Beautypedia: Niacinamid kao svemoćni skincare sastojak!

Svake godine, neki “novi” sastojak za divnu kožu dolazi u centar pažnje, a poslednjih godina je to svakako niacinamid! Niacinamid je skincare sastojak koji je definitivno vredan vaše pažnje, i vaša koža će ga sigurno obožavati! Uz sastojke poput retinola i vitamina C, niacinamid ima višestruku primenu za gotovo sve tipove i stanja kože!

Šta je to niacinamid?

Niacinamid, koji se može još naći pod nazivom “nikotinamid” je jedan od dva najvažnija oblika vitamina B3 – niacina (drugi je nikotinska kiselina). Često se sreće sa tvrdnjama da pomaže kod izlečenja akni, rozacee, hiperpigmentacija, i bora. U nastavku otkrivamo kakva “nauka” stoji iza ovog skincare sastojka.

Niacinamid je vitamin rastvortljiv u vodi, koji deluje zajedno sa supstancama iz naše kože, kako bi vizuelno popravio problem proširenih pora, neujednačenosti kože, finih linija, bora i oslabljene površine kože. On takođe umanjuje oštećenja od zagađenja iz sredine, jer ima sposobnost da ojača barijeru kože. Takođe, niacinamid obnavlja i znakove prethodnih oštećenja.

A bottle of tincture with shepherd's purse twigs

Šta sve niacinamid može da uradi za vašu kožu?

Prevencija raka kože

Ako pitate dermatologa koja je najznačajnija stvar koju niacinamid “radi” za vašu kožu – odgovor bi bio da sprečava pojavu raka kože!

Protiv upala i akni

Antiinflamatorna svojstva niacinamida čine ga idealnim sastojkom za masnu, problematičnu i aknoznu kožu.

Povezano: Skincare rečnik od A do Š – ovih 15 termina morate znati!

Smanjuje lučenja sebuma

Koncentracija rastvora niacinamida od samo 2% inhibira lučenje sebuma, što je veliki benefit za osobe sa masnom ili kombinovanom kožom. Niacinamid je nisko-iritirajući sastojak, zato je ideala i za suvu i osetljivu kožu.

Za smanjenje lučenja sebuma, predlažemo čišćenje lica Skinology SKIN RESCUE tonikom sa niacinamidom i ihtiolom.

tonik

Umanjuje rozaceu i crvenilo

Niacinamid umanjuje i upalu koja se povezuje sa rozaceom, u blagim i srednje teškim slučajevoima. kod najtežih oblika rozacee ipak se preporučuju jači medikamenti

Vraća koži vlagu

Ako patite od dehidrirane i suve kože, niacinamid će stimulisati proizvodnju ceramida, koji prirodno ojačavaju kožu. Kada se zalihe ceramida istroše, koža je ranjiva za mnoge probleme, poput suve, perutave kože. Niacinamid idealno funkcioniše sa najčešćim ovlaživačima kože poput glicerina, holesterola i natrijum-hijaluronata.

niacinamid

Sužava pore

Niacinamid normalizuje poravnavanje pora, i time sprečava da se one pune, što bi na kraju vodilo do grube, “bumpy” površine kože. Kako se “čep” nečistoće unutar pore širi, tako se i pora razvlači. Time što čini da se stvari vrate u normalu, niacinamid pomaže porama da se vrate na normalnu veličinu.

Naš predlog je Skinology Skin Rescue Gel krema za lice sa niacinamidom i ihtiolom.

gel krema

Protiv hiperpigmentacija

Ako je vaša koža previše osetljiva, pa ne podnosi dobro poznate sastojke protiv fleka, poput vitamin C i retinoida, onda je niacinamid odlična zamena! Iako nije toliko delotvoran kao prethodna dva, ipak je nežnija alternativa za tretiranje hiperpigmentacija.

Povezano: Vitamini u kozmetici – šta čine za vašu kožu?

Kako da koristite niacinamid

Niacinamid je izuzetno kompatibilan sastojak sa gotovo svim proizvodima iz vaše skincare rutine: slaže se i sa retinolom, peptidima, hijaluronskom kiselinom, AHA i BHA kiselinama, kao i sa svima vrstama antoksidanata, sem sa vitaminom C.

niacinamid

Niacinamid možete naći kao sastojak tonika, mleka, seruma, krema i maski za lice. Za najbolje rezultate koristite one poirzovda sa niacinamidom koji se ne ispiraju sa nje: tonik, serum, krema. Nanosite ih na očišćenu kožu dva puta na dan.

Mi vam predlažemo da uvedete u jutarnju i večernju rutinu Skinology NIACINAMIDE + 3D hyaluron serum.

uiacin

Proizvode sa niacinamidom možete koristiti i na području oko očiju, kako bi omekšao lepezaste bore, poboljšao izgled podočnjaka i zadržao čvrstinu i vlagu u okoloočnoj regiji.

Nema razloga da ne dodate niacinamid u vašu rutinu nege kože! Ovaj višestruko koristan vitamin B donosi mnogo benefita, bez obzira na vaš tip kože.

Pročitajte još i: Masna i problematična koža – Kako da konačno rešite ove probleme?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!