Jedna od najvećih grešaka koju možete učiniti za svoju kožu jeste da ne nosite SPF zaštitni faktor toko hladnog dela godine. Dermatolozi objašnjavaju da UVB zraci (koji su glavni “krivci” za opekotine od sunca) zaista slabe tokom jeseni i zime, ali UVA zraci (odgovorni za ubrzano starenje kože, fleke i bore), su podjednako jaki u januaru kao što su u julu!

spf krema

Takođe, sunčevo zračenje je kumulativno, što znači da se sva oštećenja sabiraju, bilo da trknete po kafu u pauzi za ručak u oktobru, ili da ste na bazenu bez SPF kreme!

Par činjenica o sunčevima zracima i koži:

  • Vaša koža prima 50-60% UV zraka kroz prozor automobila ili stana.
  • Vaša koža će primiti 80% UV zraka tokom oblačnog dana.
  • Čak 90% oštećenja koža i njenog starenja dolazi od izlaganja suncu
  • Sneg i led reflekuju i pojačavaju UV zrake, zajedno sa visinom

Određene sezonske prilike povećavaju oštećenje od UVA zraka

Iako su temperature na niskim podeocima, i dalje možete izgoreti od sunca! U kasnu jesen, i u zimski mesecima, sa pojavom snega i leda, veliki procenat UV zraka se odbija o ove glatke površine i vraća vama u lice! Nadmorska visina takođe igra važnu ulogu u ovom procesu, jer ste na planini bliži suncu nego inače. Zato je tokom jesenjih i zimskih šetnja, zimovanja, skijanja, izleta ekstremno važna adekvatna SPF zaštita, baš kao da ste na plaži.

Povezano: SPF zaštita od sunca – hemijski vs. mineralni filteri

spf krema

Idealna jesenja SPF krema

Minimalna SPF zaštita preporučena za jesen i zimu je faktor 25, i ovakva krema bi trebalo da sadrži i dodatne hidrirajuće supstance (glicerin i hijaluronsku kiselinu na primer). Pobrinite se da odaberete kremu koja je širokog spektra (blokira i UVA i UVB zrake), i koja sadrži antioksidanti poput vitamina A, C i E.

Naš predlog je Skinology Hidratantna SPF 25 krema za lice, koja obiluje hidratantnim sastojcima uz pouzdanu SPF zaštitu!

spf krema

SPF iz pudera nije dovoljan!

Kako biste postigli SPF zaštitu koja je navedena na pakovanju, treba da na lice nanesete oko 2 ml kreme – ili veličinu novčića. Većina nas ne nanosi toliku količinu tečnog pudera, zato činjenica da vaš puder sadrži SPF zaštitu, ne ihra važnu ulogu. Šminku nanosimo u manjoj količini nego kremu za lice, zato morate imati odvojen SPF proizvod. Ipak, dermatolozi savetuju da je dobro da nosite puder PREKO SPF kreme, jer će sunčevim zracima biti teže da prođu kroz ovaj sloj.

spf krema

Kiseline i retinol tokom jeseni – obavezna SPF zaštita

Još jedan razlog zašto je SPF krema obavezna i u hladnim danima jeste sezonska upotreba voćnih kiselina i retinola, sastojaka koji su fotosenzitivni. Oba aktivna sastojka otkrivaju mladi sloj kože, koji je podložniji oštećenju od sunca, zato je ovo još jedan razlog da u jesenje/zimski režim nege uvrstiti dobar zaštitni faktor!

Pročitajte još i: Zašto je SPF krema najbolji anti aging proizvod koji imate?

error: Content is protected !!